Rothenburg ob der Tauber: Η γραφική πόλη του Μεσαίωνα, του Disney και των Χριστουγέννων

Rothenburg ob der Tauber: Η γραφική πόλη του Μεσαίωνα, του Disney και των Χριστουγέννων

Η παραμυθένια μεσαιωνική μικρή πόλη στη Ρομαντική οδό της Βαυαρίας στη Γερμανία, δεν αποτελεί πλέον ένα κρυμένο μυστικό, αλλά έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, που επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.Τα όμορφα σπιτάκια της με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, αποτέλεσαν μάλιστα την έμπνευση του Walt Disney για το χωριό του Πινόκιο στην ομώνυμη ταινία του 1940, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και για τη δημιουργία θεματικού πάρκου της Disney (Epcot΄s Germany pavillion). Λογικό, αφού δε μπορείς να ξεχωρίσεις αν η ίδια η πόλη αποτελεί σκηνικό θεματικού πάρκου ή πραγματικό τοπίο.  Γιορτάζει δε τα Χριστούγεννα όλο το χρόνο, μέσα από το δημοφιλές ομώνυμο Μουσείο της.    

To "Κόκκινο φρούριο πάνω από τον Τάουμπερ" όπως μεταφράζεται το όνομα της πόλης, βρίσκεται σε πεδιάδα πάνω από τον ποταμό Τάουμπερ και έχει ιστορία από το 12ο αιώνα μ.Χ., γνωρίζοντας μεγάλες δόξες στο Μεσαίωνα.

Η πρόσβαση στο Ρότενμπεργκ ομπ ντερ Τάουμπερ γίνεται εύκολα, είτε οδικώς, είτε μέσω του πυκνού σιδηροδρομικού δικτύου της Γερμανίας, με συνδέσεις τρένων και από σχετικά κοντινές μεγάλες πόλεις, όπως η Φρανγκφούρτη και το Μόναχο (σε περίπου 2,5 ώρες), καθώς και η Νυρεμβέργη (σε περίπου 1,5 ώρα). Φθάνοντας στο σιδηροδρομικό σταθμό μια ωραία ανοιξιάτικη μέρα και μετά από ολιγόλεπτο περπάτημα, αντικρίζουμε την πύλη Rödertor Gate και τον επισκέψιμο πύργο  Röder Tower, αντιλαμβανόμενοι ότι χωρίς αμφιβολία, "το μεσαιωνικό παραμύθι αρχίζει".

Ξεκινώντας να περπατάμε στο πεζοδρομημένο κέντρο με τα λιθόστρωτα δρομάκια,  η μοναδική ατμόσφαιρα της πόλης αναδύεται μέσα από την αρχιτεκτονική της με τα κουκλίστικα, πολύχρωμα σπιτάκια με τις κόκκινες τριγωνικές στέγες και τα παρτέρια με τα λουλούδια στα παράθυρά τους, τους μεσαιωνικούς πύργους, τις πύλες, τις πλατείες με τα συντριβάνια. Η ηρεμία που επικρατεί, μας βοηθάει να μπούμε με ευκολία από τις πρώτες εικόνες στο γοητευτικό κλίμα μιας άλλης εποχής… η μικρή πόλη φαίνεται πραγματικά ανέγγιχτη στο χρόνο!

Γρήγορα αντικρύζουμε ένα από τα πιο γνωστά σημεία της, το "Marcus Tower with Röder Arch" και θαυμάζουμε τον πύργο με το ρολόι, την αψίδα και το ρομαντικό συντριβάνι Röderbrunnen, διακοσμημένο ανοιξιάτικα,  με πασχαλινά αυγά.

Προχωρώντας προς την κεντρική πλατεία, η πόλη ζωντανεύει και συναντάμε όλο και περισσότερο κόσμο, μαγαζάκια δώρων και σουβενίρ, café, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ξενώνες με όμορφα διακοσμημένες πινακίδες.

Η καρδιά της πόλης χτυπάει στην Κεντρική Πλατεία της (Market Square), που αποτελεί σημείο εκκίνησης ξεναγήσεων (όπως το δημοφιλές Night Watchman Tour), χώρο διεξαγωγής αγορών, φεστιβάλ κ.ά. Στην πλατεία δεσπόζει το εντυπωσιακό Κτίριο του Δημαρχείου (Town Hall), με την αναγεννησιακή καφέ πρόσοψη.

Στα δεξιά του αναγεννησιακού μέρους του Κτιρίου του Δημαρχείου, βρίσκεται η γοτθική πλευρά του σε λευκό χρώμα, που καταλήγει στον Πύργο του (Town Hall Tower).  

Aφού αμφιταλεντευτήκαμε, τελικά αποφασίσαμε να ανεβούμε τα περίπου 220 παλαιά ξύλινα σκαλοπάτια του Δημαρχείου (με προσοχή, γιατί προς στο τέλος ήταν επικίνδυνα στενά), απολαμβάνοντας όμως μετά την κουραστική "αναρρίχηση" την πανοραμική θέα της παλαιάς πόλης με τις κόκκινες στέγες της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην κοιλάδα του ποταμού Τάουμπερ.

 

Κατεβαίνοντας στην πλατεία, ήταν η κατάλληλη ώρα για να ξεκουραστούμε και να γευτούμε τοπικό έδεσμα σε café της περιοχής. Το παραδοσιακό γλυκό στο Ρότενμπεργκ είναι  οι χιονόμπαλες (Snowballs), που παρασκευάζονται με ζύμη σε λωρίδες που παίρνει σφαιρικό σχήμα, τηγανίζεται και επικαλύπτεται με σοκολάτα μαύρη ή λευκή, ζάχαρη άχνη κ.ά. (δεν ξετρελαθήκαμε, για να λέμε την αλήθεια).

Κατηφορίζοντας το πλακόστρωτο δρομάκι, συναντάμε το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης, το Plönlein, τη Μικρή Πλατεία (Little Square). Την όμορφη γραφική εικόνα, που έχει αιχμαλωτιστεί από εκατομμύρια κλικ, συνθέτουν ένα χαρακτηριστικό  σπίτι της πόλης με ένα μικρό συντριβάνι μπροστά του, που πλαισιώνεται δεξιά και αριστερά από όμορφα, πολύχρωμα ανακαινισμένα αρχοντικά και δύο Πύργοι - πύλες της πόλης.

Τo Ρότενμπεργκ ομπ ντερ Τάουμπερ διαθέτει και ποικιλία μουσείων για όλες τις προτιμήσεις και τις ηλικίες, όπως το Imperial Town Museum, το Μedieval Crime Museum και το Christmas Museum, που λειτουργεί όλο το χρόνο, παρουσιάζοντας σε μόνιμη συλλογή την ιστορική εξέλιξη του Χριστουγεννιάτικου στολισμού από το 18ο αιώνα και μετά.

Έχοντας περιορισμένο χρόνο, επιλέξαμε να επισκεφθούμε μόνο το Μουσείο των Χριστουγέννων και Χριστουγεννιάτικο κατάστημα "Käthe Wohlfahrt" και να ζήσουμε για λίγο τη γιορτινή, μαγευτική ατμόσφαιρα που προσφέρει.

Με παιδικό ενθουσιασμό, περιηγηθήκαμε, πληροφορηθήκαμε για την ιστορία της γιορτής των Χριστουγέννων, θαυμάσαμε τα ΄΄χιονισμένα΄΄ γερμανικά σπιτάκια και τα πλούσια χριστουγεννιάτικα εκθέματα (έλατα, κεριά, στολίδια, παιχνίδια, κάρτες, μουσικά κουτιά κ.ά.) και βέβαια… όπως όλοι οι επισκέπτες,  αγοράσαμε υπέροχες χριστουγεννιάτικες μπάλες για να στολίζουν το δένδρο μας και άλλα διακοσμητικά από το κατάστημα, σε καλές μάλιστα τιμές!!! Επισκεφθείτε την πόλη και τα Χριστούγεννα… το σκηνικό που στήνεται κάθε Δεκέμβριο με την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη αγορά, είναι από τα ελκυστικότερα στην Ευρώπη!!!

 

Η πόλη διαθέτει αρκετές εκκλησίες με πιο γνωστή τον ΄Αγιο Ιάκωβο (St Jakob΄s church), όπου βρίσκεται και το τέμπλο "Holy Blood", ένα αριστούργημα της Γερμανικής ξυλογλυπτικής.

Το απόγευμα, στο τέλος της περιήγησής μας, αποφασίσαμε να περπατήσουμε πάνω στα τείχη που περιβάλλουν την πόλη (City Walls) με τους πύργους και τις πύλες τους, απολαμβάνοντας πανοραμική θέα με τα σπιτάκια του Ρότενμπεργκ, αλλά σε κάποια σημεία και με την κοιλάδα του ποταμού Τάουμπερ.

 

Τελικά ο χρόνος ήταν λίγος…. θέλαμε σίγουρα κι άλλο!!! Στην επίσκεψή σας στο Ρότενμπεργκ ομπ ντερ Τάουμπερ, σας συστήνουμε να πραγματοποιήσετε τουλάχιστον 1 διανυκτέρευση για να απολαύσετε μέρα και νύχτα τη μοναδική ατμόσφαιρα αυτής της πόλης, που καταφέρνει, παρά τον τουριστικό προσανατολισμό της, να διατηρεί τον αυθεντικό της χαρακτήρα.

Απλά γιατί όλοι αναζητάμε το παραμύθι… και στην πόλη αυτή, συναντά την πιο κοντινή του έκφραση!

 

Φωτογραφίες: Ρούλη Μπαλοπούλου

Κείμενο: Ρούλη Μπαλοπούλου


Εκτύπωση   Email