Τζένη Βάνου - "Ξέχασες"

"Ξέχασες" - Τζένη Βάνου

Την Τζένη Βάνου νομίζω όλοι την ξέρουμε και όλοι την αγαπάμε, ακόμα και τώρα που έχει φύγει απ’τη ζωή. Ήταν μια από τις καλύτερες φωνές της Ελλάδας και από τις πιο συμπαθητικές κι ανθρώπινες παρουσίες. Αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί…

Αυτό που δεν έχουμε ξαναπεί – και κυρίως ξανακούσει- είναι ότι η Τζένη Βάνου είχε τραγουδήσει ΚΑΙ Ανδρέα Οικονόμου… Πώς είπατε;;; Ποιός είναι ο Ανδρέας Οικονόμου; Αυτό ακριβώς διερωτήθηκα κι εγώ όταν άκουσα το «Ξέχασες», ένα από τα καλύτερα (δεν θα πω το καλύτερο, αλλά σίγουρα μέσα στο τοπ 5) τραγούδια της και μάλλον η καλύτερη ερμηνεία της. Οι στίχοι είναι της Κικής Σεγδίτσα (πολύ γνωστή δημοσιογράφος, σεναριογράφος, ποιήτρια, μυθιστοριογράφος και στιχουργός, η οποία μάλιστα έφυγε από τη ζωή στις 11/1/2019) και η μουσική του Ανδρέα Οικονόμου. Και πρέπει να ομολογήσω ότι βασανίστηκα πάρα πολύ για να βρω τους συντελεστές του τραγουδιού, που παρόλο που υπάρχει στο you tube, πουθενά σχεδόν δεν αναφέρεται ο συνθέτης του και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται λανθασμένα ο Πλέσσας και σε κάποιες άλλες παρατήρησα ότι έχουν διαγραφεί σχόλια ή πληροφορίες για το τραγούδι.

Ο επιμένων όμως νικά κι έτσι έμαθα ότι το «Ξέχασες» είχε κυκλοφορήσει το 1968 σε δισκάκι 45”από την εταιρία ΒΕΝΤΕΤΤΑ. Η πίσω του πλευρά ήταν το «Σου απλώνω τα χέρια», κι αυτό των Οικονόμου – Σεγδίτσα κι αυτό πολύ καλό τραγούδι.  Επίσης έμαθα ότι ο Α. Οικονόμου είχε συνθέσει συνολικά 10 τραγούδια (ή τουλάχιστον τόσα βρήκα εγώ), όλα καλά και όλα στο ίδιο ελαφρό ρομαντικό τζαζ στυλ . Ερμηνευμένα από την Άντζελα Ζήλεια, την Ζωή Κουρούκλη, τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη, την Ξανθίππη Καραθανάση και άλλους λιγότερο γνωστούς. Είχε πάρει μέρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1964 με το «Ο τοίχος» (στίχοι και ερμηνεία της σπουδαίας Δανάης Χαλκιαδάκη – Στρατηγοπούλου και 2η ερμηνεία Δανάης & Νίκης Καμπά) και το 1970 με το «Δεν σβήνει η αγάπη μας» (στίχοι Γ. Ματαράγκα, ερμηνεία Τέρης Χρυσός). Μάλλον το πιο γνωστό του τραγούδι ήταν το «Μην λές τίποτα» , σε στίχους Φραντζέσκας Ιακωβίδου,  που ερμηνευμένο από  την Ζωή Κουρούκλη το 1965, είχε πάρει το Α’ βραβείο στο 7′ Μεσογειακό Φεστιβάλ τραγουδιού της Βαρκελώνης.  Θα έλεγα μάλιστα ότι παρόλο που το τραγούδι αυτό είναι αρκετά γνωστό, το όνομα του συνθέτη, σχεδόν «κρυβόταν». Και αυτά είναι όλα όσα κατάφερα να μάθω για τον Ανδρέα Οικονόμου.

Ό,τι και όποιος κι αν ήταν (ή «είναι», δεν ξέρω αν ζει ακόμα) ο Οικονόμου, το «Ξέχασες», που πολλές φορές αναφέρεται ως «Ξέχασες και το περίμενα» ή ως «Είσαι ο λόγος που ανασαίνω», είναι ένα συγκλονιστικό, αριστουργηματικό θα έλεγα κομμάτι τζαζ που ευτύχησε να ερμηνευτεί από την Τζένη Βάνου. Το τραγουδά σχεδόν με μιάν ανάσα (αυτές οι μοναδικές τεράστιες ανάσες της Βάνου…) και με μοναδικό πάθος. Είναι, μάλλον το δυσκολότερο τραγούδι που έχει πει και δεν νομίζω ότι καμιά άλλη θα μπορούσε να το τραγουδήσει.

Δεν γνωρίζω τους λόγους που το υπέροχο αυτό τραγούδι δεν έγινε ποτέ μεγάλη επιτυχία, ούτε το όνομα του Ανδρέα Οικονόμου δεν είναι γνωστό. Ποτέ δεν είναι αργά όμως… Γιατί αφού το ακούσετε κι εσείς, θα μαγευτείτε και , γιατί όχι, θα μπορούσαμε να το κάνουμε τώραμεγάλο σουξέ, όπως εξ άλλου του αξίζει…

Πρώτη δημοσίευση: www.peopleandideas.gr

Κείμενο: Marlykon

 


Εκτύπωση   Email