Σεραφίν (Séraphine Louis)

Σεραφίν (Séraphine Louis)

Το όνομα της ζωγράφου Séraphine Louis ή Séraphine de Senlis ήταν άγνωστο στον πολύ κόσμο μέχρι το 2008 που παίχτηκε στην Γαλλία μια ωραία ταινία για την ζωή της.

Η Séraphine γεννήθηκε στην Βόρειο Γαλλία το 1864. Εκεί μεγάλωσε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς τρυφερότητα, χωρίς υποστήριξη από κανέναν. Στα 17 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικιακή βοηθός σ’ένα μοναστήρι του Clermont όπου έμεινε επί 20 χρόνια. Το 1901 αποφάσισε να εγκαταλείψει το μοναστήρι, έχοντας ακούσει τους αγγέλους της και την Παναγία να την προτρέπουν ν’αφιερωθεί στην ζωγραφική. Μετακόμισε στο Senlis κι έγινε οικονόμος κοντά σε ανθρώπους που δεν της έδειχναν ίχνος σεβασμού. Δεν είχε κανέναν δικό της αλλά ένοιωθε ευτυχισμένη και είχε την αίσθηση ενός στόχου χάρη στην ζωγραφική και την αγάπη της για τη φύση.

Senlis (Oise) - Musée d'art et d'archéologie - Chambre de Mgr Blanchefort Les primitifs modernes -

Και τότε, το 1912, συνέβη ένα θαύμα που είχε το όνομα Wilhelm Uhde. Ήταν ένας Γερμανός συλλέκτης που είχε γίνει γνωστός όταν ανακάλυψε τον Πικάσσο, τον Μπρακ και τον Ντουανιέ Ρουσσώ, μεταξύ άλλων. Εκείνη ήταν καθαρίστρια στο σπίτι του και κάποια μέρα ο Uhde ανακάλυψε έναν πίνακά της και ερωτεύθηκε το έργο της. Δεν αναγνώρισε απλώς την ιδιοφυία της αλλά της συμπεριφέρθηκε με καλωσύνη, σεβασμό και θαυμασμό. Ήταν υπέροχο για εκείνη να βρει έναν τέτοιο σύμμαχο και καλό άνθρωπο!

Οι πίνακές της εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Maillol του Παρισιού, στο Μουσείο τέχνης του Senlis, στο μουσείο τέχνης ναϊφ της Νίκαιας και στο Μουσείο μοντέρνας τέχνης Lille Métropole στο Villeneuve-d’Ascq.

 

 

Πηγή: http://www.frenchtruly.com/seraphine-louis-magical-french-female-painter/

 


Εκτύπωση   Email