Ο Σκύλος της Φωκίωνος Νέγρη

Ο Σκύλος της Φωκίωνος Νέγρη

Αφιερωμένο στον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου το άγαλμα της Φωκίωνος Νέγρη αποτελεί αγαπημένο τόπο συνάντησης για ιδιοκτήτες σκύλων και όχι μόνον!

Αν υπάρχει ένας φίλος πιστός και αφοσιωμένος για κάθε άνθρωπο, αυτός είναι ο σκύλος. Με τα μάτια του που σε κοιτάνε γεμάτα αγάπη, την ουρά του την κουνάει για να σου δείξει την ευγνωμοσύνη του, τις αγκαλιές και τα φιλιά του.

Στη γνωστή γειτονιά των Αθηνών, στην Κυψέλη και συγκεκριμένα στη Φωκίωνος Νέγρη και στο ύψος της Έκτορος  υπάρχει ένα άγαλμα. Ένα άγαλμα που αναπαριστά έναν σκύλο, ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της περιοχής. Ένα δημιούργημα που μετρά σχεδόν ογδόντα χρόνια δημιουργίας, που άλλαξε σχεδόν τρεις περιοχές μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα στη σημερινή τοποθεσία. Παλαιότερα, είχε στολίσει την πλατεία Κυψέλης, μέχρι να μεταφερθεί το 1940 στη Φωκίωνος Νέγρη, όπου και έμεινε μόνιμα.

Ο περίφημος σκύλος της Φωκίωνος Νέγρη (επίσημο όνομα λαγωνικό σκυλί) σε μία τοποθεσία που αποτελεί γνωστή τοποθεσία συνάντησης για ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι περνάνε λίγες στιγμές χαλάρωσης με το αγαπημένο τους κατοικίδιο.

Δε γνωρίζουμε γιατί ο Δήμος της Κυψέλης αποφάσισε να στολίσει έναν από τους πιο δημοφιλείς δρόμους της με το άγαλμα ενός σκύλου. Πολλοί βρήκαν ως αιτία δημιουργίας την επιθυμία να αναπαρασταθεί η αγωνία ενός σκύλου που προσδοκά την επιστροφή του αφεντικού του. Αλλά και πάλι, αυτή η απάντηση θεωρείται έωλη και μένει περισσότερο στο πλαίσιο της θεωρίας. Σίγουρα όμως, θα άξιζε αυτή η τιμή στον πιο πιστό μας φίλο του οποίου η αγάπη δεν παύει ποτέ να υπάρχει και η αφοσίωση μένει στέρεα και ακλόνητη.

Ένα από τα γνωστότερα μνημεία της Κυψέλης που αποδίδει εξαιρετικά έναν σκύλο σε στάση προσοχής, με ένα βλέμμα που φανερώνει αφοσίωση και αγάπη. Έργο του γλύπτη Ευριπίδη Βαβούρη, μετά από ανάθεση του δήμου Αθηναίων. Ένας γλύπτης του οποίου το όνομα έμεινε γνωστό για τη δημιουργία γλυπτών που αναπαριστούν ζώα, όπως «τα γελάδια», «το γαϊδουράκι», «η κατσίκα». Η ίδια η κόρη του καλλιτέχνη, Μαριλένα, δήλωσε πως ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε ως αρχικό πρότυπο έναν αληθινό σκύλο, «είχε την ικανότητα να βάζει τα ζώα να ποζάρουν».

 Ο αγαπημένος μου σκύλος, τον επισκέφτηκα πρόσφατα μετά από μία βόλτα μου στην Κυψέλη. Ένα υπέροχο γλυπτό, μία εξαιρετική απόδοση τιμής στο σκύλο που κοντά μας έζησε, άντεξε, αγάπησε, υπέμεινε. Και μας έδωσε μία ευκαιρία να γνωρίσουμε το μεγαλείο της αληθινής αγάπης μέσα από τα δύο του λαμπερά μάτια…

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη


Εκτύπωση   Email