Ανθρώπων έργα

Πίκρα ή Pikra αν σας αρέσει περισσότερο

Ίσως το πρώτο (2010) κείμενο που ανέβηκε στο διαδίκτυο σχετικά με την καταστροφή που υφίσταται η ελληνική γλώσσα από την ελλιπή ή και λανθασμένη διδασκαλία της στα σχολεία. 

Ψεύτικοι φίλοι

Ψεύτικοι φίλοι

Ψεύτικοι φίλοι, φίλοι που σε προδίδουν, ονομάζονται στην μετάφραση λέξεις που ενώ είναι ίδιες, έχουν διαφορετικό νόημα σε δυο διαφορετικές γλώσσες. Για τους μεταφραστές είναι πονοκέφαλος καθώς μπορούν να τους μπερδέψουν και να αλλοιωθεί έτσι η έννοια του κειμένου. Κανείς δεν θέλει τέτοιους φίλους.

Bessie Stringfield, η γυναικάρα με την Harley

Bessie Stringfield, η γυναικάρα με την Harley

Στην δεκαετία του ’50, ο προορισμός κάθε γυναίκας ήταν ο γάμος, η οικογένεια και οι οικιακές εργασίες. Η φοβερή και τρομερή Bessie Stringfield βεβαίως και παντρεύτηκε – και πολλές φορές μάλιστα-, βεβαίως και έγινε νοικοκυρά, αλλά και ατρόμητη μηχανόβια που περήφανα καβάλησε την Harley-Davidson, γκάζωσε, βρυχήθηκε και αλώνισε τους δρόμους με τα φοινικόδεντρα στην Φλόριντα και όχι μόνον, κερδίζοντας έτσι επάξια τον -ανεπίσημο- τίτλο της Βασίλισσας της μοτοσυκλέτας του Μαϊάμι.

Να μιλάμε στον ενικό;

Να μιλάμε στον ενικό;

Μια ερώτηση που στην Ελλάδα απευθύνουμε σπανίως ο ένας στον άλλον, αφού οι περισσότεροι αποφασίζουμε ότι πριν καλά-καλά γνωριστούμε με ένα καινούριο πρόσωπο, πρέπει να του συμπεριφερθούμε σαν να το ξέρουμε χρόνια.

Ο αναγεννησιακός τροχός των βιβλίων

Ο αναγεννησιακός τροχός των βιβλίων

Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν το e-book της Αναγέννησης!

Μύθοι Αισώπου- Το λιοντάρι και το αγριογούρουνο

Καλύτερα να γίνουμε φίλοι

Ένας μύθος του Αισώπου μας διδάσκει την ομόνοια και την συμφιλίωση.

Μια πολύ ροζ ανάμνηση

Μια πολύ ροζ ανάμνηση

Το γλυκό που ήταν σήμα κατατεθέν στα οικογενειακά μας τραπέζια και που το έφτιαχναν μαμά και θείες ήταν μια τούρτα φράουλα, ελαφριά και δροσερή, με μεταξένια υφή και λαχταριστό ροζ χρώμα.

Μανιτάρια porto-bellissimo

Μανιτάρια porto-bellissimo

Η δική μου γενιά πρωτογνώρισε τα μανιτάρια στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, άντε αρχές του ‘80, από τις πίτσες. Κάτι μανιτάρια άχρωμα, άγευστα και άοσμα που περισσότερο θύμιζαν λάστιχο και που μας έκαναν να αναρωτιόμαστε τι ρόλο παίζουν πάνω στα ωραία τυριά, τα ζαμπόν και τα μπέικον.

Η πρώτη «συνάντηση» με τον Μιλτιάδη το 1981

Η πρώτη «συνάντηση» με τον Μιλτιάδη το 1981

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη. Τὰ 2 μαθήματα επιλογής μου ήταν η Αρχαιολογία μὲ τὸν Μανώλη Ανδρόνικο καὶ τὰ Παιδαγωγικὰ μὲ τὸν Ανδρέα Μιχαηλίδη-Νουάρο. Όλη η Φιλοσοφικὴ παρακολουθούσε τότε τα μαθήματα του Ανδρόνικου, ο οποίος λίγα χρόνια πριν είχε γίνει διάσημος με τις ανασκαφὲς της Βεργίνας.

Ο Χριστός εν ετέρα μορφή

Ο Χριστός εν ετέρα μορφή

Διαβάζοντας για τον ξακουστό αγιογράφο Μανουήλ Πανσέληνο, από θετική περιέργεια έβαλα σκοπό να επισκεφτώ το Πρωτάτο (Καρυές - Αγίου Όρους) και ειδικότερα τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (της μητέρας όλων των  εκκλησιών του «Όρους»).

Ιδεοστρόβιλος

Ένα διαδικτυακό περιοδικό που ασχολείται με, επίκαιρα ή μη, θέματα, απόψεις, κείμενα, ιδέες, φωτογραφίες και άλλα πολλά που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που θέλουμε να μοιραστούμε με τους αναγώστες μας.

Θέλετε να γίνετε Συνεργάτης μας;

Ελάτε στην Ομάδα μας

 Στείλτε το άρθρο ή την συνεργασία σας εδώ.