Θα μείνεις ή να φύγω; - "Μη φεύγεις" (Λαϊκό σέηκ)

Θα μείνεις ή να φύγω; - "Μη φεύγεις" (Λαϊκό σέηκ)

«Μη Φεύγεις» - Βούλα Γεωργούτη (Λάκη Καρνέζη - Τάκη Παρισσινού)

Το τραγούδι πιθανόν να το γνωρίζετε από την εκτέλεση της Έλενας Παπαρίζου του 2006. Ή ίσως και από την διασκευή του 1996 που είχαν κάνει οι Παίδες Εν Τάξει οι οποίοι μάλλον και ανέσυραν από την αφάνεια το κομμάτι και το έκαναν γνωστό. Και νομίζω δεν έκαναν στην ζωή τους και καμιά άλλη επιτυχία, αν υπάρχουν ακόμη ως συγκρότημα.

Όμως το Μη φεύγεις, είναι τραγούδι 50 ετών. Είναι σύνθεση του σπουδαίου Λάκη Καρνέζη, σε στίχους του Τάκη Παρισσινού. Ο Λάκης Καρνέζης έχει γράψει ελάχιστα τραγούδια (13 αν τα υπολόγισα σωστά) και μάλιστα για πολύ γνωστούς ερμηνευτές, όπως τον Καζαντζίδη, τον Κόκοτα, την Γαλάνη κ.ά., αλλά υπήρξε μοναδικός μπουζουξής. Μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του Κώστα Παπαδόπουλο αποτέλεσαν ένα φοβερό δίδυμο μπουζουκιών που από το 1955 πρωταγωνιστούσε στην ελληνική δισκογραφία. Είναι το μπουζούκι που ακούμε στον κλασικό «Ζορμπά» του Μ.Θεοδωράκη, στον Επιτάφιο, τη Ρωμιοσύνη, αλλά και σε αμέτρητα άλλα τραγούδια του Μίκη και πολλών-πολλών άλλων. Ελπίζω όμως να πούμε κάποια άλλη φορά περισσότερα πράγματα αποκλειστικά για τον Λάκη Καρνέζη.

Εδώ το θέμα μας είναι το «Μη φεύγεις» που το είχε πρωτοτραγουδήσει μια υπέροχη φωνή της εποχής, η Βούλα Γεωργούτη. Το τραγούδι αυτό έχει μια ιδαιτερότητα, κάτι που το  κάνει να ακούγεται όμορφο και παράξενο ταυτόχρονα. Ενώ η ενορχήστρωση και η φωνή της Β.Γεωργούτη έχουν καθαρά λαϊκό ύφος, ο ρυθμός είναι ένα γνήσιο «σέηκ» της εποχής. Λαϊκό σέηκ λοιπόν, το Μη Φεύγεις, πρωτοτυπία ίσως μας ακούγεται, αλλά δεν είναι και το μοναδικό. Προφανώς επειδή το «σέηκ» ήταν ο μοντέρνος χορός της εποχής, οι λαϊκοί συνθέτες έφτιαξαν και μερικά τέτοια για να είναι και λίγο trendy…Οπότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και το είδος «λαϊκό σέηκ». Είναι λίγα τα τραγούδια, τα πιο πολλά ανάξια λόγου. Το Δίχως να ντραπείς (των Α.Βασιλοπούλου, Ατραΐδη, Γαβαλά) με την Ρία Κούρτη, είναι ένα από τα πολύ καλά του είδους.

Προσέξτε την εισαγωγή, με το συγκλονιστικό μπουζούκι του Καρνέζη, μέχρι το 0.34. Θα μπορούσε να σταθεί κι από μόνο του σαν μικρό ορχηστρικό κομμάτι.

Όπως κι η Ρία Κούρτη, έτσι και η Βούλα Γεωργούτη έκανε συνήθως δεύτερες φωνές. Έχει σιγοντάρει τον Στράτο Διονυσίου, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, αλλά όχι σε κάποια από τις μεγάλες επιτυχίες τους. Δικά της τραγούδια είχε πολύ λίγα (Οι αναμνήσεις μείνανε, Αν ήσουνα τ’αγόρι μου, Μια βόλτα στην Ευρώπη) και το Μη Φεύγεις ήταν μάλλον το καλύτερο και σίγουρα το πιο γνωστό.

Το Μη Φεύγεις είχε κυκλοφορήσει το 1969 από την Columbia σε μικρό δίσκο 45”. Το τραγούδι της πίσω πλευράς του δίσκου ήταν το Θέλω να φύγω (!!!) των ιδίων συντελεστών. Συμπαθέστατο λαϊκό τραγουδάκι με την ωραία φωνή της Γεωργούτη και ευρηματική η ιδέα να βάλουν ένα «Θέλω να φύγω», πίσω από ένα «Μη φεύγεις»


Εκτύπωση   Email