Εξερευνητές

Εξερευνητές

Μια ματιά σε δυο λιγότερο γνωστούς εξερευνητές του παρελθόντος. 

 

Εξερευνητής και οικολόγος 

 

Ivan Lepyokhin

 

Ο Ivan Ivanovich Lepyokhin ή Lepekhin από την Αγία Πετρούπολη  (1740-1802) ήταν ένας Ρώσος φυσιοδίφης, ζωολόγος, βοτανολόγος και εξερευνητής που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Το 1768 εξερεύνησε την περιοχή του Βόλγα και της Κασπίας. Το 1769 πήγε στα Ουράλια Όρη, τα οποία εξερεύνησε επί πέντε χρόνια ενώ το τα έτη 1774 και 1775 εξερεύνησε την Σιβηρία.

Ο Lepyokhin θεωρούσε ότι η φυσική ιστορία ήταν σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης και τόνιζε ότι θα πρέπει κανείς να μελετά πρώτα απ’όλα την χλωρίδα και την πανίδα της πατρίδας του και να δίνει σημασία στα είδη που είναι πιο αξιόλογα από οικονομικής πλευράς. “Έχουμε περισσότερη περιέργεια για τα πλάσματα που βρίσκονται μακριά μας. Προτιμάμε κάτι σπάνιο και παράξενο παρά κάτι γνωστό και χρήσιμο. Είναι πιο σπουδαίο να μαθαίνουμε για τα ψάρια των ποταμών μας παρά για κοχύλια από μακρινές θάλασσες”.

Τα ημερολόγια που κράτησε στην διάρκεια των περιπετειών του δημοσιεύθηκαν σε 4 μεγάλους τόμους ενώ το όνομά του δόθηκε σε ένα φυτό –σ’ένα είδος μέντας.


 
Το χειρότερο ταξίδι του κόσμου   

 

Έτσι λέγεται το βιβλίο που έγραψε ο Άγγλος Apsley Cherry-Garrard το 1922 για να αφηγηθεί τις περιπέτειές του στην Ανταρκτική. Σε νεαρή ηλικία, ο Cherry-Garrard συμμετείχε στη μοιραία αποστολή του Σκοτ το 1910, όταν ο Βρετανός εξερευνητής «ηττήθηκε» από τον Νορβηγό Αμούνδσεν σ’έναν αγώνα δρόμου για το ποιός θα έφτανε πρώτος στο Νότιο Πόλο. Μαζί με δυο άλλους συντρόφους του, ο Cherry-Garrard ανέλαβε να συγκεντρώσει μέσα στην καρδιά του πολικού χειμώνα, αυγά πιγκουίνων βάρους 318 κιλών σε θερμοκρασίες που έφταναν μέχρι και τους -57 βαθμούς Κελσίου.  Σε συνδυασμό με την κατάληξη που είχε η αποστολή και τον τραγικό χαμό του Σκοτ στη συνέχεια, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί το βιβλίο έχει αυτόν τον τίτλο. 

 


Άλλα περιπετειώδη ταξίδια στον Ιδεοστρόβιλο:

https://www.ideostrovilos.gr/anthropon-erga/tromos-kai-erevos

https://www.ideostrovilos.gr/logotexnia/to-oneiro-tis-klassikis-elladas

https://www.ideostrovilos.gr/logotexnia/kalopernontas-stin-agkalia-tis-kalypsos


Εκτύπωση   Email