Χριστούγεννα στο μικροσκόπιο

Χριστούγεννα στο μικροσκόπιο

Θα μπορούσε να είναι και το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου. Αλλά δεν είναι…δεν είναι καν δέντρο. Το θέμα είναι εντελώς επιστημονικό, αλλά άμα έχει Χριστουγεννιάτικη διάθεση κάποιος, βλέπει τα βλαστοκύτταρα ως χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Οι εικόνες που βλέπετε είναι ίνες κολλαγόνου και λιποκύτταρα  που διακρίνονται στο μικροσκόπιο χάρη σε ένα σύστημα απεικόνισης με λέιζερ που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών με βλαστοκύτταρα. 

Χριστουγεννιάτικο δένδρο- CATARINA MOURA, UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON - Photo@ www.atlasobscura.com

Η επιστήμων-καλλιτέχνις είναι η Δρ. Catarina Moura, και ήταν ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Southampton, τότε που είδε το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα στο μικροσκόπό της. Σήμερα είνα Science Communication Officer στο INL ( International Iberian Nanotechnology Laboratory) στην Πορτογαλία. Και οι εικόνες που βλέπετε είναι ίνες κολλαγόνου (τα πράσινα) και λιποκύτταρα (τα κόκκινα) που διακρίνονται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα απεικόνισης που βασίζεται σε λέιζερ που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε εξειδικευμένα για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου ιστού, κάτι που οδήγησε στη μελέτη τους για μια ποικιλία θεραπειών. Η «καλλιτέχνις των κυττάρων», η Δρ. Moura, εργάζεται με μια ομάδα που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου. Μία από τις προκλήσεις της ανάπτυξης της θεραπείας είναι η παρακολούθηση και η ιχνηλάτηση των κυττάρων καθώς εξελίσσονται σε χόνδρο.

Συνήθως τα κύτταρα γίνονται ορατά στο μικροσκόπιο μέσω χρώσης για να λάμπουν κάτω από φθορίζον φως. Όμως, όπως εξηγεί η Δρ. Moura, αυτή η μέθοδος διακόπτει την ανάπτυξη των κυττάρων ή βλάπτει τα ίδια τα κύτταρα. Το σύστημα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αυτών των εικόνων, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί εξαιρετικά γρήγορα λέιζερ για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με λιγότερο παρεμβατικό τρόπο. «Απλώς βάλτε τον βιο-τεχνoλογικό χόνδρο κάτω από το μικροσκόπιο και θα έχετε την εικόνα», είπε σε μια ομιλία της. Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε το χρώμα για να αναδείξετε τη λεπτομέρεια - και να προσθέσετε λίγο πνεύμα Χριστουγέννων!

Πηγή: https://www.atlasobscura.com/articles/microscopic-christmas-visualization-stem-cell-therapies

Κείμενο: Marlykon

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.atlasobscura.com/articles/microscopic-christmas-visualization-stem-cell-therapies

 


Εκτύπωση   Email