Μια φορά θυμάμαι, στην Ιταλία και στην Αυστραλία

Μια φορά θυμάμαι, στην Ιταλία και στην Αυστραλία

Από τις πιο αγαπημένες ελληνικές μπαλάντες, το «Μια φορά θυμάμαι» από το 1966, που τραγουδούσε η αγαπημένη Αρλέτα. Τραγούδι του Γιάννη Σπανού, σε στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου.

"‘Όταν είσαι γνωστός όλοι θέλουν να σου δίνουν τραγούδια. Όταν δεν σε ξέρει ούτε η μάνα σου κανένας δεν θέλει να σου δώσει τραγούδι. Τότε μου έδωσε τραγούδι ο κύριος που κάθεται πίσω απ’το πιάνο (ο Γιάννης Σπανός δηλαδή). Αυτό το τραγούδι έχει γίνει εθνικός μου ύμνος, κι όχι μόνο δικός μου. Έχει πιάσει τρίτη ή τέταρτη γενιά. Εγώ δεν το πίστευα. Ο Γιάννης το πίστευε!" . Με αυτά τα λόγια η  Αρλέτα παρουσίασε το "Μια φορά θυμάμαι" σε συναυλία του Γιάννη Σπανού στο Βεάκειο θέταρο το 2012! Τώρα δυστυχώς κανένας από τους δύο τους δεν είναι κοντά μας, αλλά και ποτέ δεν τους ξεχνάμε!

Κι αν σας φαίνεται περίεργο που θυμήθηκα τώρα το “Μια φορά θυμάμαι μ’αγαπούσες”, ο λόγος είναι το …Netflix και μια ιταλική ταινία του 2017, που πρόσφατα προστέθηκε στην πλατφόρμα. La Tenerezza (Η Τρυφερότητα) ο τίτλος της κι αν και με την πρώτη ματιά σου δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι ελαφρύ για να περάσεις την ώρα σου, η αλήθεια είναι ότι είναι μια πολύ καλή κοινωνική ταινία, αρκετά πρωτότυπη και με ωραίες ερμηνείες. Καθώς ξεκινά το έργο και πέφτουν οι πρώτοι τίτλοι, ακούγονται οι πρώτες νότες του τραγουδιού του Γιάννη Σπανού από την κιθάρα και την φωνή της Αρλέτας. «Νύχτα βροχερή άδειο το χέρι, ψάχνει να σε βρει μα δεν το ξέρει,πού θα σε βρει», ακριβώς αυτή η αγαπημένη εκτέλεση. Ξανακούγεται και στην διάρκεια του έργου και σαν ορχηστρικό. Πώς έτυχε, πώς και ο σκηνοθέτης Gianni Amelio (ή μήπως κάποιος άλλος συντελεστής) ήξερε το τραγούδι δεν γνωρίζω. Σε μια συνέντευξή του ο Γ. Παπαστεφάνου είχε πει πως κάποια στιγμή του τηλεφώνησαν από την ΑΕΠΙ και του είπαν ότι ο Amelio είχε ζητήσει να χρησιμοποιήσει το «Μια φορά θυμάμαι» στην καινούργια του ταινία.

Το τραγούδι αυτό όμως είχε και μια άλλη ζωή, παλιότερη, στην Αυστραλία. Ένα indie rock τρίο, οι Dirty Three, οι οποίοι  μάλιστα έχουν παίξει ζωντανά τρεις φορές στην Ελλάδα (πρώτη φορά σχεδόν άγνωστοι σαν σαπόρτ στον φίλο τους Nick Cave το 1996 και μετά το 2002 και το 2007) είχαν ακούσει το «Μια φορά θυμάμαι» και του έκαναν μια εντυπωσιακή ροκ-ντελιριακή διασκευή με αγγλικούς στίχους και με τίτλο «I Remember a Time When Once You Used to Love Me». Το είχαν συμπεριλάβει στον πρώτο τους δίσκο “Horse Stories”. Ο ένας εκ των τριών Dirty, ο Warren Ellis το είχε ακούσει σε κάποιο ταξίδι του στην Ελλάδα ,του άρεσε και το μετέφερε σε κασέτα και στους άλλους δυο. Έχουν φτιάξει κι ένα πολύ ωραίο ασπρόμαυρο βίντεο για το τραγούδι, με πολύ ελληνικό «χρώμα»!

Το «I Remember a Time When Once You Used to Love Me» βρέθηκε και σε μια Αυστραλιανή ταινία του 1998, με τίτλο “Praise” του John Curran. Μια ολίγον κουλτουρέ κωμωδία με πολύ καλές κριτικές, την οποία όμως εγώ δεν άντεξα να δω…συγγνώμη. Είδα όμως την αρχή της ταινίας όπου ακούγεται το τραγούδι και χάρηκα πάρα πολύ που αυτό το απλό αλλά υπέροχο τραγούδι του Γιάννη Σπανού ακούστηκε σε μια τόσο μακρινή χώρα!

Κείμενο: Marlykon

 

 


Εκτύπωση   Email