Πεντανόστιμη και εύκολη, η σαλάτα αυτή τρώγεται σαν συνοδευτικό στο κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και σαν κυρίως οποιαδήποτε άλλη φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη μέρα.
Υλικά
Για την σαλάτα
- 1 μαρούλι
- 1 λόλα κόκκινη ή και όποιο άλλο πράσινο σαλατικό σας αρέσει (π.χ. σπανάκι baby, σαλάτα, ρόκα κ.λπ.)
- 1/2 κιλό κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 4 αποξηραμένα σύκα σε λεπτές φετούλες
- 100 γρ. ροκφόρ ή blue cheese
- 1/2 κόκκινη πιπεριά σε πολύ ψιλοκομμένες φέτες (προαιρετικά, για στόλισμα)
Για την σάλτσα (dressing)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κ. σούπας χυμό από λεμόνι
- 1 κ. σούπας μουστάρδα (κατά προτίμηση με κόκκους)
- 2 κ. γλυκού μέλι
- 1 σκελίδα σκόρδο λυωμένο - προαιρετικά
- Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία
- Ανακατεύουμε τα κομματάκια την κολοκύθας και του κρεμμυδιού με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά.
- Αναμειγνύουμε τα υλικά της σάλτσας και τα χτυπάμε για να δέσουν.
- Σε μία πιατέλα κόβουμε σε κομμάτια τις σαλάτες που διαλέξαμε. Τα περιχύνουμε με την μισή σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε τα κομματάκια της ψημένης κολοκύθας.
- Προσθέτουμε τις φετούλες των σύκων, το ροκφόρ θρυμματισμένο και τα ψιλοκομμένα καρύδια. Περιχύνουμε την σαλάτα με την υπόλοιπη σάλτσα. Προσθέτουμε αν θέλουμε και τις πιπεριές για να δώσει λίγο χρώμα στη σαλάτα και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ