Μια χειρονομία που ζεσταίνει τις καρδιές

Μια χειρονομία που ζεσταίνει τις καρδιές

Αντί να πετάνε σούπες και να καταστρέφουν σημαντικά έργα τέχνης για να δηλώσουν υποτίθεται την αντίθεσή τους σε όσους δεν κάνουν τίποτα για την κλιματική αλλαγή ή για την πείνα στον κόσμο, ορισμένοι κάτοικοι του Τορίνο στην Ιταλία είχαν πριν από δύο χρόνια μια καλύτερη ιδέα.

Θέλοντας να δείξει τη συμπαράστασή της προς τους φτωχούς και τους απόρους, μια ομάδα της πόλης έντυσε με κασκόλ ορισμένα αγάλματα και έδωσε στην καμπάνια τον τίτλο "Κατά της φτώχιας: Μια χειρονομία που ζεσταίνει τις καρδιές". Έτσι απέκτησαν μάλλινα κασκόλ διάφοροι ανδριάντες και γλυπτά όπως αυτό εδώ το αντίγραφο ενός πιθήκου στο Αιγυπτιακό Μουσείο της πόλης. Καταλαβαίνω ότι οι ακτιβιστές φέρονται προκλητικά με σκοπό να ταρακουνήσουν την κοινή γνώμη αλλά διαφωνώ με την ιδέα της καταστροφής αριστουργημάτων που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Ούτε βρίσκω ηρωικό αυτό που κάνουν. Τις σούπες τους θα ήταν προτιμότερο να τις χάριζαν κατ'ευθείαν σε ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε. Ή όπως στην περίπτωση του Τορίνο, θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν διάφορα ιδρύματα να κάνουν δωρεές για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο πίθηκος της φωτογραφίας είναι ένας μπαμπουίνος που αναπαριστά τον θεό Τωτ, προστάτη της γραφής και των επιστημών. Το πρωτότυπο βρίσκεται στα μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη και φτιάχτηκε επί βασιλείας του τελευταίου Αιγυπτίου Φαραώ, του Νεκτανέμπο Β', ο οποίος βασίλευσε μεταξύ 358 έως 340 π.Χ.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν πολλές θεότητες με μορφές ζώων, όπως το τσακάλι Άνουβι, θεό του Κάτω Κόσμου, το γεράκι Ώρο, θεό του ουρανού και των βασιλέων που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον θεό του ήλιου Ρα, την γάτα Μπαστέτ, θεά της ευχαρίστησης και της καλής υγείας, τον κροκόδειλο Σόμπεκ, θεό του Νείλου, την θεά λέαινα Σεκμέτ που αντιπροσωπεύει τον δίσκο του ήλιου στη διάρκεια της ημέρας και την θεά Αθώρ, την αγελάδα, συμβολική μητέρα των Φαραώ.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη  

www.litoseizani.com


Εκτύπωση   Email