Λογοτεχνία

Η σοφία του Μαρσέλ Προυστ

Η σοφία του Μαρσέλ Προυστ

Διαβάζοντας τον Προυστ στα γαλλικά, στέκομαι πού και πού σε μια ωραία φράση του ή σ'ένα ωραίο απόσπασμα που θέλω να το μεταφράσω στα ελληνικά. Ιδού το αποτέλεσμα:

Ποιά ήταν η Μαίρη Γουέστμακοτ ;

Ποιά ήταν η Μαίρη Γουέστμακοτ ;

Για την πασίγνωστη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Άγκαθα Κρίστι έχουν γραφτεί πολλά και θα συνεχίσουν να γράφονται αφού κάθε καινούρια γενιά αναγνωστών ανακαλύπτει εκ νέου τα βιβλία της και ενθουσιάζεται με τις περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρώ και της Μις Μαρπλ, των δύο θρυλικών της ντετέκτιβ.

Σας γράφω από μιά χώρα μελαγχολική

Σας γράφω από μιά χώρα μελαγχολική

Η Νατάσα Ζαχαροπούλου μετέφρασε για πρώτη φορά στα ελληνικά ποίηση του Edmond Jabès και συγκεκριμένα το ποίημά του "Σας γράφω από μια χώρα μελαγχολική".

Μια μορφή τέχνης

Μια μορφή τέχνης

Η διάσημη Βελγίδα συγγραφέας Amélie Nothomb μιλάει στο βιβλίο της Une forme de vie (Μια μορφή ζωής) για την τέχνη της αλληλογραφίας αλλά και για μια άλλη μορφή τέχνης, πολύ διαφορετική.

Ο Καμύ και η μητέρα του

Η σχέση του Αλμπέρ Καμύ με τη μητέρα του

 Στο κύκνειο άσμα του « Ο Πρώτος 'Ανθρωπος», η εικόνα της μητέρας έρχεται και επανέρχεται από τη πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Η πένσα του Παλαβού

Η πένσα του Παλαβού

Ενδεχομένως το επώνυμό του προσφέρεται για αστεία και πειράγματα, όμως τα διηγήματά του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τέτοιους υπαινιγμούς.

Πετώντας μ'ένα drone

Πετώντας με ένα drone

H συγγραφέας Νατάσα Ζαχαροπούλου είχε την καλωσύνη να μου στείλει το βιβλίο της «Πετώντας μ’ένα drone» (Εκδόσεις Παρασκήνιο, 2019), το οποίο διάβασα μέσα στις διακοπές.

Η ιστορία του μάντη Τειρεσία

Η ιστορία του μάντη Τειρεσία

Ο Τειρεσίας, ο γνωστός  τυφλός  γέροντας  μάντης που μοιράζει τις προφητείες του σε όλο το θηβαϊκό μυθολογικό κύκλο, κρύβει δύο ιδιαίτερες  ιστορίες  για την μαντική του ικανότητα και την τύφλωση του.

Ερωτήματα σε ανάλγητους καιρούς

Ερωτήματα σε ανάλγητους καιρούς

«Ερωτήματα σε ανάλγητους καιρούς», ονομάζεται ένα από τα πρόσφατα βιβλία της Νατάσας Κεσμέτη (Εκδόσεις Παρασκήνιο 2018).

Ερωτικά ποιήματα

Ερωτικά ποιήματα

Τρία ποιήματα για τον έρωτα που μας πληγώνει όταν αποχωρεί

Ιδεοστρόβιλος

Ένα διαδικτυακό περιοδικό που ασχολείται με, επίκαιρα ή μη, θέματα, απόψεις, κείμενα, ιδέες, φωτογραφίες και άλλα πολλά που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που θέλουμε να μοιραστούμε με τους αναγώστες μας.

Θέλετε να γίνετε Συνεργάτης μας;

Ελάτε στην Ομάδα μας

 Στείλτε το άρθρο ή την συνεργασία σας εδώ.