Μια πεντανόστιμη και πρωτότυπη συνταγή για ψάρι λίγο αλλιώς από τα συνηθισμένα, βρήκαμε στο αγαπημένο μας Democratic Gourmet και -αφού βεβαίως την μαγειρέψαμε στην κουζίνα μας και καλοφάγαμε, το αναδημοσιεύουμε εδώ για να το δοκιμάσετε κι εσείς. Γιατί τα ωραία πράγματα πρέπει να τα μοιραζόμαστε με τους φίλους μας!
Υλικά για 4 μερίδες (κόστος περίπου 7 € κατ' άτομο)
- αλάτι
- 4 φιλέτα λαβράκι
- Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (αν είναι ελαφρύ και ουδέτερο), αλλιώς ηλιέλαιο έξτρα παρθένο
- 1 ρόδι
- 16 αμύγδαλα
- φρέσκια μέντα
Για να πω και τη μεγάλη αλήθεια δεν μου πολυαρέσει γενικά η κουζίνα της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, λατρεύω τα χρώματά της. Οπτικά, μπορεί να είναι και η πιο ελκυστική από όλες τις κουζίνες. Τέλεια, μιλλλλλλλάμε. Κουρκουμάς και άλλα μπαχαρικά, φιστίκια Αιγίνης, αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, πιπεριές όλων των χρωμάτων, λωτός, ρόδι και πολλά άλλα υλικά συμμετέχουν σε δημιουργίες που μοιάζουν περισσότερο με πίνακες ζωγραφικής παρά με πιάτα. Απλώς ρίξτε μια ματιά στα βιβλία του Ottolenghi για να μαγευτείτε από τη δουλειά του.
Το ρόδι είναι ένα πολύ περίεργο φρούτο. Έχει εκατοντάδες σπόρους μέσα σε πολύ ζουμερά μπαλονάκια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους ως συστατικό σαλάτας, επικάλυψη ρυζιού κ.λπ. Σήμερα, θα το χρησιμοποιήσουμε μαζί με φιλέτο από λαβράκι, ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια της Μεσογείου.
Το λαβράκι εκτρέφεται εμπορικά στην Ευρώπη, επομένως η τιμή του δεν είναι πάντα υψηλή. Συνήθως αγοράζω λαβράκια βιολογικής καλλιέργειας, που κοστίζουν περίπου 16 ευρώ το κιλό και χρησιμοποιώ και εκτός από τα φιλέτα και τα κεφάλια τους, ετοιμάζοντας ψαρόσουπες ή ζωμό.
Λέμε, λοιπόν, στον ψαροπώλη μας να μας ετοιμάσει 4 φιλέτα λαβράκι (περίπου 200 γρ. το καθένα) και τα αλατίζουμε ελαφρά. Ανάβουμε το φούρνο στους 160 C. Προθερμαίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα φιλέτα για 2 μόλις λεπτά, ΜΟΝΟ από το ξεφλουδισμένο μέρος. Βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμα.
Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζουμε και καβουρδίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε και τους σπόρους από το ρόδι.
Όταν γίνουν τα φιλέτα, τα βάζουμε σε πιάτα, προσθέτουμε σπόρους ροδιού, λίγα αμύγδαλα, φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ (κυρίως) ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
Πηγή: https://democraticgourmet.com/el/