Λογοτεχνία

To σύνδρομο του Σουίδα και το ξυράφι του Όκκαμ

To σύνδρομο του Σουίδα και το ξυράφι του Όκκαμ

Σύνδρομο του Σουίδα δεν νομίζω να υπάρχει στην επιστήμη αλλά είναι το όνομα που έδωσα σε μια κατάσταση που μου συμβαίνει αρκετά συχνά και την παρατήρησα για πρώτη φορά στην εφηβεία.

Στο Δίπορτο

Στο Δίπορτο

Οι Μοιραίοι του Κώστα Βάρναλη και οι μοιραίοι των κοινωνικών στερεοτύπων. Μια μικρή και πολύ ανθρώπινη ιστορία από τον Αντώνη Αποστολίδη.

Νύξη σε αδιάλλακτους  νόες : Ο Ζαρατούστρα του Φρ. Νίτσε

Νύξη σε αδιάλλακτους νόες : Ο Ζαρατούστρα του Φρ. Νίτσε

Ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος και ποιητής του 19ου αιώνα, ως πηγαίος ριζοσπάστης, κατεδάφισε μονομιάς τα βολικά πιστεύω και τις συμβατότητες που ζώνουν τους ανθρώπους στο ρηχό παρόν, προσφέροντάς τους ζεματιστό, τολμηρό και ακραίο, ένα μέλλον Ευαγγέλιο, φόρο τιμής στη διαχρονική, διεθνή γραμματεία. 

Παιδί του Πιντουρίκιο

Παιδί του Πιντουρίκιο

Έν'αγόρι με βλέμμα βαθύ

Με μπλε αναγεννησιακό σκουφί

Έν'αγόρι με ωραία μορφή

Με ρούχο έντονο πορτοκαλί

Η ορθογραφία

Η ορθογραφία

Ένα μικρό διήγημα για τα κοινωνικά στερεότυπα που πολλές φορές αποκλίνουν από την αληθινή ζωή. Άνθρωποι που για τα κοινωνικά στερεότυπα θεωρούνται «αμόρφωτοι» μπορούν να σου διδάξουν πολλά, ουσιαστικότερα και πιο ολοκληρωμένα μαθήματα ζωής ακόμα και από ένα πανεπιστημιακό συνέδριο.

Η χαμένη γενιά

Η χαμένη γενιά

Περιμένοντας ένα μεσημέρι  γιά τραπέζι  στο μπαρ της Closerie des Lilas, παρατήρησα πως υπήρχαν μικρά μπρούτζινα ταμπελάκια με ονόματα όπως John dos Passos, Ernest Hemingay  και  Scott Fitzerald στις θέσεις που καθόντουσαν κάποτε  οι συγκεκριμένοι. Η ‘’Χαμένη Γενιά’’ των αμερικανών συγγραφέων είχε περάσει από εκεί, όχι μία αλλά πολλές φορές.

Η ιδεολογική κληρονομιά του Νίκου Καζαντζάκη

Η ιδεολογική κληρονομιά του Νίκου Καζαντζάκη

Δεν ήταν όμοιος του Όμηρου, δεν ήταν απόστολος ή Μεσσίας, όπως πολλοί των επικρίνουν για τη μεγαληγορία των έργων του, όμως η πληθώρα της εργογραφίας που άφησε πίσω του ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας παραμένει σημαντική και κομβικό σημείο της νεοελληνικής γραμματείας.

Η ιδιότυπη περίπτωση Καζαντζάκη

Η ιδιότυπη περίπτωση Καζαντζάκη

Ακόμη και στις μέρες μας ο Νίκος Καζαντζάκης εξακολουθεί να διχάζει μια πληθώρα αναγνωστών που είτε τον ασπάζονται ενθέρμως ή τον ψέγουν για την ένταση των συμβολισμών και των λόγων του. Η Ιωάννα Ξυναροπούλου αναλύει τους λόγους.

Ο Καρυωτάκης εμπνέει τα Γυμνά Καλώδια

Ο Καρυωτάκης εμπνέει τα Γυμνά Καλώδια

Τί σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στους στίχους ενός κομματιού της ελληνικής ρόκ μουσικής και στο ποίημα ενός εκφραστή της λυρικής ποίησης του προηγούμενου αιώνα; Όταν άκουσα πάντως το «Θέλω» από τα «Γυμνά Καλώδια» ο νους μου πήγε στον Καρυωτάκη, στη «Δικαίωση» και στην Ηδύλη Τσαλίκη που το παρουσίασε εξαιρετικά μελοποιημένο το 1981 στους Μουσικούς Αγώνες της Κέρκυρας.

Σιγή

Σιγή

Ένα ποίημα του Peter Warren

Ιδεοστρόβιλος

Ένα διαδικτυακό περιοδικό που ασχολείται με, επίκαιρα ή μη, θέματα, απόψεις, κείμενα, ιδέες, φωτογραφίες και άλλα πολλά που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που θέλουμε να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας.

Θέλετε να γίνετε Συνεργάτης μας;

Ελάτε στην Ομάδα μας

 Στείλτε το άρθρο ή την συνεργασία σας εδώ.

X