Ο θησαυρός της Βίβιαν Μάϊερ

Ο θησαυρός της Βίβιαν Μάϊερ

Έναν θησαυρό ανακάλυψε ο νεαρός Τζον Μαλούφ (John Maloof) όταν αγόρασε σε μια δημοπρασία μια κούτα με αρνητικά φωτογραφιών. Όπως ανακάλυψε σιγά-σιγά, συνθέτοντας ένα πολύ γοητευτικό παζλ, τα αναρίθμητα αρνητικά είχαν τραβηχτεί από την Βίβιαν Μάϊερ (Vivian Maier), μια μοναχική γυναίκα, η οποία εργαζόταν ως νταντά σε διάφορα σπίτια και για οικονομικούς λόγους είχε αναγκαστεί να "βγάλει στο σφυρί" την φωτογραφική της μηχανή και τα αρνητικά της.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Vivian Maier

Στην ίδια εκείνη δημοπρασία είχαν αγοράσει αρνητικά φωτογραφιών της Vivian Maier και δυο άλλοι συλλέκτες, ο Ron Slattery και ο Randy Prow. O Slattery δημοσίευσε στο διαδίκτυο κάποιες φωτογραφίες της Μάϊερ, αλλά κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Στο μεταξύ, με μεγάλη αφοσίωση και ενδιαφέρον, ο (μάλλον πιο οργανωμένος) Μαλούφ άρχισε να ψηφιοποιεί τα αρνητικά και αποκαλύφθηκαν μπροστά του καταπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με σκηνές από τους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Σικάγο από τις δεκαετίες 1950 και 1960. Έτσι τον Οκτώβριο του 2009 και λίγους μήνες μετά τον θάνατο της Μάϊερ, ο Μαλούφ συνέδεσε το ιστολόγιό του με την συλλογή φωτογραφιών της Βίβιαν στο δημοφιλές τότε σάιτ Flickr. Από τότε οι φωτογραφίες της έγιναν viral, αφού χιλιάδες χρήστες του ίνετρνετ έδειξαν ενδιαφέρον και η δουλειά της έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε έχουν εκδοθεί βιβλία για το έργο της Vivian Maier, έχουν γίνει πολλές εκθέσεις ανά τον κόσμο και έχουν γυριστεί και τρία ντοκυμαντέρ για την δουλειά και τη ζωή της. 

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Vivian Maier

Περισσότερα για την καλλιτέχνιδα μπορείτε να βρείτε στο μπλογκ που της έχει αφιερώσει ο Μαλούφ http://vivianmaier.blogspot.com/ καθώς επίσης και στο σάϊτ που έχει φτιαχτεί για εκείνην.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Vivian Maier

Ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο από το 2010, όταν ακόμα η Vivian Maier ήταν μια ¨νέα ανακάλυψη".

Φωτογραφίες πήραμε από το σάιτ http://www.vivianmaier.com/


Εκτύπωση   Email