Άκου πτώμα, να μαθαίνεις!

Άκου πτώμα, να μαθαίνεις!

Μια άναρχη λίστα βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας παντός καιρού και ένας τίτλος-δάνειο από την ιστορική ατάκα της ταινίας "Τα Κουρέλια Τραγουδάν Ακόμα"! 

Μη θυμώνεις Ιμογένη του Σαρλ Εσμπραγιά. Παλαιό και δυσεύρετο αλλά αξίζει τόσο αυτό όσο και όλες οι συνέχειές του. Καθαρόαιμη αστυνομική πλοκή, σύγκρουση εγγλέζικης και σκωτσέζικης νοοτροπίας αλλά και…γέλιο μέχρι δακρύων!

Φοβού τους Δαναούς του Philip Kerr. Με φόντο την μεταπολεμική Ελλάδα με νωπές μνήμες από την Κατοχή και μια αστυνομική πλοκή που τα έχει όλα, φόνους, δωσίλογους, αρχαιοκαπηλία, χιτλερικούς φυγόδικους αξιωματικούς, Μοσάντ και χαμένες περιουσίες εβραίων. Καθηλωτικό!  

Ο ταλαντούχος κύριος Ριπλέυ, Πατρίτσια Χάισμιθ. Εδώ μιλάμε για την σκοτεινή, διεισδυτική και βεβαίως υπέρ-ταλαντούχα Χάισμιθ και το ψιλοδουλεμένο «κέντημά»της, όπως άλλωστε ψιλοδουλεμένα είναι και όλα της τα βιβλία. Λογοτεχνία επιπέδου!

Το Μαύρο Αλγέρι,  Ο Maurice Attia, κλείνοντας συνεχώς το μάτι στον Albert Camus,  μας έχει δώσει ένα άρτιο αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην φλογισμένη ατμόσφαιρα του γαλλο-αλγερινού πολέμου. Μαζί με τα άλλα δυο βιβλία της τριλογίας , την Κόκκινη Μασσαλία και το Paris Blues, κατέθεσε, πάντα μέσω της αστυνομικής πλοκής, ένα παλίμψηστο της νεώτερης ιστορίας της Γαλλίας.  

Τόκιο εξπρές, του Seicho Matsumoto. Καθαρόαιμο αστυνομικό από έναν πολυγραφότατο συγγραφέα, μαίτρ του είδους, με διπλές αυτοκτονίες(;), ίντριγκες, διαφθορά αλλά και γιαπωνέζικη ποίηση στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. 

 Ο διπλός θάνατος της Κριστίν Φολς του Μπένζαμιν Μπλακ. Ναι, είναι το ψευδώνυμο του πολυβραβευμένου, ιρλανδού συγγραφέα Τζον Μπάσβιλ και, ναι, παρέδωσε δυο εξαίρετα, σκοτεινά και πολυεπίπεδα αστυνομικά την Κρίστιν Φολς και τον Ασημένιο Κύκνο. Ιρλανδία, καθολικισμός και χρηστά ήθη στο κεντρικό μοτίβο.

Καιρός για ήρωες, Πολυχρόνης Κουτσάκης. Μια παρέα εφήβων, μια εξαφάνιση και μια πόλη-τα Χανιά. Αν και χαρακτηρίζεται εφηβικό αστυνομικό, το μυστήριο και η αγωνία περισσεύουν. 'Οπως άλλωστε και το ταλέντο του συγγραφέα! 

 Άπαντα τα βιβλία του Αντρέα Καμιλλέρι, άνευ επεξηγήσεως! 'Οποιο από τα καμμιά σαρανταριά βιβλία που είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά κι αν διαβάσετε δεν θα απογοητευθείτε. Επιθεωρητής Μονταλμπάνο, marque déposée!

Νυχτερινό Δελτίο. Ο  Πέτρος Μάρκαρης κυκλοφόρησε το 1995 το πρώτο από την σειρά των βιβλίων του με ήρωα τον αστυνόμο Χαρίτο. Περάσαμε 25 χρόνια μαζί με τον αστυνόμο Χαρίτο, διελευκάναμε φόνους τρώγοντας γεμιστά, αλλάξαμε αυτοκίνητο μαζί του, ζήσαμε την πορεία της ελληνικής κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και στα τελευταία, λίγο κουρασμένα, βιβλία του.

Έγκλημα στο Κολωνάκι, Γιάννης Μαρής. Το πρώτο (1953) από μια σειρά βιβλίων με εγκλήματα στα παρασκήνια, στην 'Υδρα, στην Μύκονο κ.ά. Ασπρόμαυρη Ελλάδα περασμένων δεκαετιών από τον πατριάρχη του ελληνικού νουάρ. 

Αφού μιλάμε για πατριάρχες του νουάρ να τελειώσουμε με τον Ζωρζ Σιμενόν και Τα Υπόγεια του Ματζέστικ, μια έρευνα του επιθεωρητή Μαιγκρέ, όπως αναφέρεται και στον υπότιτλο του βιβλίου. Παρισινή ατμόσφαιρα, πολυτελές ξενοδοχείο, σφιχτοδεμένη πλοκή, γραμμένο το 1942 από τον αγαπημένο μας βέλγο συγγραφέα, κυκλοφόρησε από την  ΑΓΡΑ το 2018. 

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη

Σημ : Οι φωτογραφίες είναι από την performance της Λήδας Παπακωνσταντίνου "Για Πάντα" Ελευσίνα, 2009.


Εκτύπωση   Email