Ο συνθέτης Alfred Schnittke

Ο συνθέτης Alfred Schnittke

Ο Alfred Schnittke έζησε στην Σοβιετική Ένωση όπου συνέθεσε μουσική για ταινίες, μπαλέτα, όπερες και πολλά έργα συμφωνικής μουσικής καθώς και μουσικής δωματίου. Το όνομά του ίσως δεν είναι τόσο γνωστό όσων άλλων συνθετών αλλά μάλλον πρέπει να γίνει.

Ο Σνίτκε ήταν γιος Γερμανοεβραίου από τη Φραγκφούρτη ενώ η μητέρα του ανήκε στην γερμανική μειονότητα της περιοχής του Βόλγα. Ο Σνίτκε είχε γεννηθεί το 1934 στην Σοβιετική Ένωση και πέθανε το 1998 στο Αμβούργο. Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν στη Βιέννη και συνεχίστηκαν στη Μόσχα όπου για λίγα χρόνια εργάστηκε και σαν καθηγητής μουσικής σε ωδείο. Το 1973 αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά και μόνο στη σύνθεση. Πειραματίστηκε με διάφορα πρωτοποριακά είδη της εποχής του και άρχισε να γίνεται γνωστός στη Δύση. Το 1985 μετά από ένα εγκεφαλικό που υπέστη, έμεινε για σύντομο χρονικό διάστημα κλινικά νεκρός. Όμως το δυσάρεστο γεγονός έγινε αιτία να γράψει τα καλύτερά του έργα όταν συνήλθε, έστω και αν ήταν αναγκασμένος να γράφει με το αριστερό χέρι που δεν ήταν το δυνατό του. Ακόμα και μετά το τέταρτο εγκεφαλικό και λίγο πριν τον θάνατό του σε ηλικία 63 ετών κατάφερε να ξεκινήσει την ενάτη του συμφωνία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Αμβούργο όπου του είχε προσφερθεί η έδρα της σύνθεσης στο μουσικό τμήμα του εκεί Πανεπιστημίου. Ο Άλφρεντ Σνίτκε είχε γίνει Χριστιανός και η πίστη του επηρέασε με τρόπο μυστικιστικό την μουσική του. Ο τάφος του βρίσκεται σε κοιμητήριο της Μόσχας.

Αν και οι γνώστες της μουσικής τον ονομάζουν «πολυ-στυλιστικό» και όντως υπάρχουν διάφορες επιρροές άλλων κλασσικών αλλά και συνθετών της τζαζ στο έργο του Σνίτκε, ακούγοντας τα έργα του διαπιστώνουμε ότι έχει φυσικά ένα δικό του στυλ που τον κάνει μελωδικό και μοντέρνο ταυτόχρονα.

Απολαύστε μερικά κομμάτια του και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

 


Εκτύπωση   Email