Αρχαία Αίγυπτος

Αρχαία Αίγυπτος

«Η Αιγυπτιακή πάπια είναι πολύ επικίνδυνο πτηνό…μόλις σε τσιμπήσει και το δηλητήριό της μπει στο αίμα σου, γίνεσαι Αιγυπτιολόγος για όλη σου τη ζωή»!

Αύγουστος Mariette, ιδρυτής του αρχαιολογικού Μουσείου του Καϊρου

Ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους αλλά και όλους τους κοινούς θνητούς που ενδιαφέρονται για την Ιστορία και την Αρχαιολογία. Ένα ταξίδι στην Αίγυπτο ή απλώς και μόνο σ’ένα ευρωπαϊκό μουσείο με αιγυπτιακές αρχαιότητες, προσφέρει ρίγη συγκίνησης στον επισκέπτη.

Τι είναι αυτό που μας εντυπωσιάζει αλήθεια; Θα έλεγα κατ’αρχήν η διαδρομή μέσα στον χρόνο, σε πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Τα ιερογλυφικά, η επαφή με την εξωτική έρημο της Σαχάρας που διαφύλαξε, χάρη στην άμμο της, ανέπαφους τους ναούς και τους τάφους. Οι ζωόμορφοι θεοί, τα έντονα χρώματα στις φιγούρες που ζωγραφίστηκαν μέσα στις πυραμίδες, τα αντικείμενα που μοιάζουν τόσο με αυτά που χρησιμοποιούμε κι εμείς σήμερα.

Τον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά και πιο πριν και μετά, πολλοί Ευρωπαίοι τυχοδιώκτες ή και επιστήμονες, έκαναν το επικίνδυνο και μακρύ για την εποχή, ταξίδι στην Αίγυπτο και έφεραν μαζί τους πολλά σουβενίρ, από ολόκληρους ναούς μέχρι μούμιες, σαρκοφάγους και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ένα πολύ γνωστό αιγυπτιακό μουσείο είναι εκείνο του Τορίνου που με την τεράστια συλλογή του από παπύρους, έδωσε την δυνατότητα στον Σαμπολιόν να αποκρυπτογραφήσει τα ιερογλυφικά.

Αιγυπτιακές αρχαιότητες υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα μουσεία του δυτικού κόσμου. Στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, στο Βρετανικό μουσείο που κατέχει τον λίθο της Ροσέττης, στο Λούβρο και ούτω καθ’εξής. Το αν θα πρέπει ακόμα να βρίσκονται εκεί τόσους αιώνες μετά, είναι μια συζήτηση που επανέρχεται. Άλλοι λένε ότι πρέπει τα αντικείμενα αυτά να επιστρέψουν στον τόπο τους, και άλλοι λένε πως ο τόπος αυτός δεν είναι ασφαλής. Ο καθένας έχει την άποψή του και όλες οι απόψεις είναι σεβαστές όταν είναι ψύχραιμες και τεκμηριωμένες.

Το μουσείο Roemer - und Pelizaeus στην μικρή πόλη Χίλντεσχάϊμ της Γερμανίας, κοντά στο Αννόβερο, δεν είναι από τα πιο γνωστά ούτε από τα μεγαλύτερα. Διαθέτει, όμως, μια αξιοσέβαστη συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, πολύ ωραία παρουσιασμένη τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Ιδρυτής του το 1844 υπήρξε ο νομικός, γερουσιαστής και γεωλόγος Hermann Roemer. To μουσείο στεγάζει την συλλογή του προξένου Wilhelm Pelizaeus, ο οποίος έζησε σαράντα χρόνια στο Κάϊρο. 

Σκηνή σφαγείου, ξύλινες φιγούρες (μεταξύ 2120 και 1790 π.Χ.)
Σκηνή σφαγείου, ξύλινες φιγούρες (μεταξύ 2120 και 1790 π.Χ.)

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα είναι το καθιστό άγαλμα του Hem-iunu, ενός πρίγκηπα της 4ης δυναστείας (2700-2200 π.Χ.), πήλινες φιγούρες γραφέων αλλά και χειρονακτών, μούμιες ανθρώπων και ζώων, διάφορα ανάγλυφα, κοσμήματα, καθημερινά αντικείμενα και άλλα πολλά.

Καθιστό άγαλμα του Hem-iunu

Το μουσείο στεγάζει επίσης μια συλλογή κινέζικης πορσελάνης καθώς και αρχαία τέχνη από το Περού.

Στο υπόγειο υπάρχουν ενδιαφέρουσες επεξηγήσεις σχετικά με την ζωή των ιδρυτών του μουσείου καθώς και αίθουσες όπου τα παιδιά μπορούν να μεταφερθούν μέσω όλων των αισθήσεων στην προϊστορική εποχή και σε μακρινές ηπείρους. Τέλος, υπάρχει και η ιδέα για το μουσείο του μέλλοντος όπου οι μαθητές προτείνουν σημερινά αντικείμενα, τα οποία πιστεύουν ότι μπορεί σε μερικές δεκαετίες ή αιώνες να θεωρούνται ξεπερασμένα ή άγνωστα. Μούμια ψαριού (664 π.Χ.)Μούμια ψαριού (664 π.Χ.)Δυο υποζύγια από βαμμένο ξύλο, 11η δυναστεία, 2120-1790 π.Χ.

Δυο υποζύγια από βαμμένο ξύλο, 11η δυναστεία, 2120-1790 π.Χ.  
Μυτερά σανδάλια από φοινικιά, Νέο Βασίλειο (γύρω στο 1550 π.Χ.)
Μυτερά σανδάλια από φοινικιά, Νέο Βασίλειο (γύρω στο 1550 π.Χ.)

 

 

 

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

 


Εκτύπωση   Email