Γιάννης Σπανός (1934-2019)

Γιάννης Σπανός (1934-2019)

Ο Γιάννης Σπανός δεν υπάρχει πια κι είναι σαν να χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο. Ήταν δικός μας άνθρωπος, αφού τα τραγούδια του ήταν καθημερινά μέσα στα σπίτια μας και μέσα στις καρδιές μας.  

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 στην Γαλλία και μετά στην Ελλάδα, το Νέο Κύμα, οι τρεις Ανθολογίες, τραγούδια ελαφρολαϊκά, λαϊκά, ορχηστρικά, τραγούδια για τον κινηματογράφο και το θέατρο, αγαπημένα και υπέροχα όλα, ένα προς ένα. Μοσχολιού, Πάριος, Κόκκοτας, Γαλάνη, Αλεξίου, Βιολάρης, Χωματά, Δήμου, Κανελλίδου, Μαρινέλλα, Μπιθικώτσης, Πρωτοψάλτη, Πουλόπουλος, Βοσκόπουλος, Βίσση, Κούκα, Γλυκερία, Μητσιάς, Αρλέτα, και πολλοί, πολλοί άλλοι, ίσως όλοι οι έλληνες τραγουδιστές είχαν ερμηνεύσει τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Θα θυμηθούμε τέσσερα από τα δεκάδες τραγούδια του, όχι από τα πολύ-πολύ γνωστά και χιλιοτραγουδισμένα, αλλά οπωσδήποτε εξ ίσου υπέροχα.

Μπρος στο μπαλκόνι σου 1969, σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου, κεφάτο ελαφρολαϊκό με την σπουδαία και πάντα συγκινητική φωνή της Βίκυς Μοσχολιού. Μπουζούκι από τους Λάκη Καρνέζη και Κώστα Παπαδόπουλο.

 

Κρυφός Καημός (1969) σε στίχους του Κώστα Κωτούλα και ερμηνεία του πολυτάλαντου Γιώργου Μαρίνου

 

Χθες αργά, και πάλι σε στίχους του Κώστα Κωτούλα, του 1970. Φοβερό κομμάτι, ερωτικό και πονεμένο, συγκλονιστικά ερμηνευμένο από την μεγάλη Μαρινέλλα.

 

Απόψε βρέχει μοναξιά (2004). Βαρύ ζεϊμπέκικο σε στίχους Αντώνη Παππά. Ερμηνεία μοναδική, φοβερή και τρομερή από τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο.

 

Σπουδαίος συνθέτης, μουσικός, ενορχηστρωτής, σπουδαίος και ως άνθρωπος, σεμνός και γλυκός, ο Γιάννης Σπανός θα μας λείψει πολύ. Θα τον θυμόμαστε μέσα από τα τραγούδια του και τον ευχαριστούμε γι'αυτό.

Κείμενο: Marlykon

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.ethnos.gr


Εκτύπωση   Email