Η Αυτοκρατορία του  Instagram, οι Ακόλουθοι και το όνειρο της Anna Delvey

Η Αυτοκρατορία του Instagram, οι Ακόλουθοι και το όνειρο της Anna Delvey

 “Inventing Anna”, μια σειρά βασισμένη σε μια αληθινή και σύγχρονη ιστορία απάτης και απύθμενου θράσους που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. 'Εστω, μισάνοιχτο!

Ίσως να μην ξεκίναγα να γράψω για το “Inventing Anna” του NETFLIX και τις απάτες που διέπραξε η "ηρωίδα" αλλά υπήρξε μια σκηνή και μια ατάκα που με ευαισθητοποίησαν, με σύγχυσαν για την ακρίβεια, και μου ανέδειξαν το μέγεθος της επιρροής του Instagram στις μέρες μας. Ο χώρος που διαδραματίζεται η σκηνή; Το διάσημο και πανάκριβο ξενοδοχείο La Mamounia στο Μαρόκο, αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα γιατί στην ιστορία της Anna Delvey/ Sorokin όλα είναι του πανακρίβου, με δανεικά λεφτά βεβαίως! Βλέπουμε λοιπόν, την υπεύθυνη υποδοχής του  ξενοδοχείου καθώς ξεναγεί την άρτι αφιχθείσα παρέα της τάχα μου πλούσιας γερμανίδας κληρονόμου στις εγκαταστάσεις. Καθώς αφηγείται την ιστορία του ξενοδοχείου μην λησμονώντας φυσικά να αναφέρει τα ιστορικά πρόσωπα και τους διάσημους σταρ που έχουν περάσει από κει. Ξάφνου, με μια  κραυγούλα ενθουσιασμού και κραδαίνοντας το iphone (φυσικά, τι άλλο; δευτεράντζες είμαστε;) μια από την παρέα ορμάει δίπλα στην πισίνα και καλεί τους υπόλοιπους να βγάλουν φωτογραφίες (που εννοείται ποστάρουν άμεσα στο Instagram) πού; σε ποιο σημείο; ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ σημείο που είχε ποστάρει φωτό. η μια (σόρρυ, δεν συγκράτησα το μικρό της όνομα) από τις αδελφές Καρντάσιαν!

Νομίζω, ότι για τους μεγαλύτερους αυτό προκαλεί μια θυμηδία , ίσως και ένα οίκτο σε στυλ «τς, τς πού καταντήσαμε!». Όμως, υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά από κοριτσάκια και πάμπολλα αγοράκια που μεγαλώνουν ή μεγάλωσαν ήδη, για τα οποία οι φωτογραφίες στο ‘Ινσταγκραμ αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, σημείο αναφοράς, τρόπο ζωής, όνειρο ζωής! Για κάποια από αυτά τα παιδιά και τους εφήβους ενδεχομένως ένα όνειρο άπιαστο που θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, θεμιτή ή αθέμιτη για να το κατακτήσουν, καλή ώρα σαν την Αννούλα μας.   

Malibou, Prada, Celine, σαμπάνια εννοείται Dom Pérignon Dior, Nobu όπου γης, χλιδάτες θαλαμηγοί κλπ. ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Όσο πιο γυαλιστερό το περιτύλιγμα, όσο πιο γλυκερό το ηλιοβασίλεμα στην μυθική παραλία, στην πισίνα του 5στερου ξενοδοχείου, ή στο ρετιρέ στο  Μανχάταν φάτσα στο πάρκο, τόσο αυξάνονται οι καρδούλες και οι ακόλουθοι ( ινσταγκραμικό σύστημα μέτρησης δημοτικότητας!). Ναι, οι ακόλουθοι στο Instagram, οι ακόλουθοι μιας νέας τάξης πραγμάτων, οι ακόλουθοι μιας νέας  αυτοκρατορίας όπου το φαίνεσθαι έχει εξοστρακίσει κάθε άλλη αξία.

Δείτε το σήριαλ, όχι συνταρακτικό σκηνοθετικά αλλά σπιντάτο και καλογυρισμένο, με μια εξαιρετική ερμηνεία από την Julia Garner στον ρόλο της Άννας. Παρά τις κάποιες συναισθηματικές αστοχίες του σεναρίου και κάποιους μελοδραματισμούς, το γεγονός και μόνο ότι μια 25χρονη ρωσίδα, τάχα μου καραπλουσία γερμανίδα κληρονόμος, ζούσε μια χλιδάτη ζωή- εννοείται στην πλάτη των άλλων- για σχεδόν πέντε χρόνια αποσπώντας χρήματα από ιδιώτες και τράπεζες για μια « ιδιοφυή επένδυση» που οραματιζόταν, σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Και μιλάμε για εντελώς αληθινή ιστορία εντάξει … εκτός από τα κομμάτια που είναι μυθοπλασία. Δεν το λέω εγώ,  το Netflix το λέει!  “This story is completely true except for the parts that are totally made up”.

Κείμενο : Μαριάννα Καραβασίλη

Υ.Γ Κάτι μου λέει ότι θa ξανακούσουμε στο μέλλον για την Anna Sorokin. Αποφυλακίστηκε στις αρχές του 2021, επιμένει να αυτοαποκαλείται Anna Delvey και με τα χρήματα που εισέπραξε από το Netflix, σαν δικαιώματα για την ιστορία της, κάλυψε μεγάλο μέρος των οφειλών της προς τις τράπεζες. Aν καταφέρει να λύσει και το πρόβλημα της απέλασής της από την Αμερική, όλο και κάποιο σχέδιο θα έχει στο μυαλό της. Ακόλουθους θα βρει πολλούς. Στο Instagram σίγουρα.  Άλλωστε είναι πολύ νέα ακόμη!    

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email