Σούπερ χειμωνιάτικη και χορταστική σούπα. Φοβερή και πεντανόστιμη σουπίτσα για τις κρύες μέρες της εποχής. Την τρώτε, ευφραίνεστε και ευχαριστείτε την Ιδεοστροβιλο-φίλη Αρετή που μας έδωσε την συνταγή.
Υλικά - (4 μερίδες)
400 γρ. Μανιτάρια ανάμεικτα πορτομπέλο, λευκά και πλερώτους
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο
1 κλωνάρι φρέσκο κρεμμυδάκι
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
10 κάστανα βρασμένα
1 πατάτα μέτρια
1/2 φλ.τσ. κρασί λευκό
400-500 γρ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή βραστό νερό με κύβο
2-3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη πάπρικα
Κρέμα γάλακτος ή λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
⇒ Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια, κόβουμε τα ποδαράκια τους, τα σκουπίζουμε με βρεγμένο πανί και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
⇒ Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και κόβουμε την πατάτα σε μικρά κυβάκια. Το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες.
⇒ Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και το ζεσταίνουμε καλά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
⇒ Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα σε κομμάτια. Αλατίζουμε. Μόλις συρρικνωθούν, σβήνουμε με το κρασί.
⇒ Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού, ρίχνουμε τον ζωμό ζεστό ή τον κύβο με το βραστό νερό και χαμηλώνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε και την πατάτα. Την έχουμε κόψει σε κυβάκια για να βράσει γρήγορα. Η πατάτα θα κάνει την σούπα πιο χορταστική και θα την βοηθήσει να χυλώσει.
⇒Σκεπάζουμε και μόλις βράσει η πατάτα, προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Μετά από 4-5', δοκιμάζουμε. Μπορεί να θέλει αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη πάπρικα.
⇒ Πολτοποιούμε την σούπα με ένα ραβδομπλέντερ να γίνει βελούδινη.
⇒ Σερβίρουμε με λίγη κρέμα γάλακτος ή μια κουταλιά γιαούρτι ή ελάχιστο ελαιόλαδο.
Bon appétit
Κείμενο: Αρετή