Την Αίγινα οι περισσότεροι εξ ημών την έχουμε στο μυαλό μας σαν το ωραίο νησάκι του Αργοσαρωνικού πολύ κοντά στην Αθήνα. Ή ίσως και σαν την κατεξοχήν πηγή του πεντανόστιμου κελυφωτού φυστικιού. Όμως η αλήθεια είναι πως η Αίγινα είναι πολύ περισσότερο απ’αυτό. Η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Εκεί πρωτοέφτιαξε την κυβέρνησή του ο Κυβερνήτης Καποδίστριας κι από εκεί προσπάθησε να στήσει το νέο ελληνικό κράτος.
Στις 12 Ιανουαρίου 1828 στην παραλία της “Περιβόλας ” αποβιβάστηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος έφθασε στην Αίγινα με το αγγλικό πολεμικό Warspite 74 και τον συνόδευαν το γαλλικό ‘Ηρα ’ και το Ρωσικό “Ελένη”.
Στις 26 Ιανουαρίου 1828 ο Καποδίστριας ορκίστηκε στον Μητροπολιτικό ναό της Αίγινας και το νησί έγινε όχι μόνον η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους αλλά και το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο της Ελλάδας.
Την εποχή αυτή στην Αίγινα ανεγέρθησαν περίλαμπρα κτίρια είτε για να χρησιμοποιηθούν σαν κατοικίες αρχόντων και άλλων πλουσίων είτε για να χρησιμοποιηθούν ως δημόσια κτίρια και ιδρύματα (Λοιμοκαθαρτήριο, Κεντρικό Σχολείο-Εϋνάρδειο, Ορφανοτροφείο) . Αν και δεν είχαν όλα κτιστεί εκείνη την εποχή, τότε όμως γνώρισαν δόξες, σήμερα ονομάζονται ” Καποδιστριακά”.
Ένα από αυτά τα Καποδιστριακά κτίρια ήταν η Οικία Κοντοσταύλου που βρίσκεται στην Περιβόλα στην περιοχή του Παλαιόπυργου της Αίγινας, δίπλα στο σημερινό νεκροταφείο της Αγ. Ειρήνης και που δυστυχώς σήμερα είναι σε πολύ κακή κατάσταση εξ αιτίας πυρκαγιάς που κατέστρεψε το κτίριο πριν λίγα χρόνια (μάλλον το 2000). Εμείς όμως, που είμαστε ρομαντικοί τύποι και αρεσκόμαστε στους παλιομοδίτικους μεγαλόπρεπους χορούς με τις ορχήστρες, τους πολυελαίους, τους κυρίους με τα φράκα και τις εντυπωσιακά ντυμένες κυρίες, του κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα γιατί μάθαμε κάτι που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Στις 27 Απριλίου 1829, στην οικία του Αλέξανδρου Κοντόσταυλου στην Περιβόλα, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος χορός στον ελλαδικό χώρο, τον οποίο ακολούθησε δεύτερος στην οικία του Σπυρίδωνα Τρικούπη. Ο Κυβερνήτης έπρεπε να οργανώσει μια εκδήλωση προς τιμήν του Γάλλου Στρατάρχη Maison ο οποίος είχε προσφέρει τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Πελοποννήσου και ήθελε να δει τον Καποδίστρια πριν φύγει οριστικά από την Ελλάδα.
Δυστυχώς η Αίγινα δεν διέθετε τον κατάλληλο χώρο για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο γεγονός κι έτσι ο Καποδίστριας σκέφτηκε να ζητήσει από κάποιον επιφανή κάτοικο του νησιού να διοργανώσει την εκδήλωση στην οικία του. Απευθύνθηκε λοιπόν στον Χιώτη Αλέξανδρο Κοντόσταυλο, ο οποίος είχε καταγωγή από αρχοντική βυζαντινή οικογένεια η δε κατοικία του ήταν μεγάλη και πολυτελής, με αξιοθαύμαστη επίπλωση, ίσως η πιο εντυπωσιακή της Αίγινας. Ο Κοντόσταυλος ήταν οικονοµικός σύµβουλος του Καποδίστρια και διευθυντής του Εθνικού Νοµισµατοκοπείου. Και έτσι κι έγινε λοιπόν, και η οικία Κοντόσταυλου στέγασε τον πρώτο επίσημο χορό στην χώρα μας, τιμώντας έτσι τον στρατάρχη Μαιζώνα και την χώρα του. Η εορταστική εκδήλωση ήταν πλούσια και πολυτελής. Μεγάλη εντύπωση έκαναν οι -πρωτόγνωρες- έντυπες προσκλήσεις που ο Κοντόσταυλος έστειλε στους προσκεκλημένους του. : «Ο Κύριος Κοντόσταυλος µετά της Συµβίας αυτού παρακαλούσι να παρευρεθώσι το εσπέρας της 27ης Απριλίου εις την οικίαν των εις εσπερινήν συναναστροφήν, την οποίαν θέλει τιµήσει µε την παρουσίαν του ο ενδοξότατος Μαρεσάλος Μαιζών». Τέτοια μεγαλεία…
Λέγεται μάλιστα πως ο Κυβερνήτης προσέφερε στον Γάλλο στρατάρχη Μαιζώνα ως τιμητικό δώρο, ένα χρυσοποίκιλτο σπαθί, το οποίο ανήκε παλαιότερα στην Μαντώ Μαυρογένους, και το οποίο σπαθί το είχε χαρίσει η Μεγάλη Αικατερίνη στον πατέρα της και που αυτή το χάρισε με τη σειρά της στον Καποδίστρια (χμμ… δεν ξοδευόντουσαν και πολύ για δώρα εκείνη την εποχή, ε;;;).
Οι πληροφορίες που έχουμε για εκείνον τον θαυμαστό χορό που προσέδωσε αίγλη στο ως τότε ταπεινό νησί της Αίγινας είναι δυστυχώς λιγοστές. Μάλιστα κάπου διαβάσαμε ότι έγινε στις 27 κι αλλού στις 29 Απριλίου. Όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Μαιζών τιμήθηκε δεόντως και το εκτίμησε ακόμα πιο δεόντως κι ότι ο Κυβερνήτης ικανοποιήθηκε και από την προσφορά του Αλ. Κοντόσταυλου και από την έκβαση της κοσμικής αυτής συγκέντρωσης. Φανταζόμαστε τεράστια φωτισμένα σαλόνια, καλοντυμένους άντρες να συζητούν για πολιτική και στολισμένες γυναίκες να σχολιάζουν τους πάντες και τα πάντα ανάμεσα στους χορούς, ασημένιους δίσκους με γιορτινά εδέσματα να πηγαινοέρχονται και τα καλύτερα κρασιά να ρέουν άφθονα. Σκεφτόμαστε την πραγματικότητα της εποχής και του τόπου μας που προσπαθούσε να συνέλθει από την σκλαβιά και προσγειωνόμαστε απότομα. Ας είναι…Σε κάθε περίπτωση ήταν ο πρώτος επίσημος χορός της Ελλάδας, διοργανωμένος από τον Κυβερνήτη Καποδίστρια στο τότε μεγαλεπήβολο αρχοντικό Κοντοσταύλου.
Κείμενο : Marlykon
Φωτογραφίες : Ανέστης Κορνέζος από το Studio Φωτογραφία & Τέχνη
Πληροφορίες πήραμε από:
el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%AF%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1
www.saronicmagazine.gr
και κατοίκους της Αίγινας.