Μεγάλοι Φαραώ

Μεγάλοι Φαραώ

Ο πιο γνωστός Φαραώ σε ολόκληρη την Αιγυπτιακή ιστορία πρέπει οπωσδήποτε να είναι ο Ραμσής Β’ (1303-1213 π.Χ.), ο οποίος νίκησε τους Χετταίους με τη βοήθεια όλων των λαών της βορείου Συρίας, στη συνέχεια αντιμετώπισε την επανάσταση των Χαναναίων που κράτησε 15 χρόνια αλλά τελικά κατεπνίγη. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να εξασφαλίσει την ειρήνη στη χώρα του ενώ ο ίδιος λέγεται ότι απέκτησε 170 παιδιά!

Το περίφημο Αμπού Σίμπελ στη νότιο Αίγυπτο, ένα από τα πιο καλά διατηρημένα ιερά της αρχαίας Αιγύπτου, είναι αφιερωμένο στον Ραμσή Β', στη γυναίκα του Νεφερτάρι και σε 4 θεότητες. Πρόκειται για λαμπρό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Νέου Βασιλείου. Η μούμια του φυλάσσεται στο Μουσείο του Καΐρου.

Επίσης γνωστός, αν και όχι για το σπουδαίο του έργο αλλά μόνο γιατί ο θησαυρός του τάφου του βρέθηκε ανέπαφος, είναι ο Τουταγχαμών που βασίλευσε μεταξύ 1332 και 1323 π.Χ. και πέθανε νεότατος. Είναι γνωστή η νεκρική του μάσκα και όλα τα χρυσά κτερίσματα που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, καθώς και οι ιστορίες περί «κατάρας των Φαραώ» -ένα είδος εκδίκησης κατά αρχαιολόγων που ανασκάπτουν πυραμίδες και βασιλικούς τάφους.

Τεστ DNA απέδειξαν ότι ο Τουταγχαμών ήταν γιος του περίφημου Ακενατών (αν έχετε διαβάσει τον Αιγύπτιο του Μίκα Βαλτάρι, σίγουρα γνωρίζετε την ιστορία του), ο οποίος πριν πάρει αυτό το όνομα λεγόταν Αμένοφις ο Δ’. Ως Ακενατών εγκατέλειψε τις Θήβες, την πρωτεύουσα, και ίδρυσε το βασίλειο της Αμάρνα με τη γυναίκα του Νεφερτίτη. Ο Ακενατών αντικατέστησε την λατρεία του Άμμωνος-Ρα με εκείνη του Ατών. Αποτελεί μοναδική περίπτωση Φαραώ αφού επέβαλε στην διάρκεια της ηγεμονίας του μια μονοθεϊστική θρησκεία.

Άλλη μοναδική περίπτωση Φαραώ αποτελεί η Χατσεψούτ, η γυναίκα Φαραώ που βασίλευσε από το 1479 έως το 1458 π.Χ.

Το όνομά της σημαίνει «πρώτη από τις γυναίκες ευγενείς», η βασιλεία της υπήρξε επιτυχής και είναι ίσως η πρώτη γυναίκα διεθνώς για την οποία έχουμε ιστορικές πληροφορίες. Το ταφικό της μνημείο στην έρημο είναι εντυπωσιακό και διαφορετικό απ’όλων των άλλων βασιλέων. Παρά τους πολέμους που έκανε με άλλους λαούς, η βασιλεία της θεωρείται σε γενικές γραμμές φιλειρηνική και εξαιρετικά προσοδοφόρα για το εμπόριο της Αιγύπτου.

Ο Σαχούρε ήταν ο δεύτερος Φαραώ της 5ης Δυναστείας της Αιγύπτου και έχτισε ένα σημαντικό σύμπλεγμα από πυραμίδες στη Σάκκαρα. Μέσα σ’αυτές βρέθηκε μεγάλος αριθμός από ανάγλυφα υψηλής τέχνης. Πιστεύεται ότι επί Σαχούρε, η Αίγυπτος είχε εμπορικές συναλλαγές με τον Λίβανο ενώ πιστεύεται επίσης ότι αυτός δημιούργησε το ναυτικό στη χώρα του.  

Τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου είναι η μοιραία Κλεοπάτρα, της ελληνικής δυναστείας των Πτολεμαίων, σύντροφος του Ιουλίου Καίσαρα και του Μάρκου Αντωνίου, με τους οποίους απέκτησε παιδιά. Η ομορφιά της υπήρξε παροιμιώδης ενώ σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, ο θάνατός της προήλθε από δάγκωμα φιδιού, το οποίο η ίδια επέλεξε προκειμένου να αυτοκτονήσει για να μην αποτελέσει μέρος του θριάμβου του Οκταβιανού Αυγούστου.


Εκτύπωση   Email