Viva la pappa con pomodoro!

Ντοματόσουπα Τοσκάνης, μια συνταγή αφιερωμένη στους συμμαθητές μου από το γυμνάσιο.

Δεν θα ήθελα να γράψω διατριβή για μια ντοματόσουπα, απλώς ρίχνοντας μια ματιά στο ίντερνετ, είδα ότι πρόκειται για παραδοσιακό «φτωχικό» πιάτο της κουζίνας της Τοσκάνης. Έγινε ευρύτερα γνωστό εκτός των συνόρων του νομού χάρη στο βιβλίο του Βάμπα, το αγαπητό μας Ημερολόγιο του Γιάννη Καταιγίδα.Θυμάστε το πράσινο εξώφυλλο του βιβλίου «Il giornalino di Gian Burrasca»; Εγώ το θυμάμαι πολύ καλά γιατί το βιβλίο το κράτησα. Έδειχνε τον άτακτο «Γιάννη τον Καταιγίδα» με το αγαπημένο του σύνθημα «Viva la pappa con pomodoro»!

Στην δεκαετία του ’60, το Ημερολόγιο είχε μεταφερθεί στην τηλεόραση και μ’αυτή την ευκαιρία ο Νίνο Ρότα έγραψε μια καντσονέτα με τίτλο «Viva la pappa con pomodoro», την οποία τραγούδησε η Ρίτα Παβόνε.

Ακολουθούν οι οδηγίες για τη συνταγή που μπορείτε να την εκτελέσετε κάθε εποχή και να τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα ή ακόμα και ξαναζεσταμένη.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά.

Υλικά για 4 άτομα:

400 γραμ.φρέσκιες ντομάτες
250 γραμ.ψωμί κατά προτίμηση μπαγιάτικο
4 φύλλα βασιλικού
Λίγο σκόρδο
Λίγο τζίντζερ
1 κουταλιά συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας, 800 ml ζωμό
Μισό ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ρίχνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και αφήνετε το κομματάκι το τζίντζερ που έχετε μόλις ψιλοκόψει μαζί με το σκόρδο και το βασιλικό να ροδίσουν. Προσθέτετε τον χυμό της ντομάτας μαζί με τις ολόκληρες ντομάτες που έχετε προηγουμένως ζεματίσει και ξεφλουδίσει. Τα αφήνετε να φτάσουν σε σημείο βρασμού. Στη συνέχεια ρίχνετε όλο τον ζωμό, προσθέτοντας το ψωμί που έχετε κόψει σε λεπτές φέτες και τα αφήνετε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» με το σκέπασμα για μια ώρα. Πριν το σερβίρισμα ανακατεύετε πάλι καλά τα υλικά και τα ζεσταίνετε. Φυσικά μπορείτε να σερβίρετε τη ντοματόσουπα κρύα ή χλιαρή ή ξαναζεσταμένη, όπως είπαμε. Καλό είναι να προσθέσετε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από πάνω και να γαρνίρετε με βασιλικό.

Το ψωμί της Τοσκάνης είναι ανάλατο, γι’αυτό προσθέτουμε αλάτι. Οπότε προσοχή με κάθε άλλο είδος ψωμιού!

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

Πρώτη δημοσίευση: People and ideas

 

 


Εκτύπωση   Email