Τσελεμεντές, το διασημότερο βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα.

Τσελεμεντές, το διασημότερο βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα.

"Κανένα άλλο βιβλίο δεν εσκόρπισεν στην Ελληνικήν οικογένειαν τόσην ευτυχία" έγραψε κάποτε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος για το συγγραφικό έργο του Νικόλαου Τσελεμεντέ, αυτού του αρχιμάγειρα με καταγωγή από τη Σίφνο, όπου έκανε τη μαγειρική προσιτή σε κάθε Ελληνικό σπίτι.

Η τροφή δεν είναι μόνο απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής; είναι και απόλαυση και ευχαρίστηση και τρόπος κοινωνικοποίησης μεταξύ των ανθρώπων.

Η μαγειρική είναι η επιστήμη της τροφής, η τέχνη του να μπορείς να πλάθεις, να μαγειρεύεις, να δημιουργείς κάτι ωφέλιμο και νόστιμο μέσα από μία ορθή ανάμειξη των υλικών.

Πάρα πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν πλέον βασικές αρχές και βήματα της μαγειρικής από βίντεο στο Διαδίκτυο -τρόποι κοπής, κοψίματα λαχανικών.

Ωστόσο, πολλές νοικοκυρές παλαιότερων εποχών, δεκάδες άνθρωποι που αγαπούν την εκλεπτυσμένη γεύση, έμαθαν να μαγειρεύουν από τον Τσελεμεντέ, το σπουδαιότερο Ελληνικό best seller σχετικό με τη μαγειρική όλων των εποχών. Σε τέτοιο βαθμό που για χρόνια «τσελεμεντέ» αποκαλούσαν κάθε βιβλίο συνταγών ανεξάρτητα από το ποιος το είχε γράψει!

Tselementes https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/F30BE7F9F513D6975A42A2A993112F8C.jpg

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές που γεννήθηκε το 1878 στην Εξάμπελα της Σίφνου έγινε ο άγιος των Ελληνικών σπιτιών. Είναι αυτός που μύησε την Ελλάδα στη γνώση της Ελληνικής κουζίνας, η οποία "ανακατεύεται" σε ένα ιδανικό πάντρεμα με την Ευρωπαϊκή φιλοσοφία της διατροφής.

Σε αυτόν οφείλουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα το γεγονός ότι γνωρίζουν τις πασίγνωστες γεύσεις μπεσαμέλ, πιροσκί, μπουγιαμπέσα. Εξαιτίας του βιβλίου και των περιοδικών του εκδόσεων πολλοί ήρθαν σε βαθύτερη γνώση της αξίας της γεύσης  καθώς και βασικών γνώσεων όπως η συντήρηση τροφίμων και αυτά που χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός μίας κουζίνας. Αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά που έπρεπε να έχει κάποιος στο τραπέζι, εκτός της μαγειρικής προετοιμασίας.

Οι Ελληνίδες νοικοκυρές μαθαίνουν το κονσομέ, από έναν άνθρωπο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην αναζήτηση της γεύσης, ταξιδεύοντας δύο φορές στην Αμερική, γνωρίζοντας και ανακαλύπτοντας κάθε γεύση, σάλτσα, τρόπους μαγειρέματος.

Ο Τσελεμεντές γίνεται το βασικό δώρο που δίνεται σε μελλόνυμφους και Ελληνίδες νοικοκυρές, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση "ο έρωτας περνάει από το στομάχι".

Αυτός ο σπουδαίος αρχιμάγειρας έζησε και ανέπνευσε την τέχνη της υψηλής γαστρονομίας κάθε στιγμή της ζωής του. Εργάστηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα εστιατόρια του κόσμου, σπούδασε τόσο μαγειρική, όσο ζαχαροπλαστική και διαιτολογία, ξεκινώντας τα δειλά του μαγειρικά βήματα στο ξενοδοχείο "Ακταίον" στο Παλαιό Φάληρο.

 Tselementes https://www.in.gr/2019/10/22/stories/features/nikos-tselementes-o-spoudaioteros-sef-pou-emeine-stin-istoria-tis-mageirikis/Νικόλαος Τσελεμεντές (1878-1958)

Από τον Απρίλιο του 1926 που πρωτοκυκλοφόρησε ο Τσελεμεντές μέχρι σήμερα, παραμένει η Βίβλος της μαγειρικής και το πιο δημοφιλές Ελληνικό δημιούργημα σχετιζόμενο με γαστρονομία.

Παραμένει το βιβλίο που συγκεντρώνει όλες τις βασικές γνώσεις, κατατοπιστικά και αναλυτικά. Η δημοφιλία του έγκειται στο γεγονός ότι έχει γνωρίσει δεκαπέντε ανατυπώσεις και τις επόμενες δεκαετίες.

Το όνομά του έγινε το πιο γλυκό πείραγμα σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζει να μαγειρεύει καλά, ο ίδιος ακόμα φαντάζει ως ο σωτήρας κάθε αδαούς μαγειρικά που προσπαθεί να μάθε περισσότερα από το να κάνει μία απλή ομελέτα.

O ίδιος τίμησε τις γυναίκες, δίνοντας σε πολλές συνταγές του γυναικεία ονόματα. Όταν κάποτε η σπουδαία Κυβέλη του ανέφερε πως δημιούργησε με λίγα υλικά μία συνταγή, εκείνος την κατέγραψε και της έδωσε το όνομά της.

Τα ρεβίθια φούρνου, φαγητό σήμα κατατεθέν της Σίφνου, αποτελεί επινόηση του ίδιου. Η δε συνταγή για τα ντολμαδάκια του παραμένει κλασική!

Ο Τσελεμεντές παραμένει ένας ευεργέτης του Ελληνικού νοικοκυριού, ένα βιβλίο που παίρνει από το χέρι ακόμα και τον πιο αδαή από μαγειρική και τον κατατοπίζει ευχάριστα και δημιουργικά, όχι κουραστικά και μονότονα.

Παραμένει το κληροδότημα ενός ανθρώπου που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην ηδονή της γεύσης, στη σημασία της διατροφής για τη διατήρηση της ζωής και της υγείας με την οποία συνδέεται άρρηκτα.

  Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

 


Εκτύπωση   Email