Κλικ Κλακ Μπέϊμπυ

Κλικ Κλακ Μπέϊμπυ

Με το ψευδώνυμο Κλικ Κλακ Μπέϊμπυ (Clic Clac Baby), που προήλθε από ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν της Κόντακ, έγινε γνωστός στην χώρα του, την Ακτή Ελεφαντοστού, ο φωτογράφος πορτραίτων Κακού Εζινλίν. Σήμερα ο Κλικ Κλακ Μπέϊμπυ είναι 89 ετών, και τις ασπρόμαυρες φωτογραφικές προσωπογραφίες του από την δεκαετία του ’60, αρχίζει πλέον να τις ανακαλύπτει όλος ο κόσμος.

Φωτογραφία του Clic Clac BabyΟ φωτογράφος είχε τότε δύο στούντιο σε δύο πόλεις της πατρίδας του και φωτογράφιζε όποιον χρειαζόταν φωτογραφία ταυτότητας αλλά και άλλους που ενδιαφέρονταν για κάτι πιο καλλιτεχνικό. Παράλληλα εργάστηκε σαν φωτορεπόρτερ σε εφημερίδες και απαθανάτισε προσωπικότητες της πολιτικής όπως για παράδειγμα τον Γάλλο Πρόεδρο Πομπιντού.

Ο Κλικ Κλακ υπήρξε πλεϊμπόϊ της εποχής και απέκτησε εικοσιπέντε παιδιά από διάφορες γυναίκες. Εργάστηκε υπό δύσκολες συνθήκες καθώς έπρεπε να στέλνει τα αρνητικά για εμφάνιση στην Γαλλία, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να χάνονται κάπου στην διαδρομή.

 Φωτογραφία του Clic Clac BabyΟι φωτογραφίες του απεικονίζουν μια χώρα, μια ήπειρο, μια εποχή, τα ως επί το πλείστον αγέλαστα πρόσωπα του λαού του, με φόντο παραδοσιακά υφάσματα ή τμήματα σπιτιών και δρόμων.

Στο βίντεο που ακολουθεί μιλάει ο ίδιος στα γαλλικά (με αγγλικούς υποτίτλους) για την ζωή του, την αφοσίωσή του στο επάγγελμά του και τις δυσκολίες που είχε ν’αντιμετωπίσει. Εντοπίζει λεπτομέρειες που δεν θα παρατηρούσε ένας «κοινός θνητός» αλλά δεν διαφεύγουν από το μάτι και την σκέψη ενός καλλιτέχνη, όπως για παράδειγμα πόσο σημαντική είναι η πόζα σε μια καλλιτεχνική φωτογραφία ή πώς τότε ήταν σημαντικό αξεσουάρ για ένα πορτραίτο το να έχει κανείς στην κατοχή του ένα ραδιόφωνο ή μια τηλεόραση!

«Δεν είχα σκοτεινό θάλαμο», λέει. «Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο Αντιακέ, έτσι η νύχτα ήταν ο σκοτεινός μου θάλαμος»!

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.sunujournal.com/

 

 

 


Εκτύπωση   Email