Ο Μαραθώνιος εμπνέει την 7η Τέχνη

Ο Μαραθώνιος εμπνέει την 7η Τέχνη

Είναι πολλές οι ταινίες μυθοπλασίας που έχουν ασχοληθεί με τον Μαραθώνιο σαν κυρίως θέμα ή σαν πλαίσιο αναφοράς. Ίσως να μην είναι όλες αριστουργήματα αλλά αξίζει να τις γνωρίσουμε!

Δεν είναι τυχαίο ότι στις αθλητικές διοργανώσεις ο μαραθώνιος διεξάγεται την τελευταία μέρα. Είναι το άθλημα που κορυφώνει το ενδιαφέρον των αθλητών αλλά και του κοινού. Το ίδιο ενδιαφέρον έχουν δείξει και πολλοί κινηματογραφιστές .

Είναι η ιστορία από πίσω του που κάνει αυτό το άθλημα να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους αγώνες μακρινών αποστάσεων;

Είναι οι μαραθώνιοι που οργανώνονται με ολοένα και μαζικότερη συμμετοχή και μετατρέπονται σε γιορτή της πόλης;

Είναι ενδεχομένως όλα αυτά μαζί που κάνουν πολλές ταινίες να έχουν ασχοληθεί με τον Μαραθώνιο σαν κυρίως θέμα ή σαν πλαίσιο αναφοράς. 

-DE MARATHON Δανέζικη ταινία του 2012, όπου μια παρέα καθ'όλα αντιαθλητικών τύπων αγωνίζονται στον μαραθώνιο προκειμένου να καλύψουν τα χρέη τους. Μια, εξίσου ενδιαφέρουσα, και με πολύ χιούμορ παραλλαγή της αγαπημένης ταινίας "Άντρες έτοιμοι για όλα" (Full Monty).

-RUN FATBOY RUN Προβλέψιμη κωμωδία του 2007 όπου ο γεματούλης ήρωας τρέχει στον μαραθώνιο για να κερδίσει την καρδιά της καλής του. Over!

-Brittany Runs a Marathon  Αμερικανική κωμωδία του 2019. Εδώ η λίγο υπέρβαρη είναι γυναίκα και δεν είναι μόνο τα κιλά της το θέμα αλλά και όλος ο τρόπος ζωής της στη Νέα Υόρκη. Άλλωστε η ταινία εστιάζει περισσότερο στον αγώνα που καταβάλλει για να αλλάξει τις "κακές συνήθειες" με απώτερο στόχο να τρέξει στον Μαραθώνιο. Έξυπνο σενάριο.

-THE MARATHON MAN («Ανθρωποκυνηγητό») Εμβληματικό και πολυεπίπεδο θρίλερ του 1997 του John Schlesinger με έναν εκπληκτικό Λώρενς Ολίβιε στον ρόλο του ναζί οδοντιάτρου και τον αεικίνητο Ντάστιν Χόφμαν ο οποίος, φημολογείται ότι, έτρεχε ακατάπαυστα και τις εννιά μέρες που κράτησαν τα γυρίσματα της σκηνής του ανθρωποκυνηγητού. 

 

- Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ Κοινωνική ταινία του 1962, με τον μοναδικό τρόπο που οι βρετανοί προσεγγίζουν τέτοια θέματα, όπου η πίστη στο άθλημα παρουσιάζεται σαν μια ευκαιρία επανένταξης ενός παραστρατημένου εφήβου στην κοινωνία.

- ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  Αμερικανική ταινία του 1962. Μια φιλόδοξη παραγωγή, γυρισμένη στην Ελλάδα και με τη συμμετοχή αρκετών ελλήνων ηθοποιών (στους τίτλους στο «introducing Maria Xenia» αναγνωρίζουμε την γλυκύτατη και νεότατη Ξένια Καλογεροπούλου). Δυστυχώς η εξιστόρηση της συμμετοχής και βεβαίως της νίκης του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 είναι τόσο φορτωμένη στο κιτς και στο κουλέρ λοκάλ που αποδυναμώνεται το κατόρθωμα του Μαρουσιώτη μαραθωνοδρόμου.

 Από την ταινία θυμόμαστε και τραγουδάμε ακόμη το υπέροχο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι.

  Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη

 


Εκτύπωση   Email