Love Letters of Great Men: Η επιτομή του ρομαντισμού... ή και όχι;

Love Letters of Great Men: Η επιτομή του ρομαντισμού... ή και όχι;

Σκέψεις και συναισθήματα από την ανάγνωση του βιβλίου της Ούρσουλα Ντόιλ.  Ένα βιβλίο που αποθησαυρίζει μια εξαιρετική γκάμα ερωτικών επιστολών από διάσημους άνδρες. 

Πρόσφατα ήρθε στην κατοχή μου ένα βιβλίο που περίμενα δύο εβδομάδες- μια συλλογή από επιστολές που έστελναν σπουδαίοι άντρες σε παλαιές εποχές στις αγαπημένες τους, συγκροτημένες όλες από την Ursula Doyle. Δεν θα μπορούσα με τίποτα να με αποκαλέσω ρομαντική ψυχή, παρόλα αυτά η προσμονή μου για την έλευσή του ήταν μεγάλη, αποκλειστικά από περιέργεια. Πόσο έχουν ειλικρινά αλλάξει τα πράγματα από τότε; Οι άντρες πράγματι κατέβαλαν μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν; Τα συναισθήματά τους ήταν αγνά και ουσιαστικά;

Μεγαλώνοντας είναι σίγουρο πως βιώνουμε ποικίλες απογοητεύσεις από τις εφήμερες σχέσεις μας- και αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο δύο άνθρωποι νεαρής ηλικίας, όπου ας παραδεχτούμε πως τα περισσότερα μυαλά είναι στα κάγκελα, να αισθανθούν το ίδιο μέγεθος συναισθημάτων, την ίδια στιγμή, παράλληλα να ταιριάζουν και να έχουν την δυνατότητα να δώσουν την ίδια ποσότητα του εαυτού τους στο άλλο άτομο. Αλλά πάλι, οι ερωτικές καταστάσεις έχουν γίνει πολύ ευκολότερες στην εποχή μας, ακόμη και να σε χωρίζουν μίλια από τον αγαπημένο σου ή ακόμη και ένας ωκεανός, ένα μήνυμα στο ίνσταγκραμ σε κρατάει όσο γίνεται πιο κοντά. Αποτελεί, φυσικά, και πλέον έναν τρόπο να προσεγγίσεις κάποιον, αν ντρέπεσαι να το κάνεις από κοντά. Αυτό μάλλον μοιάζει πολύ μοντέρνο, αξίζει όμως να αναλογιστούμε το πως ακριβώς διαφέρει αυτό από τις ερωτικές επιστολές που έστελναν ο Ναπολέων, ο Βολταίρος, ο Λόρδος Μπάιρον ή ο Μπαχ στις γυναίκες που δήλωναν να αγαπάνε μέχρι θανάτου;

https://us.macmillan.com/author/ursuladoyle/

Το βιβλίο αυτό παρέχει μια εξαιρετική γκάμα επιστολών από ιδιαίτερα ενδιαφέροντες άνδρες, μαζί με μία σύντομη βιογραφία του καθενός, η οποία μας βοηθά να τους καταλάβουμε και καλύτερα. Η πραγματική, μοναδική διαφορά ανάμεσα σε αυτούς και τους σημερινούς είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούσαν. Αναμφίβολα το λεξιλόγιο του Όσκαρ Γουάιλντ ήταν πλουσιότερο από του αγοριού της διπλανής πόρτας, αλλά με λύπη μου σχεδόν συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχει καμία διαφορά στις υποσχέσεις, τις μεγάλες δηλώσεις και τελικά τις προθέσεις. Με λύπη γατί έχουμε μεγαλώσει πιστεύοντας πως παλαιότερα στην ιστορία του κόσμου οι άνθρωποι ήταν διαφορετικοί, πιο δυνατοί συναισθηματικά, υπήρχε ο έρωτας με την πρώτη ματιά και κρατούσε.

Το πρώτο που ελαφρώς με σόκαρε δεν ήταν οι πολλαπλές επιστολές σε διαφορετικές γυναίκες που έστελναν μερικοί, δηλώνοντας στην κάθε μία τον βαθύ και αθάνατο έρωτά τους, μερικές φορές μόνο με μερικούς μήνες διαφορά από την προηγούμενη επιστολή σε άλλη γυναίκα. Αυτό που με ανάγκασε να γράψω αυτό το άρθρο ήταν τα γράμματα του Αλεξάντερ Πόουπ. Ο Πόουπ ήταν Άγγλος ποιητής, κριτικός και διάφορα. Πιο γνωστός είναι για τα ποιήματά του. Σε πολύ μικρή ηλικία νόσησε με φυματίωση, κάτι που εμπόδισε την σωματική του ανάπτυξη, αφήνοντάς τον στο ύψος του 1,37 μ., και καθιστώντας τον ασθενικό άτομο. Παρ’ όλες τις δυσκολίες του, δεν τον εμπόδισε τίποτα να προσφέρει στις κυρίες τη  γοητεία του και εύκολα θα έλεγε κανείς τον έρωτά του. Αυτό, τέλος πάντων, που με σόκαρε διαβάζοντας τις επιστολές του Πόουπ δεν ήταν τι έγραφαν αλλά οι παραλήπτες του. Ομολογώ πως ακόμη και σήμερα θα μου έκανε εντύπωση κάποιος να φλέρταρε και να δήλωνε απροκάλυπτα τον έρωτά του την ίδια χρονική περίοδο σε δύο αδερφές. Μάλιστα, διεκδικούσε ταυτόχρονα τις Μάρθα και Τερέζα Μπλάουντ, λέγοντας και στις δύο πόσο ερωτευμένος ήταν και με τις δύο, παρακαλώντας τες να μη δείξουν τις επιστολές τους η μία στην άλλη, και μερικές φορές εκμυστηρευόμενος στη Μάρθα ότι από τις δύο η καρδιά του χτυπούσε πιο δυνατά για εκείνη. Με συγχωρείτε, αλλά δε θα μασήσω τα λόγια μου λόγω του έργου τους, το οποίο προφανώς παραμένει σπουδαίο. Εδώ δε μιλάμε για ρομαντισμό. Μιλάμε για τα playboys του 18ου αιώνα!

Είναι πολλά τα αντίστοιχα παραδείγματα μέσα σε αυτό το βιβλίο, δηλαδή όλοι επί της ουσίας δήλωναν αιώνια αγάπη και βασανισμένη ψυχή για κάποια και παντρεύονταν κάποια άλλη δύο μήνες αργότερα. Ίσως όχι όλοι για να είμαι ακριβής αλλά οι περισσότεροι. Ο καημένος ο Ερρίκος ο Η’ της Αγγλίας κίνησε γη και ουρανό για να πάρει διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα και να παντρευτεί την Αν Μπολέυν, η οποία τον απάτησε ποικίλες φορές, ακόμη και με τον ίδιο της τον αδερφό! Ο Ερρίκος, βέβαια, παντρεύτηκε ξανά, έντεκα μέρες αφού η Αν δικάστηκε και αποκεφαλίστηκε λόγω μοιχείας!

 

Όπως και σήμερα φυσικά και τότε υπήρχαν οι εξαιρέσεις. Ο Ναπολέων ας πούμε πέθανε απόλυτα ερωτευμένος με τη γυναίκα του. Σημαντική αναφορά, επίσης, θα ήθελα να κάνω στον Μπετόβεν, ο οποίος ερωτεύτηκε περισσότερες από μία φορές, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί σε όλους, αλλά τολμώ να ομολογήσω πως με συγκίνησαν τα τρία γράμματα που δεν έστειλε ποτέ στην Αθάνατη Αγαπημένη του, η οποία παραμένει ανώνυμη. Με άγγιξε ο τρόπος που εκλιπαρούσε αυτή τη μυστηριώδη γυναίκα να μην τον απαρνηθεί, να μην ξεχάσει ποτέ την αγάπη του, παρόλο που τα συγκεκριμένα λόγια δεν παραδόθηκαν ποτέ. Ίσως τελικά αυτά να είναι πάντα τα πιο αληθινά. Ever thine, ever mine, ever ours.

Ο λόγος που ήθελα να διαβάσω αυτό το βιβλίο είναι και ο λόγος που με ενοχλεί αφάνταστα στις παλαιότερες εποχές και σε μερικές ταινίες ακόμη και σήμερα. Το πως οι άνθρωποι μοιάζανε τόσο αφελείς που ανταλλάζανε μια ματιά και αν τους άρεσε αυτό που έβλεπαν θεωρούσαν πως ερωτευόντουσαν. Δεν αρνούμαι τον έρωτα με την πρώτη ματιά, δεν πιστεύω σε αυτόν αλλά δεν τον αρνούμαι, καθώς δεν μπορώ να έχω σωστή άποψη για όλα, όμως με ενοχλεί όταν ο ενθουσιασμός, η παροδική έλξη μπερδεύεται με τον έρωτα και την αγάπη, αναμφίβολα τα πιο ουσιαστικά, καμιά φορά σωτήρια, καμία φορά καταστροφικά συναισθήματα.

Τουλάχιστον, σήμερα, όλα αυτά έχουν γίνει διδάγματα και προσέχουμε περισσότερο τι λέμε, μετράμε λίγο καλύτερα τα πραγματικά συναισθήματά μας ή έστω όταν ακούμε τέτοια ωραία λόγια πριν της ώρας τους, έχουμε μάθει να μην τα πιστεύουμε.

Κείμενο : Φραντσέσκα Νίγκρο


Εκτύπωση   Email