Αγάπη είναι...

Αγάπη είναι...

Όταν πήγαινα στο σχολείο, ήταν της μόδας δυο γυμνά ανθρωπάκια, ένα γλυκό ζευγαράκι σε διάφορα σκίτσα, λίγο πολύ όλα παρόμοια μεταξύ τους, που με σύντομες φράσεις εξηγούσαν τι είναι αγάπη.

 

Αγάπη είναι...να της χαϊδεύεις τα μαλλιά.

Αγάπη είναι...να του δίνεις τουλάχιστον ένα φιλί κάθε μέρα.

Αγάπη είναι...να κοιτάζετε μαζί το ηλιοβασίλεμα.

Αγάπη είναι...

Αυτές βέβαια είναι δικές μου ερμηνείες αλλά κάπως έτσι ήταν και οι λεζάντες.

Τα δυο γυμνά ανθρωπάκια, το αγόρι και το κορίτσι, τα έβρισκες σε κάθε αντικείμενο μιας ρωμαντικής μαθήτριας. Ο εμπνευστής τους είχε κάνει χρυσές δουλειές. Τα είχαμε σε σημειωματάρια, σε φλυτζάνια, σε μπρελόκ, σε πορτοφόλια, σε σχολικές κασετίνες.

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι εξακολουθούν και σήμερα να γοητεύουν τον κόσμο με τα λακωνικά τους ρητά και την αθώα τους γύμνια κι έψαξα να βρω μερικά παραπάνω στοιχεία.

Η ιστορία τους είναι πραγματικά συγκινητική και κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να δώσει το υλικό για να φτιαχτεί μια ωραία ταινία, αν δεν έχει γίνει ήδη.

Τα κόμιξ δημιουργήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία από την καλλιτέχνιδα κινουμένων σχεδίων Κιμ Καζάλι, που το πατρικό της ήταν Γκρόουβ, στα τέλη της δεκαετίας 1960. Η ιδέα ξεκίνησε από μια σειρά από «ραβασάκια» με σκίτσα που έφτιαχνε η δεσποινίς Γκρόουβ για τον μελλοντικό της σύζυγο Ρομπέρτο Καζάλι. Τα δημοσίευσε την δεκαετία του 1970 υπογράφοντάς τα με το μικρό της όνομα, Κιμ, και είχαν διεθνή επιτυχία - ιδιαίτερα ένα από αυτά που έλεγε «Αγάπη είναι να μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη». Η κυρία Καζάλι έγινε εκατομμυριούχος αλλά δυστυχώς το 1975 ο άνδρας της αρρώστησε από καρκίνο κι εκείνη σταμάτησε να εργάζεται για να μπορεί να του συμπαραστέκεται. Την συνέχεια ανέλαβε ο Μπιλ Άσπρεϊ, ένας δημιουργός κινουμένων σχεδίων του Λονδίνου, ο οποίος παρουσίαζε καθημερινά τα σκίτσα με το όνομα της Κιμ. Όταν εκείνη πέθανε το 1997, ο γιός της Στέφανο πήρε τα ηνία της επιχείρησης Μινικίμ που έχει τα πνευματικά δικαιώματα των σκίτσων.

Αγάπη είναι...

Ας δούμε στην σελίδα του Μπιλ Άσπρεϊ, ο οποίος συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας εξηγεί τι είναι αγάπη, μερικές απόψεις.

Αγάπη είναι...να θέλεις να της χαρίσεις το φεγγάρι και τ’αστέρια

Αγάπη είναι...να μην έχεις παράλογες απαιτήσεις από εκείνον.

Αγάπη είναι...ν’αναζητάτε μαζί νέους ορίζοντες.

 

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη


Εκτύπωση   Email