10 θανατηφόρα ζώα που χωράνε σε ένα κουτάκι

10 θανατηφόρα ζώα που χωράνε σε ένα κουτάκι

Αλήθεια, ποιά ζώα σας τρομάζουν και μόνο που τα σκέφεστε; Αν σας ρωτήσουν ποιά ζώα είναι τα πλέον θανατηφόρα τί θα απαντήσετε; Μήπως θα σκεφτείτε τα λιοντάρια με τα αιχμηρά δόντια και νύχια τους να σας κυνηγούν ως αξιοθρήνητο θήραμα;

Ή μήπως σας έχει λίγο επηρεάσει το Χόλυγουντ και σας έρθουν εικόνες τρομερών σαγονιών καρχαριών; Ίσως οι απαίσιοι αδίστακτοι κροκόδειλοι που λαχταρούν να σας κάνουν κομματάκια ή μια αγέλη πεινασμένων για σάρκα λύκων; Συγγνώμη, αλλά κανένα από τα πάρα πάνω δεν είναι στην λίστα που ακολουθεί. Γιατί οι πιο μεγάλες απειλές για την ζωή σας δεν είναι καθόλου μεγάλες -σε μέγεθος- και ένας ανησυχητικός αριθμός από αυτές είναι αρκετά μικρός ώστε να χωράει στη μπιζουτιέρα σας. Σας προειδοποιούμε λοιπόν ότι πρέπει να προσέχετε τα:

10. Σαύρα Χίλα (Helodermse a suspectum)

Η σαύρα Χίλα (Gila monster), μήκους περίπου 50 εκατοστών, ίσως να χρειαστεί να κουλουριαστεί λίγο, ανάλογα με το μέγεθος της μπιζουτιέρας σας. To μικροσκοπικό αυτό τέρας μαζεύεται στο μέγεθος μιας γροθιάς. Είναι οι μεγαλύτερες σαύρες που ζουν στην Αμερική και μία από τις δύο μόνο δηλητηριώδεις σαύρες στον κόσμο. Η ισχυρή σιαγόνα του επιτρέπει να σφίγγει το  θύμα του ενώ το δηλητήριο του εισχωρεί στην πληγή του δαγκώματος. Ευτυχώς, οι θάνατοι στον άνθρωπο είναι σπάνιοι, αλλά το δάγκωμα λέγεται ότι είναι πολύ οδυνηρό. Προσοχή στις Χίλα αν πάτε στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και στο βόρειο Μεξικό.

9. Μύγα Τσετσέ (Glossina)

"Μύγα Τσετσέ τον τσίμπησε;" Λέγαμε κάποτε όταν βλέπαμε κάποιον να κάνει σαν τρελός. H μύγα Τσετσέ έχει περίπου 2,5 εκατοστά μήκος. Χρησιμοποιεί τα μανδύα της για να τρυπήσει το δέρμα και να ρουφήξει αίμα ανθρώπων και άλλων ζώων. Η Τσετσέ δεν θα στραγγίξει το αίμα σας όπως θα έκανε ένα βαμπίρ, αλλά ξέρουμε ότι δύο είδη μύγας tsetse μεταδίδουν τα παράσιτα που προκαλούν την ασθένεια του ύπνου. Ίσως το «ασθένεια του ύπνου» να ακούγεται σαν αυτό που παθαίνουμε αφού έχουμε σκάσει απ'το πολύ φαγητό, η αλήθεια όμως είναι ότι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα δούμε τα κρεμμυδάκια ανάποδα... Εκτός από την υπνηλία, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και πρήξιμο των λεμφαδένων. Μερικές φορές ένας πάσχων μπορεί να αναπτύξει θανατηφόρα φλεγμονή της καρδιάς. Ο ανεξέλεγκτος ύπνος που προκαλείται από τη λοίμωξη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κώμα ή και να προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα κατά την οδήγηση.

8. Πετρόψαρο (Synanceia)

Ο 33 εκατοστών σιωπηλός δολοφόνος της θάλασσας. Του αρέσει να συχνάζει σε ρηχά νερά κοντά στα βράχια και στη λάσπη που τους μοιάζει, γι'αυτό και είναι δύσκολο να το δει κανείς - και εύκολο να πατήσει τυχαία. Τα αγκάθια του εγχέουν δηλητήριο που είναι εξαιρετικά επώδυνο και μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους ανθρώπους. Να σας πω κάτι; Αν όντως μπορέσετε να το βάλετε στη μπιζουτιέρα σας, θα μπορείτε να τον παρακολουθείτε μια χαρά...Είναι κι ομορφούλης  laughing

7. Μπούμσλανγκ  ( Dispholidus typus)

Το boomslang είναι ένα απάισιο φίδι μήκους 1,8 μέτρων, αλλά μπορεί κάλλιστα να κουλουριαστεί και  να μπει μέσα στα κοσμήματά σας. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί συνήθως κάνει το σπίτι του στις σαβάνες της Σαχάρας. Όταν δαγκώνει, μπορεί να ανοίξει το στόμα του μέχρι 180°!!! Το τοξικό του δάγκωμα προκαλεί αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια και το δηλητήριό του μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Ευτυχώς, το boomslang τείνει να είναι λίγο ντροπαλό, δεν πολυεμφανίζεται δημοσίως κι έτσι οι ανθρώπινοι θάνατοι είναι σπάνιοι.

6. Νυκτικήβος (Nycticebus pygmaeus)

Μπορεί να μοιάζει με χαριτωμένο μικρό λούτρινο, αλλά προσοχή μην γελαστείτε και το πάρετε αγκαλίτσα. Οι νυκτικήβοι (slow loris στα αγγλικά) κυκλοφορούν σε πέντε διαφορετικά είδη  που κυμαίνονται έως περίπου 37 εκατοστά, όλα ζουν στην Ινδονησία και στη χερσόνησο της Μαλαισίας. Το ένα, οι πυγμαίοι, χωράνε ακόμη και στην παλάμη του χεριού σας. Οι νυκτοκήβοι παράγουν μια τοξίνη κοντά στους αγκώνες τους που μεταφέρεται στο στόμα τους με το γλείψιμο. Αυτή η τοξίνη προκαλεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση στους άτυχους εκείνους ανθρώπους που θα δοκιμάσουν το δάγκωμά τους. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν μόνο ένα πολύ οδυνηρό οίδημα, οι αλλεργικές αντιδράσεις που δεν αντιμετωπίζονται άμεσα μπορεί να είναι θανατηφόρες.

5. Τετραοδοντίδες (Pufferfish)

Μπορεί να έχετε δει λαγόψαρο ή γουρουνόψαρο να φουσκώνει και να τεντώνει τα αγκάθια του σαν υδρόβιος σκαντζόχοιρος, αλλά ξέρατε ότι πολλά είδη τετραοδοντίδων είναι δηλητηριώδη; Και είναι τόσο μικρά που ακόμη και διογκωμένα, μπορεί και να ταιριάζουν στη μπιζουτιέρα. Στην Ιαπωνία αυτά τα ψάρια ονομάζονται φούγκου και είναι σούπερ λιχουδιά. Αλλά προσέξτε... μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι σεφ μπορούν να τα μαγειρέψουν λόγω των πολύ τοξικών οργάνων τους. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση από φούγκου, αφού συνήθως τα μαγειρεύουν χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. Η κατανάλωση μόνο ενός μικρού κομματιού από το δηλητηριώδες συκώτι τους ή την ωοθήκη, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, παράλυση και θάνατο. Δεν υπάρχει αντίδοτο. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι επιμένουν να τρώνε το φούγκου στο δείπνο τους για να ζήσουν αυτή την υπέροχη συγκίνηση. Εσείς προτιμήστε ένα ρύζι στον ατμό καλύτερα...

4. Δηλητηριώδης Βάτραχος (Dendrobates azureus)

Αυτά εδώ είναι τόσο μικρούλια (12 - 65 χιλιοστά) που μπορούν να κρυφτούν και δυο-δυο στα κουτάκια σας. Το δέρμα του δηλητηριώδους βατράχου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ευτυχώς, προτιμούν να ζουν στις τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Μερικές φυλές της Νότιας Αμερικής επικαλύπτουν τις άκρες των βελών τους τρίβοντάς τα στις πλάτες αυτών των βατράχων. Οι εκκρίσεις του δέρματος αυτών των "εργοστασίων" δηλητηρίου δεν είναι συνήθως επικίνδυνες για τον άνθρωπο σε κανονικές συνθήκες, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρες εάν απορροφηθούν μέσω μιας βλεννογόνου μεμβράνης ή κάποιου κοψίματος στο δέρμα. Αν λοιπόν δείτε έναν από αυτούς τους βατράχους με έντονα χρώματα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να τρέξετε - αλλά ούτε και να το χαϊδέψετε τρυφερά.

3. Κωνίδες - Κωνικά Κοχύλια & Κωνικά Σαλιγκάρια 

Εάν σας αρέσει να συλλέγετε κοχύλια, ίσως θελήσετε να προσθέσετε στη συλλογή σας ένα κωνικό σαλιγκάρι. Το κωνικό κοχύλι ή σαλιγκάρι είναι ένας τύπος θαλάσσιου σαλιγκαριού που εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το μήκος τους συνήθως φτάνει έως και 15 εκατοστά και είναι εξαιρετικά τοξικά. Αυτό το μικρό σαλιγκάρι απελευθερώνει ένα ισχυρό δηλητήριο μέσω ενός μικρού βέλους, που προκαλεί πόνο, μούδιασμα, ζάλη και παράλυση. Το δηλητήριο από ένα τσίμπημα είναι αρκετό για να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και, αν και οι θάνατοι είναι σπάνιοι, δεν υπάρχει αντίδοτο.

2. Κυβομέδουσα (Chironex fleckeri)

Η κυβομέδουσα ή θαλάσσια σφήκα είναι ένας τύπος μέδουσας που βρίσκεται στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Πιθανότατα θα πρέπει να διπλώσετε τα πλοκάμια του για να χωρέσει στη μπιζουτιέρα, αλλά το σώμα του είναι περίπου 25-30 cm σε διάμετρο. Το τσίμπημα μιας σφήκας είναι εξαιρετικά επώδυνο και επικίνδυνο και μπορεί εύκολα να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Τα ανθρώπινα θύματα έχουν πεθάνει από σοκ ή καρδιακή ανεπάρκεια πριν προλάβουν να φτάσουν στην ακτή - το δηλητήριο μπορεί να παραλύσει την καρδιά σε 30 δευτερόλεπτα. Ίσως το χειρότερο πράγμα για τη θαλάσσια σφήκα είναι ότι αν δεν παραμονεύει στο κουτί σας, το ημιδιαφανές δέρμα της μπορεί να το κάνει πολύ δύσκολο να εντοπιστεί.

1. Κουνούπι (Culicidae)

Στο ζεστό και εύκρατο κλίμα που ζούμε έχουμε δει άπειρα κουνούπια. Μάλλον μας έχουν τσιμπήσει πάρα πολλές φορές. Και είμαστε ακόμα ζωντανοί...Γιατί λοιπόν τα κουνούπια βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα; Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η ελονοσία, η φιλαρίαση και ο δάγκειος πυρετός, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που ρουφούν το αίμα γίνονται ξενιστές παρασίτων τα οποία μεταφέρονται με τα μικρά τους τσιμπήματα. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι συνθήκες δεν είναι απόλυτα κατάλληλες για να αναπτυχθούν τα θανατηφόρα παράσιτα  στα κουνούπια και η ιατρική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική… αλλά σε πολλά άλλα οι συνέπειες ενός τσιμπήματος κουνουπιού μπορεί να είναι ολέθριες.

Κείμενο: Marlykon

Η βασική πηγή μας για όσα διαβάσατε ήταν η https://www.britannica.com/

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email