Η Νιόβη Σανταμά μας παραχώρησε μια σειρά φωτογραφιών από την Κύπρο και συγκεκριμένα από τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου που βρίσκεται δεκαέξι χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού.
Το Κούριον ιδρύθηκε από τους Αργείους, όπως αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Στράβων. Στο γειτονικό χωριό Επισκοπή υπάρχουν ίχνη οικισμού των Αχαιών του 14ου π.Χ. αιώνος. Τελευταίος βασιλιάς του Κουρίου ήταν κατά πάσαν πιθανότητα ο Πασικράτης, σύμμαχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πολιορκία της Τύρου το 332 π.Χ. Την μεγαλύτερή της ακμή γνώρισε η πόλη στους ελληνιστικούς και ελληνορωμαϊκούς χρόνους ενώ πριν την τελική της εγκατάλειψη, (σαν επακόλουθο της εισβολής των Αράβων το 647 μ.Χ.), είχε ήδη προλάβει να γίνει χριστιανική.
Το Κούριον υπήρξε γενέτειρα του ποιητή Κλέωνος που έγραψε τα Αργοναυτικά καθώς και του λυρικού ποιητή Ερμεία.
Τα σημαντικότερα μνημεία που έχουν φέρει οι ανασκαφές μέχρι σήμερα στο φως περιλαμβάνουν την έπαυλη του Αχιλλέως, την έπαυλη των Μονομάχων, και την έπαυλη του Ευστολίου με ψηφιδωτά του 4ου και 5ου αιώνος μ.Χ. Επίσης ένα θέατρο, μια πρωτοχριστιανική βασιλική, το στάδιο και τον ναό του Απόλλωνος Υλάτη. Στα ερείπια της έπαυλης του Αχιλλέως απεικονίζεται σε ψηφιδωτό ο Αχιλλέας μεταμφιεσμένος σε κορίτσι στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη της Σκύρου να αποκαλύπτεται κατά λάθος στον Οδυσσέα. Σε άλλη αίθουσα ο Γανυμήδης μεταφέρεται πάνω στα φτερά ενός αετού στον Όλυμπο.
Η έπαυλη των Μονομάχων πήρε το όνομά της από τα μωσαϊκά που απεικονίζουν σχετικές σκηνές. Ο οπλισμένος Μαργαρείτης στρέφεται κατά του επίσης οπλισμένου Ελληνικού ενώ σε άλλο ψηφιδωτό υπάρχουν τρεις μορφές: ο μονομάχος Λύτρας στα αριστερά, ο άοπλος διαιτητής ονόματι Δαρείος στη μέση και στα αριστερά ο έτερος μονομάχος, του οποίου έχει σωθεί μόνο το αρχικό γράμμα Ε.
Η έπαυλη Ευστολίου με καταπληκτική θέα στη θάλασσα περιλαμβάνει λουτρά και δίνει στους αρχαιολόγους την πληροφορία ότι ο Φοίβος Απόλλων υπήρξε ο προστάτης του Κουρίου. Η λατρεία του θεού αυτού ξεκίνησε στην περιοχή τον 8ο αιώνα π.Χ. Σε άλλη επιγραφή αναφέρεται ο Χριστός, οπότε αποδεικνύεται η μετάβαση των κατοίκων από την ειδωλολατρεία στον Χριστιανισμό.
Το ιερό του Απόλλωνος Υλάτη αποτελείται από σύμπλεγμα αρκετών κτισμάτων ενώ μια επιγραφή σε κάποια πρόσοψη μας πληροφορεί ότι δύο αίθουσες ανεγέρθηκαν από τον αυτοκράτορα Τραϊανό το 101 μ.Χ.
Οι πιο καταστροφικοί σεισμοί συνέβησαν στην περιοχή κατά τα έτη 332, 342, 76 και 77 μ.Χ.
Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο μουσείο της Επισκοπής και στο Κυπριακό μουσείο της Λευκωσίας.
Φωτογραφίες: Νιόβη Σανταμά
Πρώτη δημοσίευση: www.peopleandideas.gr