Ο Φρανκενστάιν πάει σινεμά!

Ο Φρανκενστάιν πάει σινεμά!

Οι πολλαπλές διαδρομές του μυθιστορήματος της Mary Shelley στον κινηματογράφο. Από τον Καρλόφ στον Ντε Νίρο!

Λίγο πολύ η ιστορία είναι γνωστή : Όλα ξεκίνησαν μια νύχτα με καταιγίδα στην Ελβετία το καλοκαίρι του 1816. Στο σπίτι του λόρδου Μπάυρον, μια ομάδα φίλων με λογοτεχνικά ενδιαφέροντα διασκέδαζε διαβάζοντας ιστορίες με φαντάσματα. Ο ποιητής και οικοδεσπότης τότε είχε την ιδέα να προτείνει να γράψουν μια δικιά τους ιστορία τρόμου! H φιλοξενούμενη στη βίλλα, δεκαοχτάχρονη Μαίρη Σέλλεϋ, είδε εκείνη τη νύχτα ένα παράξενο όνειρο  με ένα τρομερό ον με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και σπασμωδικές κινήσεις. Σχεδόν δυο χρόνια μετά την καλοκαιρινή  εκείνη συνάθροιση, στις 11 Μαρτίου 1818, η συγγραφέας εξέδωσε το βιβλίο της «Φρανκενστάιν ή ο σύγχρονος Προμηθέας», που θεωρείται ως το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.  

Πολύ σύντομα το δημιούργημά της ξεφεύγει από τις σελίδες του βιβλίου, γίνεται θεατρικό σενάριο αρχικά και μετέπειτα, με την έλευση του κινηματογράφου, υλικό για ταινίες. Αρχικά γυρίστηκαν μερικές βωβές ταινίες και χρειάστηκε να φτάσει η δεκαετία του ’30 οπότε κυκλοφόρησαν από την UNIVERSAL όχι μια αλλά δυο ταινίες, οι «Δόκτωρ Φρανκενστάιν» και «Η νύφη του Φρανκενστάιν»  που μετέτρεψαν αυτή την απεχθή ύπαρξη σε έναν πραγματικό κινηματογραφικό μύθο που σφράγισε με την εκπληκτική ερμηνεία του ο άγγλος ηθοποιός Boris Karloff. Μεγάλη ήταν και η συμβολή τoυ εξπρεσιονιστικού ύφους της ταινίας που συνδύαζε τον τρόμο με την ποίηση, όπως και το θρυλικό μακιγιάζ του Jack P. Pierce. 

Το κωμικό δίδυμο Αμποτ και Κοστέλλο έδωσε το 1948 μια παρωδία με την κωμωδία τρόμου «Abbott and Costello meet Frankenstein». Μια ταινία που το 2007 το Reader’s Digest περιέλαβε στις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών!

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η αγγλική εταιρεία παραγωγής ταινιών HAMMER, ειδικευμένη σε ταινίες τρόμου, έβγαλε μια σειρά από ταινίες με τους ανάλογους, πιασάρικους τίτλους : Η εκδίκηση του Φρανκεστάιν, Η κατάρα του Φρανκεστάιν, Η επιστροφή του Φρανκεστάιν, κλπ. με ένα Φρανκεστάιν πιο μακάβριο και αιμοδιψή. Στο τέρας σε αυτές τις ταινίες δίνουν (ολίγη)σάρκα και οστά οι Christopher Lee και ο Peter Cushing.

Σε παραγωγή του Andy Warhol, ο Paul Morissey μας δίνει το 1973 μια cult εκδοχή με πολύ σεξ και βία την ταινία «Σάρκα για τον Φρανκεστάιν» με τον πρωταγωνιστή- φετίχ των ταινιών του Andy Warhol, Joe Dalessandro και τον «δικό μας», λόγω συμμετοχής σε ελληνικά πορνό της δεκαετίας του ’70, Udo Kier

Δεν μπορούσε να λείψει από τον κατάλογο ο θρυλικός «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρούκς, ταινία του 1974, μια σπαρταριστή, ανατρεπτική κωμωδία με διαχρονική επιτυχία. Εδώ, ομολογουμένως, ο υπηρέτης του Marty Feldman κλέβει την παράσταση από το τέρας!

'Ηταν όμως το 1994 που ο Kenneth Branagh έδωσε ίσως την πιο πιστή μεταφορά του μυθιστορήματος, με τον«Φρανκενστάιν της Mary Shelley», που σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστούσε ο ίδιος. Στο ρόλο του τέρατος σε άλλη μια εξαιρετική ερμηνεία ο Robert De Niro

 

Χάρη σε όλες αυτές τις ταινίες, καλές ή κακές, ο μύθος του Φρανκενστάιν και της αποκρουστικής αλλά και θλιμμένης ύπαρξης που δημιουργεί, συνεχίζει να γοητεύει τη μεγάλη οθόνη. 200 χρόνια μετά την δημιουργία του!

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη

 Πρώτη δημοσίευση : Peopleandideas


Εκτύπωση   Email