Ο μάχιμος φωτορεπόρτερ David Seymour ή Chim

Ο μάχιμος φωτορεπόρτερ David Seymour ή Chim

Ο Dawid Szymin γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1911 από εβραίους γονείς, εκδότες στο επάγγελμα.

Μετά από σπουδές τυπογραφίας στη Λειψία και χημείας στη Σορβόννη τη δεκαετία του’30, έμεινε στο Παρίσι. Ενας οικογενειακός φίλος, ιδιοκτήτης του RAP, ενός από τα πρώτα φωτογραφικά πρακτορεία, του δανείζει μια φωτογραφική μηχανή. Αυτή υπήρξε και η αρχή. Τα φωτογραφικά του ρεπορτάζ κάνουν αίσθηση και ο Chim (με αυτό το παρατσούκλι γίνεται αρχικά γνωστός) έρχεται σε επαφή με τον Henri Cartier-Bresson και τον Robert Capa, με τους οποίους αργότερα, το 1947, θα ιδρύσει το διάσημο πρακτορείο φωτογραφιών MAGNUM.

 

Από το 1936 έως το 1938 φωτογραφίζει τον ισπανικό Εμφύλιο και μετά το τέλος του πηγαίνει στο Μεξικό σε  αποστολή με μια ομάδα εξόριστων δημοκρατικών Ισπανών. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πηγαίνει στη Νέα Υόρκη όπου και υιοθετεί το όνομα David Seymour. Παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα το 1942, την ίδια χρονιά που και οι δυο του γονείς εκτελούνται  στην Πολωνία από τους Ναζί.  Ο Seymour υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό από το 1942 έως το 1945 και τιμήθηκε με μετάλλιο για τις υπηρεσίες του. Το 1948 σαν απεσταλμένος της Unicef φωτογραφίζει τα  «Παιδιά της Ευρώπης»(Children of Europe) δημιουργώντας μια σημαντική συλλογή φωτογραφιών με θέμα τα ορφανά και ανέστια παιδιά που άφησε πίσω του ο πόλεμος, στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα.

 

 

Πεθαίνει το 1956 όταν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού κοντά στο κανάλι του Σουέζ για να καλύψει φωτογραφικά μια ανταλλαγή αιχμαλώτων,  πέφτει νεκρός από τις ριπές αιγυπτιακών πυρών.

 

Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη

 Πρώτη δημοσίευση : www.peopleandideas.gr 

 


Εκτύπωση   Email