Ο χαμένος πίνακας της Frida Kahlo by Ideostrovilos

Ο χαμένος πίνακας της Frida Kahlo

Ο πίνακας εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς μετά από μια έκθεση στην Βαρσοβία το 1955!

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο πίνακας υπάρχει στα αχανή υπόγεια του μουσείου Πούσκιν στη Μόσχα. Και δεν ήταν και μικρός!

Μιλάμε για την “Mesa Herida” το χαμένο αριστούργημα της Frida Kahlo. Με διαστάσεις 1,20 ύψος και 2,45 πλάτος, είναι το ένα από τα δυο μόνο έργα της μεγάλων διαστάσεων- συνήθως ζωγράφιζε σε μικρά τελλάρα. Ο πίνακας δημιουργήθηκε για να εκτεθεί στην Διεθνή Εκθεση Σουρρεαλισμού που οργανώθηκε το 1940 στο Μεξικό. Εκείνη την εποχή η Frida βρισκόταν στην περίοδο του διαζυγίου της από τον επίσης διάσημο Μεξικανό ζωγράφο Diego Rivera.

Ο χαμένος πίνακας της Frida Kahlo by Ideostrovilos

«Η Πληγωμένη Τράπεζα» με σαφή αναφορά στην τράπεζα του Μυστικού Δείπνου και την ίδια την Kahlo στο ρόλο του Ιησού συγκεντρώνει τα θύματα και τους θύτες μιας ακόμα δύσκολης εποχής της ζωής της. Τον Θάνατο (πάντα παρόντα στη ζωή της), τον προδότη Ιούδα (με το πρόσωπο του Rivera), τα αθώα ανήψια (ο Rivera είχε δημιουργήσει σχέση με την αδελφή της Kahlo, Χριστίνα) το αγαπημένο της κατοικίδιο-ένα ελαφάκι- και ένα άγαλμα προ-κολομβιανής εποχής. Το έργο έμεινε κάποια χρόνια στο σπίτι της Kahlo και μετά από επιθυμία της, λόγω και των πολιτικών της πεποιθήσεων, δόθηκε σαν δώρο στον σοβιετικό λαό με την προτροπή να εκτεθεί στις (τότε) σοσιαλιστικές χώρες. Τα ίχνη του χάθηκαν μετά την έκθεση στην Πολωνία το 1955.

Ο χαμένος πίνακας της Frida Kahlo by Ideostrovilos

Η ερευνήτρια του έργου της Kahlo, Helga Prignitz-Poda έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πάνω από 180 έργα της σημαντικής Μεξικανής καλλιτέχνιδας έχουν είτε χαθεί ή καταστραφεί ή ανήκουν σε ανώνυμους ιδιώτες συλλέκτες οπότε το κοινό δεν έχει πρόσβαση σ’αυτά. Για την περίπτωση όμως της «Mesa Herida», την αξία της οποίας αποτιμά σε είκοσι εκατομμύρια δολλάρια, θεωρεί ως πιθανό να βρίσκεται κάπου κρυμμένη εκτός αν αποτέλεσε καύσιμο υλικό για κάποια σόμπα στη δεκαετία του ’50!

Στην προσπάθεια αναζήτησης του πίνακα οργανώθηκε μια έκθεση στο Πόζναν της Πολωνίας στα τέλη του 2017 και αρχές του 2018 με την αμυδρή ελπίδα και παρότρυνση ότι κάποιος από τους επισκέπτες θα έχει δει, ακούσει ή θα θυμηθεί κάτι για το χαμένο αριστούργημα.

Ο χαμένος πίνακας της Frida Kahlo by Ideostrovilos

 

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη

Πρώτη Δημοσίευση : peopleandideas. 

Πληροφορίες από https://elpais.com/cultura/2017/12/07/actualidad/1512664315_172456.html

 

 

 


Εκτύπωση   Email