Γιατί "δημοκρατικές" ε; Γιατί η σούπερ αυτή συνταγή, προέρχεται από ένα ιδιαίτερο σάιτ με γκουρμέ συνταγές και όχι μόνον, το Democratic Gourmet. Από περιέργεια στο όνομα του, μπήκα στο σάιτ και το "ψαχούλεψα". Διαβάστε απόσπασμα από την παρουσίαση που οι ίδιοι κάνουν στον ιστότοπό τους και είμαι σίγουρη ότι θα σας γεννηθεί και σας η ίδια περιέργεια. Δεν θα χάσετε. Έχουν άποψη. Και πολύ καλές συνταγές. Πρωτότυπες.
Τι σχέση έχει η δημοκρατία με το γκουρμέ;
Λοιπόν… Μια «φυσιολογική» δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πλειοψηφιών και όχι των ελίτ ή του Λούμπεν. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων - οι πλειοψηφίες - είναι, επομένως, ο αποδέκτης της πρότασής μας.
Όλοι έχουν δικαίωμα στο καλοφτιαγμένο και υγιεινό φαγητό, κάθε μέρα και όχι κατ' εξαίρεση.
Yλικά για 4 μερίδες (κόστος περίπου 2 € το άτομο)
- 6 σχετικά μικρές κόκκινες πιπεριές
- Αλάτι
- 150 γρ πληγούρι
- 800 μλ ζωμός λαχανικών
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 30-40 μικρές μαύρες σταφίδες
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
- Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή κόλιαντρος
- 1 πιπεροντσίνο, ψιλοκομμένο
- καβουρδισμένα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
Το πληγούρι είναι ένα δημητριακό, φτιαγμένο από σπασμένο σιτάρι. Μπορούμε να το βρούμε σε πολλές εκδοχές, προβρασμένο (parboilded) ή όχι, ολικής αλέσεως ή όχι και σε ακόμα περισσότερες διαστάσεις. Θα σας συμβούλευα, λοιπόν, την πρώτη φορά που θα ετοιμάσετε αυτό το πιάτο με ένα συγκεκριμένο είδος πληγούρι, να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που συνιστάται εδώ (και να κάνετε το ίδιο και με το ζωμό) για να έχετε αρκετή γέμιση για τις πιπεριές σας , καθώς το μη προβρασμένο (parboiled) θα έχει τελείως διαφορετικό τελικό βάρος και όγκο, σε σύγκριση με ένα προβρασμένο.
Το πληγούρι είναι πολύ διαδεδομένο στις αραβικές χώρες, όπου παρασκευάζεται με πολλούς τρόπους. Είναι επίσης εξαιρετικό όταν αναμειγνύεται με κοινό αλεύρι και ως μέρος ενός γλυκού παρασκευάσματος.
Ξεκινάμε με τις πιπεριές. Τις πλένουμε, τις κόβουμε κάθετα και αφαιρούμε τους σπόρους και τις εσωτερικές μεμβράνες. Αλατίζουμε καλά εσωτερικά και αφήνουμε με την κομμένη πλευρά για περίπου μία ώρα να φύγουν τα περισσότερα υγρά τους και να γίνουν τρυφερές. Ξαναπλένουμε εσωτερικά για να φύγει το περιττό αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το κύμινο. Τηγανίζουμε απαλά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το πληγούρι και σταδιακά τον ζεστό ζωμό. Θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε αρχικά τις οδηγίες της συσκευασίας για τον απαιτούμενο χρόνο, καθώς το parboiled πληγούρι θέλει λιγότερο χρόνο από το ολικής αλέσεως. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ελέγχετε το μαγείρεμα του πληγουριού κάθε 2-3 λεπτά (αυτό πρέπει να το κάνετε μόνο την πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε κάθε συγκεκριμένο είδος πληγουριού) και να σταματήσετε να το μαγειρεύετε όταν είναι σχεδόν έτοιμο. 5 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέτουμε τις σταφίδες.
Όταν είναι έτοιμο, γεμίζουμε τις κόκκινες πιπεριές με το πληγούρι, πιέζοντάς το ελαφρά για να καλύψουμε τυχόν κενά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C και ψήνουμε τις πιπεριές για περίπου 30 λεπτά, μετά ανεβάζουμε τη φωτιά στους 210 ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια από το πληγούρι.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με λάδι μαϊντανού, ψιλοκομμένο pepperoncino και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Τη συνταγή και την φωτογραφία πήραμε (όπως σας είπαμε ήδη) από το https://democraticgourmet.com/el/