Εξάμπελα, το κουκλίστικο χωριό της Σίφνου

Εξάμπελα, το κουκλίστικο χωριό της Σίφνου

Η Σίφνος είναι μια ομορφιά από την μια άκρη της ως την άλλη. Αρχοντική, καθαρή, περιποιημένη με κουκλίστικα χωριά κι όμορφες θάλασσες. Τα Εξάμπελα είναι ένα ιδιαίτερα γραφικό χωριό - οικισμός που αξίζει τουλάχιστον μία επίσκεψη.

Τα Εξάμπελα βρίσκονται στο κέντρο της Σίφνου, πολύ κοντά στην Απολλωνία (που είναι μάλλον το πιο τουριστικό από τα χωριά του νησιού) και έχουν πολλούς μόνιμους κατοίκους. Το όνομα «Εξάμπελα» σημαίνει χωράφια που κάποτε ήταν αμπέλια.

Sifnos- Exambela Photo credits @marlykon

Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει στο χωριό αυτό από την πρώτη φορά που είχα επισκεφθεί τη Σίφνο, ήταν η άσπρη περιποιημένη μάντρα που υπάρχει στον κεντρικό δρόμο και κατά κάποιο τρόπο περικλείει τον παλιό οικισμό. Γιατί από την άλλη μεριά του δρόμου υπάρχει ο νέος οικισμός. Για να μπεις μέσα στα Εξάμπελα, πεζή βέβαια, αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται, δεν χωράνε δηλαδή, υπάρχουν κάποιες μικρές είσοδοι που οδηγούν σε πλακόστρωτα δρομάκια. Όλα δείχνουν κάπως μικροσκοπικά και ήρεμα, απόκοσμα σχεδόν, κρατημένα μακριά από την βουή των αυτοκινήτων, της πολυκοσμίας, των τουριστών. Αλλά και όλα είναι τακτικά και όμορφα. Μαγαζιά δεν υπάρχουν, εκτός από ένα μικρό παντοπωλείο. Ούτε τουριστικά καταλύματα ή ταβέρνες, καφέ κ.λπ. Μόνον φρεσκοβαμμένα σπίτια και κάμποσα εκκλησάκια (όπως άλλωστε σε όλο το νησί). Πιο γνωστό είναι το εκκλησάκι του "Γέρου" Άι Νικόλα, όπου υπάρχει και ο τάφος του Σιφνιού ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιου.

Άλλος πασίγνωστος Σιφνιός από τα Εξάμπελα, ήταν ο σπουδαίος αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές.

Φτάνοντας στην άλλη άκρη του χωριού, με χαρά θαυμάζεις κάποια νεόκτιστα παραδοσιακά ή και αναπαλαιωμένα σπίτια πολύ καλόγουστα, χωρίς υπερβολές και φανφάρες, απόλυτα ταιριαστά στο τοπίο και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση της Σίφνου. Με θέα το Κάστρο της Σίφνου και το Αιγαίο. Ένα θαύμα δηλαδή!

Sifnos- Exambela Photo credits @marlykon

Μέσα στην πανέμορφη Σίφνο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων, τα μικρά και γραφικά Εξάμπελα αξίζουν να τους αφιερώσετε λίγες ώρες. Καλύτερα νωρίς το πρωί ή κοντά στο σούρουπο για να χαρείτε την βόλτα σας. Θα αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε στις Κυκλάδες πολλών δεκαετιών πριν. Και νομίζω θα θελήσετε να ξαναπάτε.

Κείμενο: Marlykon


Εκτύπωση   Email