Ψωμί στις μέρες του κορωνοϊού

Ψωμί στις μέρες του κορωνοϊού

Δεν σας κρύβω ότι είμαι κι εγώ μία από τις πολλές “έγκλειστες” νοικοκυρές που αίφνης έδειξαν πρωτοφανή μαγειρικό ζήλο και τό έριξαν στα ψωμιά και στα ζυμώματα. Το ξεκίνησα τις μέρες της «καραντίνας» αλλά λέω να το συνεχίσω. Και εύκολο είναι και νόστιμο επίσης.

Βασικά με τρόμαξε το θέαμα του φούρνου της γειτονιάς με τα εκτεθειμένα ψωμιά και αρτοσκευάσματα και την πελατεία που απερίσκεπτα κάθεται ώρες πάνω από τα κουλούρια και τα τσουρέκια προσπαθώντας να βρει το καλύτερο. Και σκέφτηκα πως το καλύτερο θα είναι αυτό που θα φτιάξω μόνη μου στον κορωνο-εγκλεισμό μου, με την σιγουριά ότι θα το δουν μόνο τα δικά μου μάτια και θα το πιάσουν τα δικά μου χέρια.

Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο, βρήκα μερικές απλές συνταγές για σπιτικό ψωμάκι με βασικό κριτήριο τα λίγα και εύκολα να βρεθούν υλικά, τις έφτιαξα και σας τις παρουσιάζω: 

1. Με μαγιά

Υλικά 

500 γρ.Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ή Αλεύρι σκληρό 

1 φακελάκι μαγιά ξηρή 

300 ml νερό χλιαρό 

1κ.γ.ζάχαρη 

κ.γ.αλάτι 

κ.σ. λάδι 

Σε ένα μπολ ανακατεύω αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι. Λίγο-λίγο προσθέτω το νερό. Στο τέλος το λάδι. Ζυμώνω μέσα στο μπολ για 2-3 λεπτά μέχρι να “ενωθούν” καλά τα υλικά και να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακιά. Σκεπάζω το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να “ξεκουραστεί“ για περίπου μια ώρα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν περάσει η ώρα κι έχει πλέον φουσκώσει το ζυμάρι, το πλάθω λίγο με τα χέρια, να ξεφουσκώσει, να φύγει ο αέρας και φτιάχνω τρία φραντζολάκια. Μπορώ αν θέλω να ρίξω και λίγο σησάμι πάνω. Βάζω σε μια λαμαρίνα μια λαδόκολλα και βάζω τα φραντζολάκια μου να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. 

Σιγουράκι η συνταγή, αν βέβαια βρείτε μαγιά αυτές τις μέρες στα σούπερ μάρκετ. Από γεύση ικανοποιητικό, όχι όμως και σπουδαίο. Τρώγεται ευχάριστα και κρατάει φρέσκο για τρεις μέρες. 6/10 

2. Με γάλα 

Υλικά 

1 φλιτζάνι γάλα + 1 κουταλιά της σούπας ξύδι, ή λεμόνι  

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα 

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C.
  2. Βάλτε σε ένα μπολ το ξύδι ή το λεμόνι, προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε τα. Αφήστε το 5-10 λεπτά . 
  3. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και ανακατέψτε τα. Λίγο-λίγο προσθέστε το πηγμένο γάλα. Ανακατέψτε τα με κουτάλι, να ενωθούν τα υλικά.
  4. Βάλτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, και ζυμώστε τη για λίγο. Αν την παραζυμώσετε το ψωμί θα γίνει σκληρό. 
  5. Βάλτε λαδόκολλα στο ταψί, κάντε τη ζύμη μια μπάλα πεπλατυσμένη, ακουμπήστε τη στη λαδόκολλα, χαράξτε την με ένα μαχαίρι, για να μη σκάσει η κόρα καθώς ψήνεται, αλείψτε με ένα πινέλο το ζυμάρι με ελάχιστο γάλα και φουρνίστε το ψωμί για 35-40 λεπτά.

Επίσης πανεύκολο και μάλλον πιο πιθανό να βρείτε γάλα. Πολύ πιο νόστιμο από το 1, αφήνει όμως μια ελαφριά μυρωδιά το γάλα. Προφανώς απαγορευτικό σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ή δεν τους αρέσει το γάλα. Αν δεν έχετε τέτοια θέματα όμως είναι πάρα πολύ καλό. 8/10 

3. Με γιαούρτι 

Υλικά 

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κεσεδάκι γιαούρτι 

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα 

½ ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου 

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C.
  2. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και ανακατέψτε τα. Προσθέστε ανακατεύοντας το γιαούρτι. Λίγο-λίγο προσθέστε το νερό. Πιθανόν να μην χρειαστεί όλο, γι'αυτό μην το βάλετε όλο μαζί. Ανακατέψτε τα με κουτάλι, να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώστε για 2-3 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής και λίγο να κολλάει στα χέρια σας.
  3. Βάλτε λαδόκολλα στο ταψί, κάντε τη ζύμη μια μπάλα πεπλατυσμένη, ακουμπήστε τη στη λαδόκολλα, χαράξτε την με ένα μαχαίρι, για να μη σκάσει η κόρα καθώς ψήνεται, αλείψτε με ένα πινέλο το ζυμάρι με ελάχιστο γάλα (ή απλά λίγο νερό που έχετε ρίξει στο άδειο κεσεδάκι του γιαουρτιού) και φουρνίστε το ψωμί για 35-40 λεπτά.

Ακόμα πιο εύκολο, ακόμα πιο σίγουρο και σούπερ νόστιμο. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό του ακριβότερου φούρνου τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση. 9/10  

Δυο tips υψίστης σημασίας (και για τις τρεις συνταγές)

1. Αν κάνετε τον κόπο και αφιερώσετε 3-4 λεπτά πάρα πάνω και κοσκινίσετε το αλεύρι πριν το χρησιμοποιήσετε, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ-πολύ καλύτερο. Δεν θα το πιστεύετε ότι φτιάξατε τέτοιο σούπερ ψωμί.

2. Μόλις βγάλετε το ψωμί από τον φούρνο, πάρτε το από την λαμαρίνα/ταψί και τυλίξτε το σε μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας κι αφήστε το έτσι μέχρι να κρυώσει. Ακόμα κι αν θελήσετε να κόψετε λίγο, ξαναβάλτε το στην πετσέτα. 


Η φίλη και αναγώστρια Αγγελική Μωραϊτάκη μας έδωσε άλλη μια συνταγή για ψωμί με μπύρα. Εμείς δεν το φτιάξαμε (ακόμα) αλλά της έχουμε εμπιστοσύνη και σας την παραθέτουμε ως μία ακόμη εναλλάκτική:

Ένα κουτάκι μπύρα 330ml - Αλεύρι που φουσκώνει όσο πάρει να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια - Λίγο αλατάκι - 2 κσ λάδι ..ζυμώνω. Εάν θέλω μπορώ να προσθέσω ελιές ή κρεμμύδι ή τυρί....Αλείφω τα χέρια μου με λάδι και τοποθετώ την ζύμη σε μακρόστενο ταψάκι που έχω βάλει χαρτί ψησίματος αλλειμένο με λάδι. Ψήνω στους 200 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά. Διατηρείται 2 ημέρες...δεν προλαβαίνει όμως..τελειώνει γρήγορα!!!

Καλή επιτυχία! 

 


Εκτύπωση   Email