Βρότσλαβ: Η αναπάντεχη γοητεία της πολύχρωμης πόλης των νάνων

Βρότσλαβ: Η αναπάντεχη γοητεία της πολύχρωμης πόλης των νάνων

Το Βρότσλαβ (Wroclaw), πρωτεύουσα της Κάτω Σιλεσίας στη δυτική Πολωνία, αποτελεί μια εκπληκτική πόλη, η οποία ξεφεύγει πλέον από τη σκιά της μαγευτικής Κρακοβίας και της δυναμικής Βαρσοβίας, αναπτύσσοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Η 4η μεγαλύτερη Πολωνική πόλη των 640 χιλ. κατοίκων, χτισμένη πάνω σε 12 νησιά στον ποταμό ΄Οντερ, ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στο παλαιό και στο σύγχρονο προσωπό της, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά δείγματα γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής στο ιστορικό κέντρο και στα νησιά της και παράλληλα αποτελώντας το δεύτερο σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της χώρας (μετά τη Βαρσοβία).

Το 2016, η πόλη κατάφερε να ενισχύσει τη δημοφιλία της, καθώς αποτελούσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στην πόλη με τα "χίλια χρώματα" θα συναντήσετε περιοχές του κέντρου που σφύζουν από ζωή, αλλά και γραφικές, γαλήνιες γωνιές μοναδικής ομορφιάς… και βέβαια θα έχετε την ευκαιρία να επιδοθείτε στο κυνήγι των νάνων του Βρότσλαβ, των μικρών μπρούτζινων αγαλμάτων που αποτελούν το σύμβολο της πόλης!!!

 Στο ανοιξιάτικο ταξίδι μας στην Πολωνία, αφιερώσαμε δύο ημέρες στο Βρότσλαβ, που για καλή μας τύχη μας υποδέχθηκε με υπέρλαμπρο ουρανό! Ξεκινώντας την περιήγησή μας από την Παλαιά Πόλη αντικρύσαμε τις πρώτες δυνατές εικόνες της  στην όμορφη πλατεία Solny, που συνήθως φιλοξενεί αγορές λουλουδιών. 

Λίγα μέτρα μετά, βρεθήκαμε στην Κεντρική Πλατεία Αγοράς Rynek,  τη 2η μεγαλύτερη στην Πολωνία (μετά της Κρακοβίας) και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Καλαίσθητα κτίρια με εντυπωσιακά χρώματα που περιβάλλουν την πλατεία, το μοντέρνο συντριβάνι Ζdroj, μουσεία, εκκλησίες, καταστήματα όλων των ειδών… πλήθος επισκεπτών, χαρούμενη ατμόσφαιρα...

Οι Πολωνοί, εκτός από τα μουσεία τους, αφηγούνται την πλούσια και μαρτυρική ιστορία τους και με πιο πρωτότυπους τρόπους. ΄Ετσι μπορείτε να απολαύσετε μοναδικά έργα τέχνης στους δρόμους, όπως τη σύνθεση γλυπτών των Ανώνυμων Πεζών, που φιλοτεχνήθηκε το 2006 στη μνήμη κατοίκων της πόλης που εξαφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 από το αυταρχικό, τότε, καθεστώς, καθώς και το Πανόραμα Raclawice, έναν κυκλικό πίνακα ζωγραφικής μήκους 114 μέτρων μέσα σε κατασκευή-ροτόντα που αναπαριστά τη νικηφόρα μάχη τους με τους Ρώσους το 1794. 

photo credit: Pinterest

Όμως, τα πιο χαρακτηριστικά έργα τέχνης που θα συναντήσετε είναι τα λιλιπούτεια αγαλματίδια από μπρούτζο, οι νάνοι του Βρότσλαβ! Οι πρωταγωνιστές αυτής της πόλης δεν είναι απλό τουριστικό αξιοθέατο, αφού ο μύθος λέει ότι είναι προστάτες της, ενώ συμβολίζουν και τον αγώνα των φοιτητών στη δεκαετία του 1980 κατά της αυταρχικής κυβέρνησης. Ο πρώτος νάνος-γλυπτό έκανε την εμφάνισή του το 2001 για να τιμηθεί το κίνημα αυτό και τα επόμενα χρόνια άρχισαν να εξαπλώνονται διαφορετικοί νάνοι 20-30 εκατοστών σε όλη την πόλη… σήμερα ξεπερνούν τους 350!
Η πρώτη μας συνάντηση με τα συμπαθητικά νανάκια έγινε στο προαύλιο της Βασιλικής της Αγίας Ελισάβετ στο δυτικό μέρος της Πλατείας Αγοράς!

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στην πλατεία είναι το Παλαιό Δημαρχείο, ένα μεγαλοπρεπές κτίριο γοτθικού ρυθμού που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο τέχνης και θησαυροφυλάκιο. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 13ου αιώνα και υπέστη σχετικά μικρές ζημιές το 1945, που αποκαταστάθηκαν.
Nα σημειώσουμε ότι η πόλη ιδρύθηκε επίσημα το 13ο αιώνα, ενώ κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, με τα μνημεία και τα κτίριά της να ανακατασκευάζονται στην πρότερη μορφή τους. Το 1945 προσαρτήθηκε ξανά στο έδαφος της Πολωνίας μετά από περίπου 700 χρόνια, που ήταν κυρίως "δεμένη στο άρμα των Γερμανών", διατηρώντας ακόμα σημαντικές γερμανικές επιρροές.

Oι δύο προσόψεις του Παλαιού Δημαρχείου είναι διαφορετικές, αλλά εξίσου εντυπωσιακές.  Όπως συνηθίζεται πλέον σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, συναντήσαμε γύρω από το Παλαιό Δημαρχείο, υπαίθριες αγορές με street food, γλυκά εδέσματα, αναμνηστικά είδη, καθώς και happenings! 

Για το μεσημεριανό γεύμα μας, δεν προτιμήσαμε να καθίσουμε στα πρόχειρα ξύλινα υπαίθρια εστιατόρια της πλατείας για street food, αλλά ένα Milk Bar (παραδοσιακό μαγειρείο που προσφέρει φρέσκα γεύματα σε καλές τιμές), για να γευτούμε το πιο γνωστό φαγητό της Πολωνίας, τα περίφημα pierogi. Πρόκειται για χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά που συνήθως έχουν γέμιση κιμά, μανιτάρια, πατάτα ή λάχανο και συνοδεύονται με κρεμμύδι. Τα βραστά pierogi μας φάνηκαν ιδιαίτερα γευστικά σε σχέση με τη λιγότερο ενδιαφέρουσα τηγανητή εκδοχή τους.

Μετά το γεύμα μας, επισκεφθήκαμε το Βασιλικό Παλάτι. Πρόκειται για ένα υπέροχο μπαρόκ κτίριο του 1917 που ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 2000. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Πόλης του Βρότσλαβ, με ενδιαφέροντα εκθέματα (έπιπλα, έργα τέχνης, αντικείμενα κ.ά.) της ιστορίας της πόλης ανά τους αιώνες. 

Στη συνέχεια, περιπλανηθήκαμε στους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου, θαυμάζοντας καλαίσθητα κτίρια και ζώντας τον παλμό της όμορφης πόλης. Λίγο πριν φθάσουμε στις όχθες του ποταμού Όντερ, αντικρύσαμε το κτίριο του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ, ένα υπέροχο δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, με το περίφημο συντριβάνι και το ΄Αγαλμα του Γυμνού Ξιφομάχου μπροστά του.
Η ίδρυσή του Πανεπιστημίου ανάγεται στις αρχές του 18ου αιώνα κι έχει διαγράψει λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, καθώς από τα έδρανά του έχουν περάσει 9 καθηγητές και φοιτητές με βραβείο Νόμπελ! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισκέψιμη εντυπωσιακή αίθουσα Aula Leopoldina. Το Βρότσλαβ είναι μια πραγματική φοιτητούπολη, με 130 χιλ. φοιτητές να δίνουν ζωή στην πόλη!

Χαιρετήσαμε και το σεβάσμιο, φιλομαθή νάνο του Πανεπιστημίου που του είχαν προσφέρει μάλιστα, ένα τριαντάφυλλο!

Το Βρότσλαβ διασχίζει ο ποταμός Όντερ, ο 2ος μεγαλύτερος στην Πολωνία, μετά το Βιστούλα. Η πόλη είναι κτισμένη σε 12 νησιά, που συνδέονται με 130 περίπου γέφυρες. Αφήνοντας τη γέφυρα  Most Grunwaldzki και περνώντας από το μοντέρνο κτίριο της Βιβλιοθήκης της πόλης, κατευθυνθήκαμε βόρεια, παράλληλα στις όχθες του ποταμού για να επισκεφθούμε το πιο ενδιαφέρον νησί της, το νησί του Καθεδρικού Ναού ή Ostrow Tumski. 


Το νησί Ostrow Tumski είναι το πιο παλαιό σημείο της πόλης, αλλά και το πιο όμορφο και γραφικό κομμάτι της… σίγουρα, το πιο αγαπημένο μας! Εδώ οι ρυθμοί πέφτουν και η ζωντάνια της παλαιάς πόλης δίνει τη θέση της στην γαλήνη, τη μαγεία, τη θρησκευτική κατάνυξη!  

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, γοτθικού και νέο-γοτθικού ρυθμού, που ολοκληρώθηκε το 1341 και ανακατασκευάστηκε το 1951, είναι το πιο σημαντικό μνημείο του νησιού με τους δύο πύργους-κωδονοστάσιά του ύψους 98 μέτρων "να σκίζουν τον ουρανό", προσφέροντας μάλιστα, πανοραμική θέα της πόλης. Mπροστά από το Ναό, βρίσκεται το άγαλμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος.  

O  ναός είναι πολύ εντυπωσιακός και στο εσωτερικό του!  


Περπατώντας στους ήσυχους πεζόδρομους του νησιού Ostrow Tumski,  είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το Παλάτι του Επισκόπου, όμορφα κτίρια της Επισκοπής, εκκλησίες, αγάλματα και να περιηγηθούμε στον υπέροχο Βοτανικό Κήπο του!  


Ιδιαίτερα καλαίσθητα είναι και τα bar-restaurants της περιοχής! 

Πριν αποχαιρετήσουμε το νησί, σταματήσαμε στην ατσάλινη γέφυρα Tumski που το ενώνει με το διπλανό νησί Sand. Η γέφυρα του 1889, είναι άλλο ένα εμβληματικό σημείο της πόλης και σημείο αναφοράς των ερωτευμένων που εναποθέτουν εκεί τα γνωστά λουκέτα που συναντάμε σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, για να "κλειδώσουν" την αγάπη τους!  


Στις περιηγήσεις μας τη 2η μέρα της επίσκεψής μας στο Βρότσλαβ, συμπεριλάβαμε την ανατολική πλευρά της πόλης. Εκεί βρίσκεται το Centennial Hall, που ολοκληρώθηκε το 1913, ένα πρωτοποριακό κτίριο για την εποχή του για το μέγεθος και την αρχιτεκτονική του, που αποτελεί  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι σήμερα χώρος εκδηλώσεων.   
Δίπλα στο Centennial Hall, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο Συντριβάνι Πολυμέσων με  300 ακροφύσια. Απολαύσαμε ένα εντυπωσιακό, χαλαρωτικό οπτικοακουστικό θέαμα χορού των νερών υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, με τον Πολωνό Chopin να έχει βέβαια την τιμητική του!  


Στο γειτονικό πάρκο Szczytnicki, θα περπατήσετε στον εντυπωσιακό Ιαπωνικό κήπο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1913 για την Παγκόσμια Έκθεση και αναδημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 και δίνει μια ξεχωριστή νότα στην πόλη. Πλήθος φυτών που ευδοκιμούν κυρίως στην Ιαπωνία, πολύχρωμα λουλούδια, λίμνη, γεφυράκια, πάπιες, ψάρια…. ένας μικρός παράδεισος ηρεμίας! 


Παράλληλα, το Βρότσλαβ είναι ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο με αξιόλογη βιομηχανία κυρίως στον ηλεκτρονικό τομέα, πολυτελή ξενοδοχεία, ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα… κι εκεί ακόμα όμως, παραμονεύουν τα νανάκια! Το σούρουπο ανεβήκαμε στο επιβλητικό Sky Tower ύψους 258 μέτρων με 51 ορόφους και θαυμάσαμε το Bρότσλαβ και από ψηλά!  Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο μας συνεπήραν οι βραδινές εικόνες της πόλης…. το υπέροχα φωτισμένο κτίριο του Πανεπιστημίου…. 


… τo Ινστιτούτο Ossolineum απέναντι από τον ποταμό Όντερ.  


Το Βρότσλαβ μας εξέπληξε ευχάριστα… πολύπλευρο, πολύχρωμο, μαγευτικό! Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Πολωνική παραμυθούπολη, σίγουρα οι πιο διάσημοι "κάτοικοί της", οι νάνοι της, θα σας ξεναγήσουν σε κάθε  ενδιαφέρουσα γωνιά που θα ανακαλύψετε!  

Κείμενο – ΦωτογραφίεςΡούλη Μπαλοπούλου     
 
 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email