Το σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ

Το σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ

Το σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ στη Νυρεμβέργη βρίσκεται σε μια ανηφοριά της παλιάς πόλης, κοντά στα τείχη. Σήμερα είναι μουσείο, στο οποίο δεν υπάρχει κανένα αυθεντικό έργο του καλλιτέχνη, μόνο αντίγραφα από τους πιο διάσημους πίνακές του, τις ξυλογραφίες, τις χαλκογραφίες και τα υπόλοιπα έργα του. Παρ’όλ’αυτά αξίζει να το δει κανείς γιατί η ατμόσφαιρα του κτιρίου, -που υπέστη ζημιές κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά δεν καταστράφηκε ολοσχερώς-  παραπέμπει στην εποχή που έζησε ο ζωγράφος οπότε ο επισκέπτης έχει πολλά να μάθει για τη ζωή και το έργο του.

Ο Ντύρερ που τον ξέρουμε οι περισσότεροι από τις αυτοπροσωπογραφίες του, ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του (16ος αιώνας). Θέλοντας να διαφημίσει την ικανότητά του στην δημιουργία πορτραίτων και να προσληφθεί από κάποιον πλούσιο ευγενή της εποχής, ζωγράφισε τον εαυτό του όχι μόνο σε στάση τριών τετάρτων αλλά και ανφάς με το βλέμμα στραμμένο κατ’ευθείαν προς τον θεατή. Αυτό δεν το είχε τολμήσει κανείς μέχρι τότε και φαίνεται ότι δεν είχε το αποτέλεσμα που είχε επιθυμήσει ο ίδιος. Οι φιλότεχνοι τρόμαξαν αρχικά μ’αυτά τα δυο μάτια που κοιτάζουν σοβαρά και έντονα μπροστά τους, ίσως θεώρησαν ότι το βλέμμα του ζωγράφου είχε κάτι αδιάκριτο ή δαιμονικό.

Το σπίτι του Albrecht Durer-Photo Credits @Lito_Seizani

Η πιο διάσημη αυτοπροσωπογραφία του παραμένει αίνιγμα για τους μελετητές του έργου του καθώς δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν ο ζωγράφος ήθελε να απεικονίσει τον εαυτό του σαν τον Ιησού Χριστό ή απλώς να υπογραμμίσει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως δημιουργού.

Το σπίτι του Albrecht Durer-Photo Credits @Lito_Seizani

Στο μουσείο μαθαίνει κανείς ότι ο Ντύρερ ίσως να υπήρξε λίγο ματαιόδοξος (υπάρχουν πολλά πορτραίτα του, όλα δείχνουν έναν ωραίο άντρα με κομψό ντύσιμο και μακριά ατίθασα μαλλιά) αλλά ήταν επίσης και σπουδαίος επιστήμων, μαθηματικός και θεωρητικός της τέχνης. Είχε γράψει αρκετές μελέτες για την γεωμετρία και τις διαστάσεις του ανθρώπινου σώματος. Μεταξύ των πιο γνωστών του έργων είναι ένα δίπτυχο με τον Αδάμ και την Εύα καθώς και ένα άλλο έργο με τους Τέσσερις Ευαγγελιστές.

Το σπίτι του Albrecht Durer-Photo Credits @Lito_Seizani

«Τα χέρια που προσεύχονται», ένας λαγός, ένα άλογο, ένας ρινόκερως αλλά και πολλά θρησκευτικά έργα του καθώς και πορτραίτα ανθρώπων της εποχής του, είναι γνωστά σε όλους μας και εκτίθενται σε διάφορα μεγάλα μουσεία του πλανήτη.

Το σπίτι του Albrecht Durer-Photo Credits @Lito_Seizani

Ο Ντύρερ ήταν παντρεμένος με την Άγκνες και έμενε σ'ένα μεγάλο σπίτι μαζί της και με την μητέρα του, Μπάρμπαρα, την οποία βλέπουμε σε διάφορα πορτραίτα της που είχε φιλοτεχνήσει ο γιός της. Είναι προφανές ότι της έμοιαζε, τουλάχιστον εξωτερικά. Προς το τέλος της ζωής του, ο Ντύρερ αρρώστησε και χρειάστηκε να εγκαταστήσει τουαλέτα στο σπίτι. Οι αρχές της πόλης του το επέτρεψαν παρ'όλο που κάτι τέτοιο απαγορευόταν σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες που δεν ήταν τόσο επιτυχημένοι, πλούσιοι και διάσημοι όσο εκείνος.

Το σπίτι του Albrecht Durer-Photo Credits @Lito_Seizani

Τα παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο τα ξεναγεί στις αίθουσες μια ηθοποιός που υποδύεται την γυναίκα του Ντύρερ. Τα παιδιά μπορούν να εκτυπώσουν δικές τους δημιουργίες, αντίγραφα των έργων του ζωγράφου στο σημείο ακριβώς όπου πιστεύεται ότι υπήρξε το στούντιό του. Αλλά και οι μεγάλοι μαθαίνουν σ'αυτό το μουσείο πολλά για τον Ντύρερ και την εποχή του χάρη σε διάφορες διαδραστικές μεθόδους. 

 
Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη  

 


Εκτύπωση   Email