το καλαντάρι των αγροτικών εργασιών του Rustican

Το καλαντάρι των αγροτικών εργασιών του Rustican

Οι αγροτικές εργασίες τον Μεσαίωνα όπως αποτυπώθηκαν στις 12 περίτεχνες μινιατούρες του Maître du Boccace de Genève. 'Ενα πολύτιμο καλαντάρι!

Στα 1305 ο γεννημένος στην Μπολώνια Pietro de’Crescenzi, μετά από σπουδές Δικαίου και επαγγελματική ενασχόληση σαν δικαστής, στα ύστερα χρόνια της ζωής του συνέγραψε  την «Πραγματεία περί των αγροτικών εργασιών και της κηπουρικής», της οποίας δεν διασώζεται  το πρωτότυπο.  Κατόπιν επιθυμίας του βασιλιά της Γαλλίας  Καρόλου του Ε’ του Σοφού  η πραγματεία μεταφράστηκε στα γαλλικά το 1373 με τον τίτλο «Rustican ή το βιβλίο των αγροτικών εργασιών».  Από αυτή τη μετάφραση, σε ένα από τα 8 σωζόμενα  χειρόγραφα την εικονογράφηση έκανε, με περίτεχνες μινιατούρες, ο Maître du Boccace de Genève. Το χειρόγραφο αυτό φυλάσσεται στο Μουσείο  Condé, στο Chantilly,  στα περίχωρα του Παρισιού.

Την σημασία αυτού του χειρογράφου την κατανοούμε καλύτερα αν σκεφτούμε ότι τον Μεσαίωνα, στην Ευρώπη , σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού κατοικεί στην ύπαιθρο σε μικρά χωριά. Η πλειοψηφία των χωρικών είναι αγρότες  που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους  στους αγρούς. Δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, θεωρούνται παρίες,  αλλά η εργασία τους είναι ζωτική για την επιβίωση όλου του πληθυσμού.  

Ιανουάριος

 Φεβρουάριος

 

Απρίλιος

Μάϊος - Ιούνιος

Ιούλιος

Σεπτέμβριος

Οκτώβριος

Δεκέμβριος

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη


Εκτύπωση   Email