Βάτραχοι και φρύνοι

Βάτραχοι και φρύνοι

Είναι εντυπωσιακοί, σπάνιοι ή απλά αστείοι σαν να έχουν μόλις ξεπηδήσει από ταινία κινουμένων σχεδίων.

Είναι, πάνω απ’όλα, εξαίρετα δείγματα της θαυμαστής βιοποικιλότητας του είδους των αμφιβίων. Τους συναντάμε σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη που κυμαίνονται από τα 7 χιλιοστά έως τα 32 εκατοστά. Ο παγκόσμιος πληθυσμός τους βρίσκεται δυστυχώς σε ραγδαία ύφεση και περισσότερο από το 1/3 του είδους απειλείται με εξαφάνιση. Μια απειλή που πρέπει να μας ανησυχήσει αφού πολλοί επιστήμονες συνδέουν την παρουσία αυτών των αμφιβίων με την ισορροπία του οικοσυστήματος.

 

Φωτογραφίες

 

Ο δυσαρεστημένος βάτραχος

 

Breviceps fuscus ή Black Rain Frog, ενδημικό αμφίβιο που συναντάμε στη Νότιο Αφρική.

 

 

Ο βασιλιάς του καμουφλάζ

 

Ζει στα δάση του Παναμά και για να επιβιώσει έχει αναπτύξει ιδιαίτερη στρατηγική καμουφλαρίσματος.

 

 

Ο ταύρος των Ινδιών

 

Ζει στη κεντρική Ασία και φτάνει τα 17 εκατοστά. Το αρσενικό στην περίοδο αναπαραγωγής γίνεται κίτρινο με δυο τεράστιους μπλε σάκκους στις παρειές.

 

 

Ο γυάλινος βάτραχος

 

 

Ο ιπτάμενος βάτραχος

 

 

Ο κατσουφιασμένος βάτραχος

 

 

Ο Κέρμιτ

 

(ναι, υπάρχει!)

 

 

Ο αφρώδης φρύνος

 

Ονομάζεται και Theloderma corticale. Ζει στο βόρειο Βιετνάμ και τα καφεπράσινα εξογκώματά του, χρησιμεύουν για καμουφλάζ.

 

 

Ο φωταγωγημένος βάτραχος

 

Renettes de cuba. Eχει την ικανότητα να αλλάζει χρώματα- γκρι, καφέ ή πράσινο αλλά ο συγκεκριμένος έχει καταπιεί και ένα φωτάκι led!

 

 

Ο βραζιλιάνικος φρύνος

 

Έχει κέρατα και ζει στην λεκάνη του Αμαζονίου.

 

 

Ο αρλεκίνος- Atelopus

 

Τον συναντάμε στην Κόστα-Ρίκα, Βολιβία και Γουιάνα.

 

 

Notaden bennettii

 

Προσοχή! Κολλάει! Ενδημικό αμφίβιο της νοτίου Αυστραλίας. Ζει κάτω από τη γη και όταν βρίσκεται σε κίνδυνο εκκρίνει μια κολλητική ουσία με πενταπλάσια αντοχή από τις συνήθεις κόλλες.

 

 

Ο βάτραχος-δηλητηριώδες βέλος

 

Dendrobatidae. Βρίσκεται στην κεντρική και νότια Αμερική. Εχει ζωηρά χρώματα και χρωστά το όνομά του στους ιθαγενείς που τον χρησιμοποιούσαν σαν δηλητήριο για τα βέλη τους.

 

 

Ο ινδικός μωβ βάτραχος

 

Nasikabatrachus sahyadrensis. Ζει στη νότιο Ινδία, έχει μικρό κεφάλι, σουβλερή μύτη και η πλάτη του είναι σκούρα μωβ. Ζεί ολοχρονίς κάτω από τη γη και εμφανίζεται στη περίοδο των μουσσώνων, για δυο εβδομάδες περίπου, για να αναπαραχθεί. Αυτός ο τρόπος ζωής εξηγεί πιθανώς ότι καταγράφηκε για πρώτη φορά μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα.

 

 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: peopleandideas.gr


Εκτύπωση   Email