Δεν υπάρχει τέτοια ηρωίδα στη μυθολογία

Δεν υπάρχει τέτοια ηρωίδα στη μυθολογία

Η ιστορία της Aurora Mardiganian  

Στο αξιόλογο κανάλι Arte προβλήθηκε μια ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2022 που δεν ήταν ούτε κωμική ούτε διασκεδαστική. Τουναντίον, για να παρακολουθήσει κανείς αυτή την ταινία έπρεπε να έχει γερό στομάχι. Στα πολύ προσεγμένα κινούμενα σχέδια παρεμβάλλονται σκηνές από μια ασπρόμαυρη ταινία, από επίκαιρα μιας άλλης εποχής και από μια συνέντευξη.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Aurora Mardiganian, μιας νέας κοπέλας από την Αρμενία, η οποία επέζησε της σφαγής του 1915. Η Aurora που το πραγματικό της όνομα ήταν Arshaluys είδε να οδηγούνται κακήν κακώς στις πορείες του θανάτου ο πατέρας της και ένας αδελφός της, να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια της η μητέρα της και τα αδέλφια της καθώς και άλλοι συγγενείς της. Οι διώκτες τους τούς έπνιγαν ζωντανούς ή τους εκτελούσαν με όπλα. Η Aurora πουλήθηκε δυο φορές σκλάβα αλλά επέζησε της μαρτυρικής πορείας που οργάνωσαν οι Τούρκοι για να εξοντώσουν τους ομοεθνείς της. Με απερίγραπτο θάρρος, χωρίς να υπολογίζει καθόλου τον κίνδυνο, κατάφερε να σώσει ένα ξαδελφάκι της δύο ετών, το οποίο στη συνέχεια αναγκάστηκε να αφήσει στη φροντίδα ενός άτεκνου ζεύγους Κούρδων. Μέσα σε όλες της τις περιπέτειες ξαναγύρισε στο έρημο σπίτι της για να πάρει το όπλο που έκρυβε ο πατέρας της, βρήκε έναν θείο της που είχε διαφύγει και είχε ενωθεί με τους αντάρτες Αρμενίους, οι οποίοι πολεμούσαν τους Τούρκους, πέρασε μαζί του σε ελεύθερη περιοχή με σκοπό να φτάσει κάποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούσε από καιρό ο μεγάλος της αδελφός, το μοναδικό μέλος της άμεσης οικογένειάς της που της είχε απομείνει.

Έχοντας γλυτώσει από τη Σκύλλα των Τούρκων (μοναδική εξαίρεση οι Αλεβίτες, πάντα πιο προοδευτικοί και πιο ήπιοι από τους άλλους Τούρκους) και των συμμάχων τους Γερμανών (μοναδική εξαίρεση ένας Γερμανός στρατιώτης που την βοήθησε να το σκάσει έναντι χρηματικού αντιτίμου), από την Χάρυβδη των Κούρδων που με απίστευτη βαναυσότητα εκτελούσαν τις εντολές των Οθωμανών (μοναδική εξαίρεση το ζευγάρι που πήρε στοργικά κοντά του τον μικρό της ξάδελφο) και από πάμπολλες άλλες κακουχίες, η Aurora έφτασε στην Αμερική όπου την προσέγγισε ένας κινηματογραφικός παραγωγός για να γυρίσει τις περιπέτειές της σε ταινία με τίτλο "Ο βιασμός της Αρμενίας" ή "Δημοπρασία ψυχών". Νοιώθοντας ότι είχε αναλάβει μια αποστολή, να κάνει γνωστή τη γενοκτονία σε όλο τον κόσμο, αλλά μην έχοντας ακόμα συνέλθει απ'αυτά που είχε περάσει, η κοπέλα συμφώνησε με βαριά καρδιά. (Αξίζει να σημειωθεί ότι, ηλικιωμένη πια η Aurora, καθώς διηγείται τη ζωή της σε κάποιους δημοσιογράφους, λέει πως η ταινία δεν παρουσίασε με ακρίβεια τα βασανιστήρια που έκαναν οι Τούρκοι σ'αυτές τις γυναίκες διότι δεν ήθελαν να σοκάρουν τους θεατές. Τα παρουσίασαν λιγότερο σκληρά). Κάθε βράδυ επί μήνες, η Aurora εμφανιζόταν σε θέατρα και προλόγιζε την ασπρόμαυρη ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε η ίδια. Μην έχοντας προλάβει κάν να πενθήσει τους δικούς της και ολόκληρο το έθνος της, έπρεπε να ξαναζεί καθημερινά τον εφιάλτη, κάθε βράδυ, κάθε βράδυ...Στο τέλος κατέρευσε και κατέφυγε σε ένα μοναστήρι. Παράλληλα αναζητούσε με αγγελίες στις εφημερίδες τον αδελφό της, τον οποίο δεν κατάφερε ποτέ να βρει.

Όμως μια ευχάριστη είδηση ήρθε σαν ακτίνα φωτός σ'όλη αυτή τη μαυρίλα. Μια απ'τις αδελφές της που την νόμιζε πνιγμένη, είχε επιζήσει και ήρθε να τη βρει στην Αμερική. Έτσι τελειώνει το ντοκυμανταίρ, με μια νότα αισιοδοξίας.

Η ίδια η Aurora, αναλογιζόμενη, γριά πλέον, τα όσα συνέβησαν στους Αρμενίους, λέει ότι αν η διεθνής κοινότητα είχε οδηγήσει σε δίκη την Τουρκία ευθύς αμέσως, ίσως να είχε αποφευχθεί και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Ο θεατής που άντεξε να δει αυτό το ντοκυμανταίρ στα γαλλικά ή τα γερμανικά (θα έπρεπε να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες) μένει άφωνος με την αντοχή αυτής της γυναίκας και σκέφτεται ότι σίγουρα ούτε στη μυθολογία δεν θα υπάρχουν τέτοιες ηρωίδες. 

Μια συνέντευξη με την Aurora Mardiganian θα βρείτε εδώ

 

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

www.litoseizani.com

 

 

 


Εκτύπωση   Email