Ανθρώπων έργα

Γαστρονομικά αποφθέγματα του Savarin

Γαστρονομικά αποφθέγματα του Savarin

Σκέψεις για το φαγητό, όπως τις διατύπωσε σ’ένα βιβλίο του ο Γάλλος ειδικός της γαστρονομίας  Jean Anthelme Brillat-Savarin (Σαβαρέν) 

Ένας πάπυρος δια πάσαν νόσον

Ένας πάπυρος δια πάσαν νόσον

Στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Λειψίας εκτίθεται αντίγραφο του παπύρου Ebers από την αρχαία Αίγυπτο. Το πολύτιμο αυτό γραπτό μνημείο του 1550 π.Χ. αγοράστηκε από τον Γερμανό Αιγυπτιολόγο Georg Ebers στο Λούξορ το 1873 με σκοπό να εκδοθεί σε βιβλίο, πράγμα που έγινε το 1875.

Τραύματα που ζητούν θεραπεία

Τραύματα που ζητούν θεραπεία

Στα βιβλία που εκδίδονται τελευταία, η λέξη healing παίρνει και δίνει. Κάθε δεύτερο βιβλίο αυτοβοήθειας μας λέει πώς να θεραπευτούμε από τα ψυχικά μας τραύματα. Τα υπόλοιπα μας λένε πώς να γίνουμε ευτυχισμένοι. Σε τελική ανάλυση είναι μάλλον το ίδιο πράγμα. Πάλι ο σκοπός είναι η ατομική μας ευτυχία.

Ευτυχία

Ευτυχία

Το απόλυτο αγαθό, το αιώνιο ζητούμενο.

Να μερικές φράσεις που έχουν γραφτεί για την ευτυχία από διάφορους συγγραφείς:

Ο Ιησούς πρέπει να πεθάνει

Ο Ιησούς πρέπει να πεθάνει

Ήρθε άοπλος σε έναν κόσμο εχθρικό με μόνη παρηγορία τη γλυκύτητα του λόγου του.

Τραμ

Τραμ

Μέσα στο τραμ ακούω μια γυναίκα (από την Ουκρανία μάλλον) να μιλάει στο κινητό της και να λέει την λέξη «τραμβάϊ». Σκέφτομαι ότι στα παλιά χρόνια στην Ελλάδα το τραμ λεγόταν επίσης έτσι και γραφόταν «τραμβάϋ» ή «τράμβαϋ» ενώ οι Έλληνες έλεγαν «τραμβαγέρη» τον οδηγό του τραμ ή τον εισπράκτορα.

Εἰς Μάρκο Μπότσαρη-Ένα ποίημα του Δ. Σολωμού κι ένα τραγούδι κλέφτικο

Εἰς Μάρκο Μπότσαρη-Ένα ποίημα του Δ. Σολωμού κι ένα τραγούδι κλέφτικο

Ο Μάρκος Μπότσαρης υπήρξε από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που η φήμη του και ο ηρωικός του θάνατος ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Ο θάνατός του έγινε πίνακας από ξένους ζωγράφους, λαϊκή ζωγραφική από τον Θεόφιλο, έγινε ποίημα από τον Διονύσιο Σολωμό, έγινε τραγούδι θρηνητικό στα χείλη των πολλών. Έγινε θρύλος αντάξιος ενός πραγματικού ήρωα!

Η φυσιοδίφης Maria Sibylla Merian-Μια πρωτοπόρος γυναίκα του 17ου αιώνα

Η φυσιοδίφης Maria Sibylla Merian-Μια πρωτοπόρος γυναίκα του 17ου αιώνα

Η Merian ήταν μια αντισυμβατική γυναίκα, που εκτός από θαρραλέα εξερευνήτρια του Νέου Κόσμου, πέτυχε μια ανεξάρτητη και καταξιωμένη καριέρα, ως εντομολόγος και βοτανολόγος, ως καλλιτέχνις αλλά και ως επιχειρηματίας!

Χημικά όπλα και η απαρχή της χημειοθεραπείας

Χημικά όπλα και η απαρχή της χημειοθεραπείας

Ως γνωστόν μια ουσία, ανάλογα με την δόση χορήγησης της, μετατρέπεται από φάρμακο σε φαρμάκι και το αντίστροφο. Η πρώτη χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου βασίσθηκε σε εργαστηριακή έρευνα για τα χημικά όπλα, ειδικότερα για τα αέρια μουστάρδας. Παράλληλα ένα τραγικό δυστύχημα στα πεδία του πολέμου έδωσε την δυνατότητα σε ένα φωτισμένο γιατρό να μελετήσει τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μωρό και ο κύκνος

Το μωρό και ο κύκνος

Σπανίως θα δω καρουζέλ σε λούνα παρκ χωρίς να σκεφτώ την Μαίρη Πόππινς και τα άλογα που ξεφεύγουν από την προκαθορισμένη τους πορεία και τρέχουν ξέφρενα στα λειβάδια μαζί με τους αναβάτες τους. Όμως η σκηνή που παρακολούθησα σήμερα ήταν τελείως διαφορετική.

Ιδεοστρόβιλος

Ένα διαδικτυακό περιοδικό που ασχολείται με, επίκαιρα ή μη, θέματα, απόψεις, κείμενα, ιδέες, φωτογραφίες και άλλα πολλά που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που θέλουμε να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας.

Θέλετε να γίνετε Συνεργάτης μας;

Ελάτε στην Ομάδα μας

 Στείλτε το άρθρο ή την συνεργασία σας εδώ.

çanta
X
ankara escort