Μια συλλογή έρχεται στο φως

Μια συλλογή έρχεται στο φως

Art nouveau στο Βέλγιο και την Γαλλία (κατά λέξιν μετάφραση: καινούργια τέχνη), Jugendstil στη Γερμανία (νεανικό στυλ), είναι ο καλλιτεχνικός ρυθμός που σφράγισε την αρχιτεκτονική, την διακόσμηση, την ζωγραφική, την γλυπτική, την παραγωγή επίπλων και ασημικών στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού στην Ευρώπη. 

Εμπνευσμένος από την φύση, έδωσε έργα με απλές, μινιμαλιστικές γραμμές και γεωμετρικά σχήματα. Πρόσφατα, ένας πραγματικός θησαυρός του Jugendstil αποκαλύφθηκε στους επισκέπτες του μουσείου του Βισμπάντεν στην Γερμανία. Ο συλλέκτης F.W.Neess δώρισε μια μεγάλη συλλογή με περισσότερα από 500 αντικείμενα τέχνης που ανήκουν στην περίοδο αυτή.

Το μουσείο του Βισμπάντεν που στεγάζει μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης από διάφορες εποχές και ρεύματα, είναι τώρα πλουσιότερο χάρη σ'αυτή την γενναιόδωρη κίνηση. Ανάμεσα στα νέα εκθέματα περιλαμβάνονται γερμανικές, γαλλικές και αυστριακές δημιουργίες των σημαντικότερων καλλιτεχνών (Gallé και Daum μεταξύ άλλων).

 

Οι πίνακες που απηχούν την τέχνη των Προρραφαηλιτών έχουν κάτι το φασματικό με τις γυναικείες μορφές τους. Τα μακριά τους μαλλιά και τα χλωμά τους πρόσωπα θυμίζουν πνεύματα απόκοσμα.

Το ρεύμα της Βιεννέζικης Secession είναι επίσης παρόν καθώς και κάποιες πολύ ωραίες λάμπες Tiffany.

Ο συλλέκτης F.W.Neess είχε αρχικά την πρόθεση να χαρίσει την συλλογή του στην γενέτειρά του,  Neuss, που όμως ήταν πολύ μικρή για να δεχτεί ένα τόσο μεγάλο δώρο.  

Έτσι το Βισμπάντεν, όπου κατοικεί ο συλλέκτης, βγήκε κερδισμένο καθώς διέθετε τον χώρο και την υποδομή για να στεγάσει την συλλογή του.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email