Αντώνης Ρεπάνης (1933-2019)

Αντώνης Ρεπάνης (1933-2019)

Μεγάλο κεφάλαιο για το λαϊκό τραγούδι ο Αντώνης Ρεπάνης, αφήνει πίσω του σπουδαία κληρονομιά και πολλές αναμνήσεις.

Ο Αντώνης Ρεπάνης δεν ήταν όμορφος, δεν έπαιζε μπουζούκι και δεν ήταν σόουμαν ούτε επικοινωνιακός (ούτε καν με την έννοια του «σόου» των παλαιών). Γι’αυτό, νομίζω, δεν έγινε ποτέ πρώτη φίρμα. Όμως ο Αντώνης Ρεπάνης ήταν άνθρωπος σοβαρός και σεμνός, έπαιζε πολύ καλή κιθάρα, ήταν εξαιρετικός λαϊκός τραγουδιστής και κυρίως ήταν σπουδαίος συνθέτης λαϊκών τραγουδιών. Είχε γράψει τραγούδια και κάνει επιτυχίες με τον Στράτο Διονυσίου, τη Ρίτα Σακελλαρίου, τον Γιώργο Μαργαρίτη, τον Πάνο Γαβαλά, τον Κοντολάζο, τον Μυτιληναίο, τον Μπιθικώτση και πολλούς άλλους. Είχε τραγουδήσει και δικά του τραγούδια (Διπρόσωπη, Δυο γυναίκες, δυο αγάπες) και είχε ερμηνεύσει και κομμάτια άλλων συνθετών (Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα, Μπάμπη Μπακάλη μεταξύ άλλων). Είχε πάιξει και τραγουδήσει στα πιο γνωστά κέντρα, ενώ για περίπου 20 χρόνια είχε κάνει "δική του" την Αστροφεγγιά, το γνωστό μαγαζί στα Πατήσια. Με λίγα λόγια ο Αντώνης Ρεπάνης ήταν ένα σπουδαίο κομμάτι του λαϊκού μας τραγουδιού και η είδηση του θανάτου του (30 Μαΐου) μας λύπησε πολύ.

Επιλέξαμε τρία τραγούδια του Ρεπάνη για να θυμηθούμε το αστείρευτο ταλέντο του και την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.  

Η Διπρόσωπη (1972) σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που ερμήνευσε ο ίδιος. Από τα ωραιότερα ζεϊμπέκικα ever.

Ποιά είσαι εσύ (1969) σε στίχους Παναγιώτη Καμηλιέρη και ερμηνεία από την υπέροχη ερωτική φωνή του Λευτέρη Μυτιληναίου

Όταν γυρίσεις (1964) . Στίχοι και μουσική του Αντώνη Ρεπάνη και μοναδική ερμηνεία από την «καινούργια» τότε Βίκυ Μοσχολιού

Κείμενο: Marlykon

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.naftemporiki.gr

 

 


Εκτύπωση   Email