«Η αγαπημένη μου είναι μοναδική και καμμιά δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της… Με το πέρασμά της και μόνο μου έκλεψε την καρδιά».
Ο Ραμσής ΙΙ ο Μέγας, ο ισχυρότερος όλων των Φαραώ, έγραψε στον τάφο της γυναίκας του, Νεφερτάρι που πέθανε το 1255 π.Χ περίπου.
Ακολουθεί ένας ύμνος του θεού Πτα* προς τον Φαραώ Ραμσή ΙΙ ή μια προσευχή που ο αποθανών απηύθυνε στην ίδια του την καρδιά πριν το τελετουργικό της ψυχοστασίας.
«Όταν σε βλέπω, η καρδιά μου χτυπά όλο ευτυχία. Σου ανοίγω μια αγκαλιά από χρυσάφι. Σε σφίγγω για ώρα, με σταθερότητα και δύναμη. Ενώνομαι μαζί σου μέσα στον πλούτο της καρδιάς και στη χαρά. Ενώνομαι μαζί σου και εξυψώνομαι μέσα στην αγαλλίαση, στην ευχαρίστηση και στις απολαύσεις. Φροντίζω ώστε η σκέψη σου να γίνει θεϊκή σαν την δική μου. Εγώ σε διαλέγω, σε ζυγίζω, σε προετοιμάζω, μέχρι να γίνει η καρδιά σου ευτυχής και οι λέξεις σου επαρκείς. Δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να αγνοείς, τίποτα. Εγώ σε περιβάλλω με συμβουλές ζωής, μέχρι να κάνεις τους άλλους να ζούνε σύμφωνα με τα σχέδιά σου. Εγώ σε έχρισα βασιλέα της αιωνιότητας, άνακτα διαρκή σε χρόνο άπειρο. Εγώ σφράγισα τα μέλη σου με καθαρό χρυσάφι και τα κόκκαλά σου με χαλκό.
Σου δωρίζω την αξία και την ισχύ, την δύναμη των χεριών σου σε κάθε χώρα. Εγώ έδεσα για χάρη σου την θέληση όλων των χωρών, θέτοντάς τις υπό τα πέδιλά σου. Όταν εμφανίζεσαι ακτινοβόλος κάθε μέρα, σου προσφέρονται τιμές από τα Εννέα Τόξα** ενώ οι σπουδαίοι πρίγκιπες όλων των χωρών σου παρουσιάζουν τους γιούς τους, που εγώ τους έχω τάξει στα ισχυρά σου χέρια για να τους κάνεις ό,τι θέλεις. Έχω σπείρει τον φόβο που εσύ προκαλείς στα ξένα κράτη, ενώ ο τρόμος διασχίζει τα βουνά και οι πρίγκιπες τρέμουν στη σκέψη σου και μόνο. Είθε να βασιλεύει η Μεγαλειότης Σου με ασφάλεια επιβεβλημένη επί της κεφαλής τους. Εκείνοι θα έρχονται σε σένα στριγγλίζοντας να σε ικετεύσουν για ειρήνη καθώς εσύ επιτρέπεις να ζήσει όποιος θέλεις και σφαγιάζεις όπως επιθυμείς».
* Ο θεός Πτα ήταν στην αιγυπτιακή μυθολογία ο δημιουργός της Μέμφιδος, προστάτης των τεχνιτών και των αρχιτεκτόνων. Το ίδιο το όνομα Αίγυπτος προέρχεται από το αιγυπτιακό όνομα της Μέμφιδος Χικουπτά, που σημαίνει «Οίκος της ψυχής του Πτα».
**Εννέα Τόξα: ήταν οι εχθροί της Αιγύπτου, εννέα γειτονικοί λαοί που απειλούσαν το βασίλειο των Φαραώ. Παρ’όλ’αυτά, ο αριθμός εννέα δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς, καθώς το εννέα δήλωνε πληθυντικό ή γενικά ένα πλήθος. Ο θεός Άνουβις πιστεύεται ότι κατατρόπωσε όλα τα Τόξα, όλους τους εχθρούς.
Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη