Στην παγωμένη μαγεία του μυθικού Αχέροντα

Στην παγωμένη μαγεία του μυθικού Αχέροντα

Ο ποταμός Αχέροντας στην ΄Ηπειρο, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, συνδέεται με τη διαδικασία της μετάβασης των ψυχών στον Άδη. Σήμερα διαθέτει ένα δυναμικό και διόλου θλιβερό παρόν, ως τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς και πλούσιου οικοσυστήματος, αποτελώντας προστατευμένη περιοχή του Δικτύου Natura 2000. Από τις Πηγές έως τις Εκβολές του, προσφέρει πλήθος απολαυστικών εμπειριών και δραστηριοτήτων στους πολυάριθμους καλοκαιρινούς επισκέπτες του.

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι το μήκος του Αχέροντα φθάνει τα 52 χιλιόμετρα, τα νερά του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος των Ιωαννίνων και από τα βουνά του Σουλίου και της Παραμυθιάς, ενώ εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο μύθος λέει ότι ο Ερμής διέσχιζε τον Αχέροντα, που το όνομά του προέρχεται από το "άχος", δηλαδή θλίψη, για να παραδώσει τις ψυχές των νεκρών στο Χάροντα (που κατέβαλαν μάλιστα και οβολό για τη μεταφορά!!!) και να οδηγηθούν τελικά στο βασίλειο του Άδη.

Ορμώμενοι λοιπόν από το μυθολογικό μυστήριο, αλλά κυρίως από τις προτροπές φίλων "να μη χάσουμε αυτή την εμπειρία", αποφασίσαμε Αυγουστιάτικα να εγκαταλείψουμε για μια ημέρα τις υπέροχες παραλίες της ευρύτερης περιοχής και να αναζητήσουμε ποταμίσιες περιπέτειες, κάνοντας ένα οδοιπορικό στο χθες και το σήμερα του Αχέροντα!

Πρώτη, πρωινή στάση της εκδρομής μας, οι Πηγές του Αχέροντα, λίγο μετά το ιδιαίτερα περιποιημένο χωριό, Γλυκή της Θεσπρωτίας. Κατευθυνθήκαμε αρχικά στο βόρειο μέρος της περιοχής και ακολουθώντας ένα μονοπάτι παράλληλα στο ποτάμι, μετά από μια διαδρομή περίπου 10 λεπτών, βρεθήκαμε στις όχθες του Αχέροντα.

Η πρώτη επαφή με το νερό ήταν επιεικώς σοκαριστική!!! ΄Ηταν τόσο παγωμένο (μας πληροφόρησαν ότι η θερμοκρασία του κοντά στις Πηγές είναι  3-4Ο C), που τα πόδια μας αρχικά μούδιασαν και μετά δεν τα πολυαισθανόμασταν… στη συνέχεια σιγά-σιγά αρχίσαμε να συνηθίζουμε και μάλιστα να ευχαριστιόμαστε τη μοναδική αίσθησή του!!!

Στην αρχή της (αποκλειστικά) υδάτινης διαδρομής για τη διάσχιση του ποταμιού, βρίσκεται στη βάση ενός βράχου μια μεγάλη πηγή, που αναβλύζει γάργαρο, πεντακάθαρο, παγωμένο νερό… υπέροχα απολαυστικό!!!

Ξεκινώντας τη βόλτα μας μέσα στο ποτάμι που, στα περισσότερα σημεία του, κυλάει ήρεμα και αρμονικά, αιωνόβια πλατάνια μας προσφέρουν την σκιά τους και ξεκουράζουν  πολυάριθμα πουλιά που κελαηδούν ανέμελα… ένας παράδεισος!!!

Το περπάτημα μέσα στο κρυστάλλινο, παγωμένο νερό, μια αναπάντεχα ευχάριστη δραστηριότητα… απόλυτα αναζωογονητικό! Φορώντας τα κατάλληλα υφασμάτινα παπουτσάκια ("θαλάσσης") με τη λαστιχένια σόλα, περπατούσαμε πατώντας στα μεγάλα, κυρίως ανοικτόχρωμα βότσαλα του πυθμένα που καθρεφτίζονταν στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά του Αχέροντα, χρωματίζοντας απαλά τη λευκή, γαλάζια και πράσινη παλέτα του τοπίου.

Πλήθος επισκεπτών διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, επιλέγει κάθε καλοκαίρι  να διασχίσει τα νερά των Πηγών του Αχέροντα (ειδικά το πρώτο, ρηχό κομμάτι) απολαμβάνοντας την δροσιά του ποταμού και το μαγευτικό τοπίο.  Έτσι, είχαμε κι εμείς παρέα στη βόλτα μας ένα τέτοιο πολύχρωμο ανθρώπινο "ποτάμι" να ρέει παράλληλα με το υδάτινο.

Προχωρώντας το τοπίο γίνεται πιο εντυπωσιακό…. θεόρατοι ανάγλυφοι βράχοι που ίσως σε κάποια σημεία να φθάνουν και τα 100 μέτρα, ορθώνονται κατακόρυφα αγέρωχοι μπροστά μας, περιβάλλοντας το ποτάμι δεξιά κι αριστερά και προσφέροντας επιβλητικές εικόνες του φαραγγιού που δεν χορταίναμε να θαυμάζουμε!!!

Το θάρρος μας με το παγωμένο νερό είχε τα όριά του… προχωρήσαμε έως το σημείο που η στάθμη του έφθανε μέχρι τα πόδια. Οι πιο τολμηροί όμως, έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε, όσο αντέχετε, σε μια πολύωρη υδάτινη διαδρομή με μέγιστο βάθος μέχρι και 2,5 μέτρα που απαιτεί ανάλογα με τα σημεία, βάδισμα, αλλά και κολύμπι και όσοι την έχουν πραγματοποιήσει, λένε ότι τους αντάμειψε!

Μετά από την καταπληκτική εμπειρία της πεζοπορίας στον ποταμό, ώρα για σπορ και δραστηριότητες που λόγω τουριστικού ενδιαφέροντος, προσφέρονται με αφθονία στην περιοχή (ράφτινγκ, καγιάκ, ιππασία, flying fox, τοξοβολία).  

Eπιλέξαμε αρχικά το rafting! Μη φανταστείτε ριψοκίνδυνες καταστάσεις… ήταν μια εικοσάλεπτη όμορφη βαρκάδα σε ήρεμα νερά,  ασφαλή ακόμα και για μικρά παιδιά.

Στη διαδρομή θαυμάσαμε το όμορφο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον και απολαύσαμε τον χαλαρωτικό ήχο των γαλαζοπράσινων νερών στην ησυχία του τοπίου.

Στη συνέχεια, επιδοθήκαμε φανατικά στην τοξοβολία (μάλιστα, με την τύχη του… πρωτάρη!), ενώ ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητές μας με ιππασία για λίγα λεπτά στο ποτάμι. 

Στις όχθες του Αχέροντα, έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε τον καφέ σας ή και να γευματίσετε σε ένα ειδυλλιακό  περιβάλλον κάτω από τα πλατάνια, δοκιμάζοντας τι άλλο… φρέσκια ποταμίσια πέστροφα!!!

Αποχαιρετώντας τη μαγευτική περιοχή των Πηγών του Αχέροντα, συνεχίσαμε τις μυθολογικές μας αναζητήσεις με μια σύντομη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος Πρεβέζης. Βρίσκεται σε ένα λόφο, δίπλα στη λίμνη Αχερουσία, που έχει αποξηρανθεί από τη δεκαετία του ΄50,  στα έγκατα της οποίας πιστεύεται ότι βρισκόταν ο ΄Αδης. Στο Νεκρομαντείο, που κατασκευάστηκε κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (περί το 1.200 π.Χ.), σύμφωνα με το μύθο, γινόταν βάσει συγκεκριμένης προετοιμασίας, η επικοινωνία των ζωντανών με τις ψυχές των αγαπημένων νεκρών τους.

Σήμερα, εκτός από ερείπια και κινητά ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής, σώζονται και ερείπια κτιρίων του 4ου-3ου αι.  π.Χ., καθώς και κτίρια του 18ου  αι. μ.Χ. (Μονή Ιωάννου Προδρόμου) και 19ου αι. μ.Χ. (οχυρωματική κατοικία).

Δράσης συνέχεια όμως, στον τελευταίο σταθμό της περιήγησής μας, την περιοχή των Εκβολών του Αχέροντα στο χωριό Aμμουδιά Πρεβέζης, όπου σχηματίζεται και Δέλτα. Πρόκειται για περιοχή με πυκνή βλάστηση και ένα ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα. Κατά μήκος του Αχέροντα συναντώνται περίπου 700 είδη χλωρίδας (και σπάνιας), εκ των οποίων τα 250 στις Πηγές και 450 περίπου στην περιοχή των Εκβολών και του Δέλτα. 

Το ορμητήριο για τη νέα μας εξερεύνηση βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Αμμουδιά και διασχίσαμε το ποτάμι μέχρι τις Εκβολές του με καγιάκ. Κωπηλατώντας για 1,5 ώρα στα ήρεμα και φιλικά νερά του Αχέροντα (καλοκαίρι γαρ, ενώ το χειμώνα φουσκώνουν και γίνονται ορμητικά), αποδράσαμε στο εντυπωσιακό φυτικό και ζωικό βασίλειό του, απολαμβάνοντας μια ελκυστική, καταπράσινη διαδρομή, με τη συντροφιά του οδηγού μας και μιας ακόμα παρέας Ιταλών!

H πανίδα στην περιοχή του ποταμού είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, διάφορα είδη πτηνών (ακόμα και αρπακτικά, στην περιοχή των Πηγών), θηλαστικών και ψαριών (μάλιστα ένα είδος γωβιού, συναντάται μόνο στον Αχέροντα!) 

Κατά τη διαδρομή προς τις Εκβολές, την προσοχή μας κέντρισαν ιδιαίτερα οι μικροσκοπικές, μπλε λιβελούλες (όμορφα φτερωτά έντομα του νερού) που πετούσαν ζωηρά πάνω από το ποτάμι.

Επίσης παρατηρήσαμε περίτεχνες αηδονοφωλιές να κρέμονται από ιτιές και νεροχελωνίτσες στις όχθες… τα απογεύματα μπορείτε να συναντήσετε και κάστορες!!! 

Αν θέλετε μια λιγότερο περιπετειώδη και πιο ξεκούραστη εμπειρία (χωρίς καγιάκ), μπορείτε να απολαύσετε τον διάπλου των Εκβολών του Αχέροντα με καραβάκι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η διαδρομή μας με το καγιάκ τελείωσε φθάνοντας στο χωριό Αμμουδιά και μαζί της τελείωσε και μια αξέχαστη μέρα στον κόσμο του Αχέροντα.  

Εκεί ο θλιβερός μύθος δίνει τη σκυτάλη σε μια χαρούμενη πραγματικότητα υδάτινης απόλαυσης, συναρπαστικών διαδρομών σε βιότοπους μοναδικού φυσικού κάλλους και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων...σίγουρα θα επιστρέψουμε!

Κείμενo–Φωτογραφίες: Ρούλη Μπαλοπούλου     


Εκτύπωση   Email