Ο Χρήστος Δημόπουλος και ο οδηγός  επιβίωσης στην Ελλάδα του 1821

Ο Χρήστος Δημόπουλος και ο οδηγός επιβίωσης στην Ελλάδα του 1821

Μια μικρή κιβωτός πληροφοριών όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν το λαό να επαναστατήσει μετά από σκλαβιά 400 χρόνων!

Χρήστος Δημόπουλος Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης» by Ideostrovilos

Αν και κατατάσσεται στην σειρά των παιδικών βιβλίων, όταν συγγραφέας  είναι ο Χρήστος Δημόπουλος το εγχείρημα παίρνει  μεγαλύτερες διαστάσεις. Η πολυετής πείρα του από τις παιδικές εκπομπές στην ΕΡΤ αλλά και η σειρά των παιδικών βιβλίων που έχει εκδώσει τον καθιστούν κάτοχο της παιδικής ψυχολογίας αλλά και της παιδικής βαρεμάρας βεβαίως-βεβαίως!  

Γιατί δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να προσελκύσεις και να κρατήσεις  το ενδιαφέρον των παιδιών για ιστορίες που έγιναν 200 χρόνια πριν. ’Ετσι, μετά από ενδελεχή μελέτη, μας παρουσίασε το βιβλίο «Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης» μια μικρή κιβωτό πληροφοριών όχι μόνο για την καθημερινότητα, τις διατροφικές συνήθειες, τα ρούχα και τα γιατρικά, αλλά και για το χαράτσι που πλήρωναν, για το πώς μαθαίναν γράμματα, πήγαιναν κρυφά στο σχολείο ή όχι, για τη σημασία της σημαίας μας και πολλά άλλα που οδήγησαν το λαό να επαναστατήσει μετά από σκλαβιά 400 χρόνων για να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό. ΄Ενας οδηγός επιβίωσης για τα χρόνια της επανάστασης του ’21 ελκυστικά εικονογραφημένος από την Ανδριάνα Ρούσσου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. 

Χρήστος Δημόπουλος Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης» by Ideostrovilos

 

΄Ένα μικρό εγχειρίδιο, πολλαπλά διαφωτιστικό, γραμμένο εννοείται με πολύ χιούμορ αλλά ταυτοχρόνως τεκμηριωμένο ως προς τις πληροφορίες που παραθέτει και με μια δομή που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο!

Ούτε τον παππού ή τη γιαγιά που το διαβάζουν στο εγγονάκι τους

Ούτε τον μαθητή του δημοτικού που θα διασκεδάσει και θα μάθει πράγματα για την καθημερινότητα της τότε εποχής

Ούτε τον μαθητή των πρώτων τάξεων του γυμνασίου -αν καταφέρει να ξεκολλήσει από την οθόνη του κινητού και από το λάπτοπ- που θα διασκεδάσει όταν με έκπληξή του δει ότι κάποιες φορές την Ιστορία μπορείς να τη μάθεις και με ένα πιο ευχάριστο τρόπο.

Γιατί; Διότι οι πληροφορίες για κάθε δραστηριότητα ή για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής είναι έτσι δομημένες που ο καθείς, μικρός ή μεγάλος, διαβάζει και διασκεδάζει με τις βασικές πληροφορίες, αν θέλει να γνωρίσει πιο πολλά για τους Ήρωες του '21 πάει στην ενότητα « οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης », αν έχει απορίες πάει στο τέλος του βιβλίου στο «Τί δεν κατάλαβες;» κι αν πάλι είναι ρέκτης της Ιστορίας «βουτάει» και στο έξτρα κομμάτι της κάθε σελίδας με την επικεφαλίδα «Αυτό πάλι, τί σου λέει;»

Αλλά, τι κάθομαι και σας λέω! Διαβάστε το!

Χρήστος Δημόπουλος Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης» by Ideostrovilos

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη


Εκτύπωση   Email