Η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά και το μουσείο της

Η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά και το μουσείο της

Η Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) ήταν μία καλλιτέχνις πρωτοπόρα για πολλούς λόγους.

Ας δούμε κάποιους απ'αυτούς :

Ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής από την ηλικία των 8 ετών.

Το 1940, μόλις είκοσι χρόνων, η 'Αλεξ Μυλωνά παντρεύτηκε τον νεαρό δικηγόρο και μετέπειτα πολιτικό Γεώργιο Μυλωνά.

Μπήκε στην Σχολή Καλών Τεχνών το 1945 στο εργαστήρι του Μιχάλη Τόμπρου.

Πρωτοεμφάνισε τη γλυπτική της στην Πανελλήνια έκθεση το 1952 στο Ζάππειο και στην γκαλερί «Κνωσσός» στην Αθήνα, το 1953. Η πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα το 1955, περιελάμβανε έργα παραστατικής γλυπτικής, με κύριο θέμα την ανθρώπινη μορφή.

Έμενε στο Παρίσι από το 1960 όπου και διατηρούσε εργαστήριο. Στις συναναστροφές της συγκαταλεγόταν ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες και ο Giacometti, του οποίου την επιρροή συναντάμε στα πρώιμα έργα της. Ήταν δραστήρια κυρίως την δεκαετία του '60 και μας σύστησε την Σύγχρονη Τέχνη, στην αφηρημένη τέχνη.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας το 1960, μαζί με τους Γ. Σπυρόπουλο, Α. Κοντόπουλο, Λ. Λαμέρα και Ευθ. Παπαδημητρίου, του Sao Paulo το 1961 και στη διεθνή Μπιενάλε του Μόντρεαλ το 1967. Το 1986 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου της στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με υλικά όπως το χαρτί, το ξύλο, ή τα μέταλλα, τα έργα της είναι κολλάζ, ταπισερί, και αργότερα με το μάρμαρο ή και το τσιμέντο, δημιουργεί γλυπτά με λιτές γραμμές.

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η γλύπτρια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα.

Το 2004, μετά από μία δύσκολη αναπαλαίωση και αναδιαμόρφωση των χώρων της παλαιάς οικίας που επέλεξε να αγοράσει στο Θησείο, εγκαινιάστηκε το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  Άλεξ Μυλωνά», όπου στεγάζεται το έργο της.

Εδώ πρέπει να σας πω το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της.
Η Άλεξ Μυλωνά δεν πούλησε ποτέ, παρά ένα μόνο έργο της, το οποίο και ξανά αγόρασε αργότερα κι έτσι, η συλλογή των 120 έργων που εκτίθενται στο Μουσείο είναι ολόκληρη. Αυτό και μόνο την κάνει μοναδική δεν νομίζετε;

Το Μουσείο βρίσκεται στην Πλατεία Ασωμάτων 5, και όταν πάτε, να ξεκινήσετε από την ταράτσα!!

 Οι φωτογραφίες των έργων είναι της 'Ηρας Ζαννιδάκη. 


Εκτύπωση   Email