Ιουδήθ και Ολοφέρνης

Ιουδήθ και Ολοφέρνης

Υπάρχουν στην τέχνη κάποια θέματα που επαναλαμβάνονται διαρκώς. Είναι συνήθως θρησκευτικά, από την ζωή του Χριστού ή από την Παλαιά Διαθήκη. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει η απεικόνιση της ιστορίας της Ιουδήθ που αποκεφάλισε τον Ολοφέρνη.

Κανένας μεγάλος ζωγράφος δεν αντιστάθηκε σ’αυτό το θέμα. Ο Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος (Lucas Cranach the Elder) δημιούργησε σε διάφορες εκδοχές μια ψυχρή κοκκινομάλλα Ιουδήθ με πολλά κοσμήματα, με καπέλλο ή χωρίς, να κρατάει το κεφάλι του Ολοφέρνη σχεδόν έξω από το πλαίσιο της εικόνας.

Judith with the Head of Holofernes - painting by Lucas Cranach the Elder (MET, 11.15) - Photo @ https://commons.wikimedia.org/

Φημισμένο επίσης είναι και το μπρούτζινο γλυπτό (1457–1464) του αναγεννησιακού γλύπτη Ντονατέλλο (Donatello) που βρίσκεται στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας και που θεωρείται σπουδαίο ως ένα από τα πρώτα γλυπτά με τέσσερις όψεις, που δίνει δηλαδή την αίσθηση του κυκλικού.

Giuditta di donatello (photo by sailko @https://commons.wikimedia.org/)

Ο Αντρέα Μαντένια (Andrea Mantegna) απεικονίζει την Ιουδήθ να πετάει σε μια σακκούλα, την οποία κρατάει ένας υπηρέτης, το κεφάλι του Ολοφέρνη, ενώ η ίδια αποστρέφει το βλέμμα (1490). Ακόμα και στην Καπέλλα Σιστίνα βρίσκεται η Ιουδήθ με την κεφαλή του εχθρού της ανά χείρας. Φυσικά αυτή την φορά φιλοτεχνημένη από τον Μιχαήλ Άγγελο.

Για πολλά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι ο Τισιανός (Tiziano) είχε ζωγραφίσει τον αποκεφαλισμό του Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού. Αλλά η κεντρική φιγούρα του πίνακα είναι τόσο ελκυστική που πλέον είναι βέβαιο ότι πρόκειται για την Ιουδήθ με το κεφάλι του Ολοφέρνη (1570).

Titian: Judith with the Head of Holofernes (Source/Photographer	https://www.dia.org/art/collection/object/judith-head-holofernes-63581)

Ο Caravaggio απέδωσε μια δραματική σκηνή, τόσο ζωντανή, ώστε να νομίζει ο θεατής πως το έγκλημα διαπράττεται πραγματικά στο παρόν, μπροστά στα μάτια του (1612).

Η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι (Artemisia Lomi Gentileschi) είχε ζωγραφίσει έξι διαφορετικούς πίνακες της Ιουδήθ να αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη. Ο πιο γνωστός (1614–1620) βρίσκεται στην πινακοθήκη Uffizi στην Φλωρεντία. 

Ένας από τους 14 "Μαύρους  πίνακες" (Pinturas negras) τους πίνακες δηλαδή που ζωγράφισε ο Francisco Goya σε προχωρημένη ηλικία, πάνω στους τοίχους του σπιτιού του, μέσα στην παραφροσύνη του και στην απογοήτευσή του για την ανθρωπότητα, ήταν και η Ιουδήθ και ο Ολοφέρνης (1819-1823).

Ποιά είναι, όμως, η ιστορία;

Ο Ολοφέρνης, Βαβυλώνιος στρατηγός του Ναβουχοδονόσορα, πολιορκούσε την Ιουδαία, την πατρίδα της Ιουδήθ. Εκείνη, γνωρίζοντας πως ο Ολοφέρνης ήταν ερωτευμένος μαζί της, τον σαγήνευσε σε στιγμή μέθης, του έκοψε το κεφάλι και έτσι απάλλαξε τη χώρα της από τον κίνδυνο των Βαβυλωνίων.

 


Εκτύπωση   Email