Βάτραχοι και φρύνοι by Ideostrovilos

Βάτραχοι και φρύνοι

Είναι εντυπωσιακοί, σπάνιοι ή απλά αστείοι σαν να έχουν μόλις ξεπηδήσει από ταινία κινουμένων σχεδίων.

Είναι, πάνω απ’όλα, εξαίρετα δείγματα της θαυμαστής βιοποικιλότητας του είδους των αμφιβίων. Τους συναντάμε σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη που κυμαίνονται από τα 7 χιλιοστά έως τα 32 εκατοστά. Ο παγκόσμιος πληθυσμός τους βρίσκεται δυστυχώς σε ραγδαία ύφεση και περισσότερο από το 1/3 του είδους απειλείται με εξαφάνιση. Μια απειλή που πρέπει να μας ανησυχήσει αφού πολλοί επιστήμονες συνδέουν την παρουσία αυτών των αμφιβίων με την ισορροπία του οικοσυστήματος. Ας τους γνωρίσουμε :

Ο δυσαρεστημένος βάτραχος Breviceps fuscus ή Black Rain Frog, ενδημικό αμφίβιο που συναντάμε στη Νότιο Αφρική.

Black Rain Frog by Ideostrovilos

 Ο βασιλιάς του καμουφλάζ Ζει στα δάση του Παναμά και για να επιβιώσει έχει αναπτύξει ιδιαίτερη στρατηγική καμουφλαρίσματος.

 Ο ταύρος των Ινδιών Ζει στη κεντρική Ασία και φτάνει τα 17 εκατοστά. Το αρσενικό στην περίοδο αναπαραγωγής γίνεται κίτρινο με δυο τεράστιους μπλε σάκκους στις παρειές.


 Ο γυάλινος βάτραχος, ζει στην Νότιο Αμερική.

glass frog by Ideostrovilos

 Ο ιπτάμενος βάτραχος, Wallace's flying frog. Φέρει το όνομα του βιολόγου που τον ανακάλυψε και ζει στην Μαλαισία, Βόρνεο και Σουμάτρα.

Wallace's flying frog by Ideostrovilos

Ο κατσουφιασμένος βάτραχος!!! 

 Ο βάτραχος Κέρμιτ! Ναι υπάρχει! Στην φωτογραφία δεξιά βέβαια, είναι ο αγαπημένος Κέρμιτ του Muppet Show!

 

 Ο αφρώδης φρύνος Theloderma corticale. Ζει στο βόρειο Βιετνάμ και τα καφεπράσινα εξογκώματά του, χρησιμεύουν για καμουφλάζ.

 Theloderma corticale by Ideostrovilos

 Ο φωταγωγημένος βάτραχος Renettes de cuba. Eχει την ικανότητα να αλλάζει χρώματα- γκρι, καφέ ή πράσινο αλλά ο συγκεκριμένος έχει καταπιεί και ένα φωτάκι led!

 Renettes de cuba by Ideostrovilos

 Ο βραζιλιάνικος φρύνος. Έχει μικρά κέρατα και ζει στην λεκάνη του Αμαζονίου.

 

 Ο αρλεκίνος- Atelopus Τον συναντάμε στην Κόστα-Ρίκα, Βολιβία και Γουιάνα.

 Atelopus frog by Ideostrovilos

 Ο Βάτραχος που κολλάει. Notaden bennettii Προσοχή! Κολλάει! Ενδημικό αμφίβιο της νοτίου Αυστραλίας. Ζει κάτω από τη γη και όταν βρίσκεται σε κίνδυνο εκκρίνει μια κολλητική ουσία με πενταπλάσια αντοχή από τις συνήθεις κόλλες.

Notaden bennettii  by Ideostrovilos

 Ο δηλητηριώδης βάτραχος Dendrobatidae. Βρίσκεται στην κεντρική και νότια Αμερική.΄Εχει ζωηρά χρώματα και χρωστά το όνομά του στους ιθαγενείς που τον χρησιμοποιούσαν σαν δηλητήριο για τα βέλη τους.

 Δηλητηριώδης βάτραχος Dendrobatidae by Ideostrovilos

 Ο ινδικός μωβ βάτραχος Nasikabatrachus sahyadrensis. Ζει στη νότιο Ινδία, έχει μικρό κεφάλι, σουβλερή μύτη και η πλάτη του είναι σκούρα μωβ. Ζεί ολοχρονίς κάτω από τη γη και εμφανίζεται στη περίοδο των μουσσώνων, για δυο εβδομάδες περίπου, για να αναπαραχθεί. Αυτός ο τρόπος ζωής εξηγεί πιθανώς ότι καταγράφηκε για πρώτη φορά μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα.

Nasikabatrachus sahyadrensis by Ideostrovilos

 

 

 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: peopleandideas


Εκτύπωση   Email