Στο βαθύ φιλί σου να πνιγώ

Στο βαθύ φιλί σου να πνιγώ...

Κόσμημα του ελληνικού τραγουδιού είναι η Ρένα Κουμιώτη! Η φωνή της κι η παρουσία της ήταν μια απόλαυση και τα τραγούδια της από τα καλύτερα.

Η υπέροχη φωνή της Ρένας Κουμιώτη, χάριζε στα τραγούδια της ποιότητα και συναίσθημα. Κι εμείς απολαμβάναμε μια σπάνια ερμηνεύτρια, από τις καλύτερες της εποχής! Κρίμα που αποσύρθηκε από το τραγούδι τόσο γρήγορα αλλά -εκτός του ότι είχε τους δικούς της καλούς λόγους- ίσως και καλύτερα γιατί έτσι παραμένει συνδεδεμένη μόνο με καλά τραγούδια και βέβαια με την χρυσή εποχή του ελαφρολαϊκού τραγουδιού της δεκαετίας του ’70.

Ακούγοντας για πολλοστή φορά τα τραγούδια της, τις υπέροχες συνθέσεις των Πλέσσα, Πιτσιλαδή, Κριμιζάκη, Κόκοτου και τους στίχους του Βίρβου, της Τσώτου, του Παπαδόπουλου, του Δασκαλόπουλου και πολλών, πολλών άλλων, πρόσεξα ότι η Ρένα Κουμιώτη έχει τραγουδήσει τα πιο ερωτικά τραγούδια. Τραγούδια με λόγια γεμάτα από πάθος και ερωτική προσμονή. Απέπνεαν ερωτισμό και πόθο που εκφραζόταν με τη σεμνότητα (ή και σεμνοτυφία ίσως) της εποχής εκείνης, κρυμμένο μέσα σε υπονοούμενα και εικόνες που βάζουν την φαντασία να ταξιδεύει.

Και για να σας πείσω για όσα λέω, σας έχω μια λίστα με μερικά τραγούδια της φοβερής φωνής της Ρένας Κουμιώτη:

  • Αγαπιόμασταν - 1971      Στίχοι:  Σώτια Τσώτου Μουσική:  Γιώργος Κριμιζάκης

Αγαπιόμασταν, Χριστέ μου, αγαπιόμασταν, και τα χείλη μας ματώναν σαν φιλιόμασταν. Στις κρυφές γωνιές τον έρωτα μαθαίναμε κι όσα ήτανε τα λάθη ήταν κι οι λυγμοί.

  • Έλα να σβήσεις τη φωτιά - 1970 Στίχοι:  Άκος Δασκαλόπουλος Μουσική:  Μίμης Πλέσσας

Αν θες ν’ ακούσεις πώς χτυπά για σένα η καρδιά μου σκύψε μια νύχτα πάνω μου και πάρε τα φιλιά μου. Έλα να σβήσεις τη φωτιά… έλα σαν θάλασσα βαθιά να λούσω το κορμί μου.

  • Ένοχη νύχτα - 1973    Στίχοι:  Γιώργος Καλαμαριώτης  Μουσική:  Γιώργος Μητσάκης 

Νύχτα κλεμμένη απ’ το χτες κι η ανάσα μου στα χείλια σου απλώνει δίδυμους πόθους και καημούς και ραγισμένους στεναγμούς κι η δίψα σου στα χείλια μου στεγνώνει. Ένοχη νύχτα, μας κρατάς στο μαγικό σου χάδι. Ας μην ξημέρωνε ποτέ το ένοχό μας βράδυ.

  • Δώσε μου το στόμα σου ( Σαν χελιδονάκι ) - 1969   Στίχοι:  Λ. Μουσική:  Μ. Πλέσσας

Γείρε να πλαγιάσεις στο σεντόνι μου να γέμισ’ η κάμαρη πουλιά…Δώσε μου, αγόρι μου, το στόμα σου στο βαθύ φιλί σου να πνιγώ…Η ζωή μου αρχίζει μες στα χέρια σου, ήμουνα αγέννητη ως τα χτες. Πάρε με, αγόρι μου, στα χέρια σου, πάρε με και κάνε με ό,τι θες.

  • Πρώτη φορά - 1969    Στίχοι:  Λ. Παπαδόπουλος  Μουσική:  Μ. Πλέσσας

Αχ, να μην τέλειωνε ποτέ η ώρα ετούτη, θεέ μου…Ο πυρετός σου μέσα μου φωτιά που σπαρταράει. Πρώτη φορά που σ’ αγαπώ, πρώτη που σε μαθαίνω, πρώτη στα χέρια σου φορά γεννιέμαι και πεθαίνω.

Προσέξτε τις εικόνες και τους συνειρμούς που δημιουργούν οι στίχοι αυτοί. Χωρίς καμμία προκλητική λέξη ή χυδαιολογία, που συχνότατα πλέον ακούμε στα σημερινά τραγούδια ελληνικά και ξένα. Είναι απίστευτη η ισορροπία που κρατούν ανάμεσα στο ρομαντικό και το ερωτικό. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που αυτά τα τραγούδια μας γεννούσαν εικόνες  ερωτικές, χωρίς καμμία ευθεία αναφορά σε σεξ και βέβαια χωρίς κανένα βίντεο κλιπ!

Η Ρένα Κουμιώτη είναι μια εκπληκτική τραγουδίστρια που στόλισε με τη φωνή της την εποχή εκείνη (τέλη ’60 &’70s), που τίμησε όλους τους συνθέτες και στιχουργούς που της έδωσαν κομμάτια τους και που όλοι μας αγαπάμε πολύ. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1969 με τα τραγούδια του Πλέσσα «Δώσε μου το στόμα σου» και «Πρώτη φορά».  Και τα δυο περιέχονται στον «Δρόμο» τον πιο πετυχημένο εμπορικά δίσκο στα ελληνικά χρονικά. Μετά από αυτές τις δυο φοβερές επιτυχίες, η καριέρα της απογειώθηκε και ήταν πρώτο όνομα για πολλά χρόνια μέχρι που προσωπικοί λόγοι την κράτησαν μακριά από τα μουσικά πράγματα. Κατά καιρούς έκανε κάποιες εμφανίσεις ή δισκογραφικές δουλειές αλλά ποτέ δεν ξαναασχολήθηκε συστηματικά. Συνεντεύξεις δίνει σπανιότατα. Εμείς την Ρένα Κουμιώτη ακόμα την αγαπάμε, αφού τα τραγούδια της δεν έχουν σταματήσει ποτέ να ακούγονται και να συγκινούν τους πάντες.

Κείμενο: Marlykon


Εκτύπωση   Email