Λογοτεχνία

Ο Έρμαν Έσσε και η ισχιαλγία του

Ο Έρμαν Έσσε και η ισχιαλγία του

Η νουβέλα “Κurgast”, τίτλος της ελληνικής μετάφρασης «Στα Λουτρά», του νομπελίστα Έρμαν Έσσε (Hermann Hesse,1877-1962) δημοσιεύτηκε το 1925 όταν ο συγγραφέας ήταν 48 ετών, και περιγράφει τη διαμονή του σε θεραπευτήριο στη λουτρόπολη Baden της Ελβετίας λόγω μιας ισχιαλγίας που τον ταλαιπωρούσε. 

Η ρευστότητα της λογοτεχνικής σχέσης

Η ρευστότητα της λογοτεχνικής σχέσης: διακειμενικές και διυποκειμενικές υφές

Κάθε λογοτεχνικό έργο, και οι συμμετέχοντες σε αυτό, είναι μια ιδιαίτερη σύνθεση, μια αναπόσπαστη και αδιάρρηκτη πυκνότητα νοημάτων. Κανένα λογοτεχνικό έργο όμως και κανένα υποκείμενο (συγγραφικό ή αναγνωστικό) δεν είναι αυθεντικό.

Με μαθηματική ακρίβεια

Με μαθηματική ακρίβεια

Ο ποιητής και λογοτέχνης Γιάννης Κοντός, άφησε το στίγμα του στην ποίηση με την ιδιαίτερη γραφή του, ένα κράμα καθημερινού λόγου, συγκρατημένου σαρκασμού και οξείας παρατηρητικότητας.

Καλοκαίρι στα Ιμαλάϊα

Καλοκαίρι στα Ιμαλάϊα

Το φετινό καλοκαίρι το πέρασα στα Ιμαλάϊα. Όχι επί τόπου αλλά μέσω δύο βιβλίων και μιας ταινίας.

Leïla Slimani

Leïla Slimani

Μεταξύ των διαφόρων κλασσικών συγγραφέων που είδαμε στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στα εξώφυλλα βιβλίων μέσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (Μολιέρου, Μαριβώ, Γκυ ντε Μωπασσάν και άλλων) αλλά και της Annie Ernaux που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2022, υπήρχε προς μεγάλη μου χαρά και ένα βιβλίο της Leïla Slimani, της καινούριας μου αγαπημένης συγγραφέως.  

Ψίθυροι της ποίησης

Ψίθυροι της ποίησης

Ποιήματα δραματικά, κωμικά, ερωτικά και άλλα, μεταφρασμένα από διάφορες γλώσσες  

Ο Γιάννης Σκαρίμπας για τον Καραγκιόζη

Ο Γιάννης Σκαρίμπας για τον Καραγκιόζη

Ο Γιάννης Σκαρίμπας (1893-1984) λογοτεχνικά ανήκει στην Γενιά του ’30 με μια εκτενή και πολυσχιδή εργογραφία που αγκάλιασε όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Ανατρεπτικός όχι μόνο στον τρόπο σκέψης αλλά και στην χρήση της γλώσσας της οποίας καταπατούσε τους κανόνες σύνταξης, φιλοπαίγμων, γνώστης της παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και με τον δικό του τρόπο «υπερ-ρεαλιστικά» Έλλην, έγραψε και δυο έργα για το Θέατρο Σκιών το οποίο υπεραγαπούσε.

Middlemarch: Οι αποχρώσεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας

Middlemarch: Οι αποχρώσεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας

«Οι άνθρωποι ήταν γελοίοι με τις ψευδαισθήσεις τους, ανόητοι χωρίς να το αντιλαμβάνονται, πίστευαν ότι τα δικά τους ψέμματα ήταν αόρατα ενώ όλων των άλλων ήταν εμφανή. Οι άνθρωποι θεωρούσαν τους εαυτούς τους εξαιρέσεις στα πάντα, λες και όλος ο κόσμος έδειχνε κίτρινος κάτω από μια λάμπα και μόνον οι ίδιοι είχαν χρώμα ροδαλό».

Οι αντι-ήρωες της Alice Munro

Οι αντι-ήρωες της Alice Munro

Eίναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να παρακολουθεί κανείς όλους τους σύγχρονους συγγραφείς καθώς υπάρχει κάθε χρόνο μεγάλη παραγωγή βιβλίων.

Ιδεοστρόβιλος

Ένα διαδικτυακό περιοδικό που ασχολείται με, επίκαιρα ή μη, θέματα, απόψεις, κείμενα, ιδέες, φωτογραφίες και άλλα πολλά που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που θέλουμε να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας.

Θέλετε να γίνετε Συνεργάτης μας;

Ελάτε στην Ομάδα μας

 Στείλτε το άρθρο ή την συνεργασία σας εδώ.

çanta
X
ankara escort