Τα κτίρια της Πάτρας ζωντανεύουν μέσα από της σελίδες ενός μυθιστορήματος.
Η Αθηνά Κακούρη θεωρεί τη σταφίδα, και δη τη μαύρη, πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματός της “Τα Πριμαρόλια”. Από τότε όμως που διάβασα το βιβλίο, νομίζω ότι τα υπέροχα κτίρια της Πάτρας, στα οποία τοποθετεί τους πολυάριθμους ήρωες και τα πάθη τους, είναι οι άτυποι πρωταγωνιστές της ιστορίας της σε μια πόλη που έζησε εποχές λαμπρότητας στα τέλη του 19ου αιώνα. Περπατώντας λοιπόν στους δρόμους της Πάτρας, στον ίσκιο των στοών με τις υπέροχες, ζωγραφιστές οροφές, εκεί όπου διασταυρώνονταν στον καθημερινό τους περίπατο οι ήρωες του βιβλίου, αναγνωρίζω κτίρια στα οποία αναφέρεται η συγγραφέας: από τα νεοκλασσικά της οδού Αράτου όπου έμενε ο σκοτεινός και δολοπλόκος Σκούρκος έως το εμβληματικό αρχοντικό που δεσπόζει στην πλατεία Γεωργίου.
" Η πλατεία του Γεωργίου, η κεντρική, με τα συντριβάνια της, τους χάλκινους ψηλούς φανοστάτες, το Θέατρο, το ογκώδες κτίριο Γκρήν όπου στεγάζονταν τα Δικαστήρια, και τα μεγαλοπρεπή νεοκλασσικά στην περιμετρική της, η μεγαλύτερη και πιο στολισμένη πλατεία της Πάτρας ”
Με τις προετοιμασίες και την περιγραφή του αποκριάτικου χορού σε αυτό το αρχοντικό τις απόκριες του 1892 ξεκινάει την ιστορία της η κυρία Κακούρη. Σταφιδαποθήκες, κτίρια, πλατείες, εμπορικά και εκκλησίες, όλος ο ιστός μιας πόλης που σφύζει από ζωή παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του σημαντικού αυτού μυθιστορήματος.
Αγίου Νικολάου & Μαιζώνος
Αγίου Νικολάου & Μαιζώνος (λεπτομέρεια οροφής)
Κανακάρη & Αράτου
Πλατεία Γεωργίου & Γεροκωστοπούλου
Κείμενο-Φωτογραφίες : Μαριάννα Καραβασίλη
Πρώτη Παρουσίαση : www.peopleandideas.gr